Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Devizahitelesek: semmire se jók a fideszes javaslatok?

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint elfogadhatatlanok azok a javaslatok, amelyeket Rogán Antal és Kósa Lajos dolgozott ki a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére.

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint elfogadhatatlanok és több ponton az Alkotmány szempontjából aggályosak is azok a javaslatok, amelyeket Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselők dolgoztak ki a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére.

A Magyar Bankszövetség elnöke pénteken az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: "semmilyen egyeztetés nem előzte meg a javaslatokat, mint derült égből a villámcsapás érte a szövetséget az indítványcsomag, írásban semmilyen konkrét előterjesztést nem láttak a bankszövetségnél".

Erdei Tamás szerint éppen ezért a lehető legrövidebb időn belül meg kell kezdenie a bankszövetségnek az egyeztetést mind a Fidesz-frakcióval, mind a kormánnyal, mert a fideszes honatyák javaslatai több ponton is aláássák a hatályos polgári jogi szerződések alapjait, az egész bankszakma működésére hátrányosak lehetnek, ha azokat a mostani formában fogadná el a parlament.

A konkrét javaslatokról elmondta: az indítványok nem veszik figyelembe azokat a már elfogadott, a bankok és az ügyfelek kapcsolatát körülíró pontokat, amelyeket korábban a kormányzat a bankokkal együtt kidolgozott és azokat rögzítették a banki magatartási kódexben.

Kifejtette: a magatartási kódex a hitelintézetek egyoldalú szerződésmódosításait már igen-igen szűk mezsgyére szűkítette, emellett olyan pontokat is magában foglal a magatartási kódex, amelyek egyértelműen a hitelfelvevők érdekeit védik.

A mostani javaslatok azonban egyes pontjaikban "nonszenszek", felborítják azokat a jogi alapokat, amelyek jelenleg az ügyfelek és a pénzintézetek között fennállnak, a polgári szerződéses jogrend alapján. Példaként említette azt, ha az ügyfelek kérésére egyoldalúan és automatikusan meg lehetne hosszabbítani a jövőben a lakáshitelek futamidejét, ráadásul ez éppen olyan egyoldalú szerződésmódosításnak nyilvánulna, mint amilyeneket megtiltanak a bankoknak.

Erdei Tamás felvetette: ez azzal is járhatna, hogy tovább nőne a törlesztő részleteiket nem fizető adósok száma, hisz ha automatikusan kérni lehet az ötéves meghosszabbítást, számos ügyfél különböző okokra hivatkozva esetleg kezdeményezné azt. További problémákat jelentene az is, hogy a javaslatok az egész hazai jelzálogrendszert áshatják alá.

A bankszövetség elnöke kiemelte: a szövetség hivatalos álláspontja az, hogy minél előbb meg kell kezdeni a tényleges szakmai egyeztetéseket a kormány, a Fidesz-frakció és a bankszövetség között. A bankszövetség egyébként akkor fogja kialakítani végleges véleményét, amikor tételesen, írásban látja az előterjesztéseket a javaslatokról - mondta Erdei Tamás.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. rommel 2011. április 03. 21:07
  „LIBERÁLIS TŐKE MANIPULÁCIÓ !
  KAMATOS-KAMAT+ÁRFOLYAM-MOZGÁS=MAXIMÁLT HOZAM A BANKOKNAK
  MAGYARUL : INTÉZMÉNYESITETT UZSORA KAMAT
  EZEK A TÉNYEK !
  A MEGOLDÁSOK MÁR NEM ENNYIRE EGYSZERŰEK SAJNOS .
  DE A KRITIZÁLÓ HŐZÖNGÉSNÉL MINDEN JOBB !
  IGAZ BAL-JÓSLÓK ?”
 • 77. gjozsi88 2010. szeptember 16. 15:48
  „janika!
  "Így is fel lehet fogni!"

