Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Egekbe szöktek a lakásárak Budapesten

Két év alatt több mint 50 százalékkal nőttek a budapesti lakásárak, országos átlagban mintegy 28 százalékos volt a növekedés.
Több mint 50 százalékkal emelkedtek a lakásárak Budapesten az elmúlt két évben, míg országos átlagban mintegy 28 százalékos volt a növekedés a  Magyar Nemzeti Bank (MNB) új, az ingatlanpiaci folyamatok szorosabb nyomon követésére kifejlesztett lakásárindexének adatai szerint, amelyet Fábián Gergely, a jegybank igazgatója ismertetett szerdán  Budapesten sajtótájékoztatón.     
   
Az igazgató a legfrissebb Lakáspiaci jelentést ismertetve  elmondta, a lakásárak emelkedését támogatják a javuló munkaerőpiaci és jövedelmi kilátások, a háztartások növekvő megtakarításai és az alacsony kamatkörnyezet is. 
     
Hozzátette, az áremelkedés  országos átlagban egyelőre nem túlzott mértékű, az új hitelezés dinamikus bővülését az adósságfék-szabályok keretek között tartják. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy bár a felszínen még nem látszik a probléma, de az ingatlanpiacon nagyon hirtelen is képesek megjelenni a kockázatok. 
       
Az MNB-lakásárindex részletes területi és településtípus szerinti bontásban is mutatja a lakásárak alakulását 1990-től  kezdődően. Értékeit a jegybank negyedévente közli majd a tárgynegyedévet követő negyedik hónap után, és becslést is közzétesz az aktuális negyedévre - tette hozzá az igazgató.    
   
Az előrejelzés szerint kissé lassabb ütemben folytatódhat a  lakásárak emelkedése, az idei harmadik negyedévben nominálisan 9 százalékkal nőttek a lakásárak éves összehasonlításban - jegyezte  meg. 
     
Az index szerint idén az első negyedévben a vidéki  városokban átlagosan 20 százalékos, a községekben 15 százalékos növekedés volt a 2014-es év eleji értékekhez képest - ismertette.    
   
Regionális bontásban a 2008 első negyedévi válság előtti  szinthez mérve Budapesten emelkedtek a legmarkánsabban, 26,8  százalékkal az árak, majd a Nyugat-Dunántúl következik 8  százalékkal, míg a többi régióban csökkenés volt, a legnagyobb  Észak-Magyarországon, ahol 22,4 százalékkal mérséklődtek az árak.  

Fábián Gergely szerint a kínálati oldalon is megindult az alkalmazkodás, az építési engedélyek megduplázódtak a tavalyi év  első félévéhez képest, azonban az új építkezések elmaradnak a szükséges szinttől és megnőtt átfutás idő is az engedélyek kiadása  és az átadások között. Ennek egyebek mellett az építőipari  munkaerőhiány az oka - jegyezte meg. 
   
Kitért arra, hogy az idei első félévben a lakáspiaci hitelezés is nagymértékben bővült, az új kihelyezések volumene 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Hozzátette, hogy az új lakáscélú hiteleknek csak 10  százalékát vették fel új lakás vásárlására vagy építésére. 
     
Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója szerint vannak olyan  fékek a rendszerben, hogy a korábbihoz hasonló pénzügyi spirálok már nem tudnak beindulni, azonban a lakásárak két év alatt 50  százalékos növekedése Budapesten mindenképpen "szorosan figyelendő folyamat". Hozzátette, hogy ha a lakásárakban, mint eszközárakban buborék alakul ki, annak vannak makrogazdasági következményei, ha sokan fektetnek lakásba és a buborék kipukkan, hirtelen mindenkinek 30-40 százalékkal kevesebb megtakarítása lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs elég tojás Magyarországon

Nincs elég tojás Magyarországon
A tojástermelés nő, a tojás kereslete csökken, ám a termelés így sem tudja kielégíteni a belföldi… Tovább olvasom