Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Drágulás és kamatcsökkentés várható

Ecostat szerint a fogyasztói árak szeptemberben 3,6 százalékkal emelkednek.

Májusban 5 százalékra csökkenti a jelenlegi 5,25 százalékról a jegybanki alapkamatot, és szeptemberig nem is változtat rajta a monetáris tanács az Ecostat szerint. A gazdaságkutató Mikroszkóp című áprilisi kiadványában azzal számol, hogy a fogyasztói árak szeptemberben 3,6 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál.

Az Ecostat szerint a termelői árak szintje 2,6 százalékkal haladhatja meg az előző év szeptemberit.

Az euró árfolyama májusban átlagosan 276 forintig erősödik, majd szeptemberre 270 forintig gyengül - olvasható a kiadványban.

A központi költségvetés 958,6 milliárd forintos veszteséggel zárja az idei évet 9.075,8 milliárd forint kiadás és 8.117,2 milliárd forint bevétel mellett. Eszerint a kiadások főösszege 0,2 százalékkal nő, a bevételeké viszont 2,5 százalékkal csökken 2009-hez képest.

Az előrejelzés szerint szeptemberben a költségvetési szférában a keresetek stagnálása várható, a versenyszférában pedig 4,5 százalékos keresetemelkedés prognosztizálható az előző év azonos időszakához képest. Ebben az időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 3,2 százalékkal növekedhet.

Számításaik szerint szeptemberben az iparban a belföldi értékesítés 2,8 százalékkal, míg az exportértékesítés 8,8 százalékkal nőhet az előző év azonos időszakához képest, az ipari termelés pedig 4,4 százalékkal bővülhet a szezonálisan és munkanaphatástól tisztított indexek szerint.
Az Ecostat azzal számol, hogy 2010 szeptemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. május 11. 05:43
    „Beetetés! Csak ne, hogy a kutyáknak adják ben, mert azok megfognak dögleni tőle!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

McDonalds - 37,4 milliárd forintos forgalom

A gyorskiszolgáló szegmensben első McDonald’s 2009-ben is megőrizte 14,3 százalékos… Tovább olvasom