  Csak igy lehet felfogni, a többi tévút!
  A szerződést mindenki saját maga olvasta (vagy nem olvasta, de ez is az ö felelőssége) és ennek tudatában magára nézve kötelezőnek elismerte az abban foglaltakat!
  Ugye ellenérdekelttől nem illik azt várni, hogy a te oldaladon álljon?
  Ráadásul a bank nem teljesen ellenérdekelt, mert nem az az érdeke hogy az ügyfél bedöntse a hitelt,mert az neki kár!”
 • 76. zag 2010. szeptember 16. 14:53
  „Most hajtják be a 200 milliárdos bankadót.”
 • 75. janika 2010. szeptember 16. 13:43
  „Így is fel lehet fogni! Akár csak, ha a hóhér munkáját vizsgálják. A munkaköri leírásától nemtért-e el pl azzal, hogy selyem vagy kender kötéllel akasztott. Viszont a végeredmény ugyan az! Sőt ez sem jogi kategória és itt is csak az illetékesek tátják a mafla pofájukat!”
 • 74. gjozsi88 2010. szeptember 16. 09:50
  „Janika!
  A jog azt vizsgálhatja, hogy a bank és az adós által is aláirt szerződésben a bank sértett -e megállapodást!
  Mivel a szerződés tartalmazza az egyoldalú módosítást és az árfolyam kockázatot is, a jog legfeljebb azt állapithatja meg, hogy a hitel felvevő nagy kockázatot vállalt!
  Ez pedig nem jogi kategória!
  Akár maffia van, akár nincs!”
 • 73. janika 2010. szeptember 16. 07:07
  „"gjozsi88" mindketten tudjuk, hogy a bűnszervezet egyik, oszlopos tagja a Jogi Maffia! Ők pontosan a törvény előkészítésben és gyártásában ne lennének benne? De ezt már a "70". véleményembe közöltem csak nem figyeled a lényeget és a valóságot.”
 • 72. gjozsi88 2010. szeptember 15. 18:45
  „janika!
  "Tudatosan vásárolták fel a termelő üzemeket gyárakat és a velük kollaboráló politikai vezetéssel tették tönkre a lakosság zömét. Csupán azért, hogy rákényszerítsék az eladósodásra ami nagyon jó üzlet a bankoknak a"

  Hol ebben a jó üzlet?
  Ugyanis sorba dölnek be a hitelek és a bankok a hiteleket 10-15 %-ért adják el behajtó cégeknek!

  Janika!
  A törvény csak a rendelkezésre álló szerződések alapján hozhat ítéleteket és a két fél, a hitelfelvevő is alá irta azt, melyben bennt van az egyoldalú szerződés módosítás, az árfolyam kockázat is többek közt!

  " A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt államosítva
  lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus megszületéséhez vezet."

  A baj az, hogy nem tud államosítani, mert az állam is banki hiteleken él!
  Kisebb tételekben adhat állami segítséget a jobb gazdaságú ország, de neki nem éri meg, mert tőkét kell betennie, amit az adófizetőkkel fizettetné meg!”
 • 71. janika 2010. szeptember 15. 17:39
  „"A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület, és technika megvásárlására fogják buzdítani.
  Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak. A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt államosítva
  lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus megszületéséhez vezet."

  Karl Marx , 1867 Na akkor félig megvolnánk!?

  Érdekes eszmefuttatás, de ma 2010 írunk, és hol van már a kommunizmus!

  Viszont a tőkések érdeke e téren semmit sem változtak. Tehát ma a kapitalizmust is meg akarják dönteni?

  Habár a mai tőkések a kommunizmusban termelt javakból lettek tőkések, viszont nem olvasták Marx 1867 írt megérzését!

  Így saját maguk alatt vágják a fát!”
 • 70. janika 2010. szeptember 15. 17:24
  „A tőzsdei spekulációt és az árfolyam variációját szerintem egy nemzetközi bűnbanda mozgatja. Természetesen a bankok felelőtlen üzérkedésével együtt. Jelen esetben a tőkések nem véletlenül vágták taccsra Magyarország termelését. Tudatosan vásárolták fel a termelő üzemeket gyárakat és a velük kollaboráló politikai vezetéssel tették tönkre a lakosság zömét. Csupán azért, hogy rákényszerítsék az eladósodásra ami nagyon jó üzlet a bankoknak a (virtuális deviza üzérkedéssel). Mivel jövedelmük a padlóra esett így csak is kölcsönökből élhetet meg, ha nem akart éhen halni, vagy rabolni, lopni.
  A kisemmizett eladósodott lakósságot meg senki sem védi a spekuláns fehérgalléros bűnöző bandától!
  Sőt arra is volt gondjuk,hogy a tönkrenyúzott kisemberek csupán az alsóbb szintű bíróságokig jussanak el.Ugyan is a Tábla és a Legfelsőbb Birósához meg csak is ügyvéd tolmácsolhatja a kifosztás eseményeit,persze ,ha lenne pénze a kifosztottaknak ügyvédre.A bűnüldözés meg csak tátja a mafla pofáját, hisz még mindig a piros szeműek által kinevezettek töltik be e posztokat, akik megszokták a parancsuralmat és e híján inkább ülnek a babérjaikon.”
 • 69. gjozsi88 2010. szeptember 15. 11:57
  „még annyit!
  Janika!
  Te láttál már tőzsdét működni?
  A pénzpiacok hasonló módon működnek!
  Egyébbként ne felejtsd el, hogy létezik valuta és deviza közti különbség! A deviza egy virtuális pénz, melynek pillanatnyi gazdasági felárakat tartalmazó aktuális piaci ára van!
  Hiába kerül a valuta kevesebbe, ha a devizapiacon annak akinek frankja van, nincs szüksége a jelen helyzetben gyenge forintra, azt meg kell győzni annak aki venni akar, hogy adja el, ennek bizony felára van!
  Ez egy piac!”
 • 68. gjozsi88 2010. szeptember 15. 11:53
  „janika!
  "persze attól még a"devizahitel" csupán "deviza alapú forint hitel"
  Tényleg?
  De ennek a fedezetét az ügyletet lebonyolító bank a pénzpiacról devizában veszi fel!
  Ugyanis a bank nem nyomtatja a pénzt, hanem kereskedik vele, és az igy keletkező adósságát tovább háritja! Ez az árfolyam kockázat!”
 • 67. janika 2010. szeptember 14. 10:29
  „Okos ember ez a "gjozsi88" persze attól még a"devizahitel" csupán "deviza alapú forint hitel" Ami nem más mint a spekulánsok üldözetlen bűnügyletei. Persze a "gjozsí" sem tud egyetlen egy számlát ide bemutatni ,amit a bankok kapnak a svájci frank vásárlásakor történetesen, arról amit átváltogatnak a lakosság helyett forintra és vissza frankra törlesztéskor. Ugyan is a virtualizálás és a valóság közt van némi különbség ! Úgy hívják, hogy a lakosság becsapása átverése üldözetlenül.”
 • 66. gjozsi88 2010. szeptember 13. 17:34
  „máris!
  Hány bankvezér van?
  És ha nem a te számaiddal, hanem annak tizszeresével számoljuk a fizetésüket és a végkielégitésüket, akkor azt láthatjuk, hogy a több milliós devizahitelesnek legfeljebb néhány ft-al nő a törlesztőrészlete!”
 • 65. gjozsi88 2010. szeptember 13. 17:31
  „janika!
  Magyar közpénz nem ment kárba a bankok megsegítése miatt!
  Ugyanis a magyar tulajdonú bankok kaptak, de azt visszafizették!
  Az embereknek is van lehetőség adósság átütemezésre...!”
 • 64. janika 2010. szeptember 13. 16:11
  „Csak a bankokat lehet közpénzből konszolidálni? A bankok által kifosztott adósokat nem? Kik intézik a közpénzek osztogatását? Ez olyan mint a Dunába hordani az ivóvizet!”
 • 63. máris 2010. szeptember 13. 15:09
  „A BANKOK VEZÉREI 8 MLLÁS FIZUJA, MEG AZ 50--60 MILLÁS V, KIELÉGÍTÉSE, CSAK A DEV. HIT--ELEK

  EMELÉSÉBŐL JÖN ÖSSZE ! PONT EZT AKARJA MEGSZÜNTETNI ORBÁN ! AKIK SZIDJÁK, ÚGY SEM

  ISMERIK BE !!”
 • 62. load 2010. szeptember 13. 11:22
  „61. targis
  Az OTP kapott 1,4 milliárd eurót, az FHB Bank 400 millió eurót, de nem tavaly, hanem tavalyelőtt.
  Mindkét összeg nem ajándék volt, hanem az MNB-től felvett piaci kamatozású hitel.
  Mindkét bank vállalta, hogy ebből az összegből magyar kkv-kat és a lakosságot hitelezi.
  A hitel felét tavaly, a másik felét idén tavasszal mindkét bank kamatostul visszafizette.
  A visszafizetés ténye nem volt fő hír sem a HírTv-n, sem az EchoTv-n, sem a Magyar Nemzetben.”
 • 61. targis 2010. szeptember 13. 10:35
  „Már többször emlegettétek.
  Melyik bankok kaptak, és mennyi támogatást tavaly?”
 • 60. Goldmund 2010. szeptember 13. 10:23
  „A Bankszövetséghez meg annyit: most jár a szájuk, de 2 évvel ezelőtt ők is sírtak az állami támogatásért, nehogy bankcsődök legyenek.
  Ha akkor nem lett volna állami segítség (az adófizetők pénzből!!!), akkor a sok tetves, felelőtlenül hitelező bank csődbe ment volna és most nem hörögnének e tervezet miatt.”
 • 59. Goldmund 2010. szeptember 13. 10:06
  „"Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselők dolgoztak ki a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére"

  Kidolgoztam én is egy egyszerű módszert a deizahitelesek megsegítésére: politikusoknak tilos legyen idióta nyilatkozataikkal a forint árfolyamát rontani (Kósa és Szíjjártó). :-)))”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álláslehetőségek Győrben

Győri kirendeltség és szolgáltató központ állásajánlatai: Tovább olvasom