Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Devizahitel rögzítés: mi lesz a gazdasággal?

A devizahitelek árfolyamának rögzítése nem lesz nagy hatással a forint árfolyamára, és kedvezően hathat a magyar gazdaságra.

A devizahitelek árfolyamának rögzítése nem lesz nagy hatással a forint árfolyamára, és kedvezően hathat a magyar gazdaságra, amennyiben a hitelek törlesztése folytatódik és a bankrendszer is fel tudja szívni a veszteségeket - közölte Ashraf Laidi, devizapiaci elemző, az MTI-nek adott interjúban.

Az elemző szerint egy ilyen lépéssel elkerülhetővé válik az, ami Írországban történt.

Laidi a Buda-Cash Brókerház meghívására tartott előadása előtt beszélt az MTI-nek.

A forint árfolyamáról elmondta, ha a magyar kormány azt mutatja a piacnak, hogy folytatja tevékenységnek eddigi irányát, akkor a forint helyrehozhatja árfolyamának egy évvel ezelőtti veszteségeit. Ebben az esetben a világpiac általános kockázatkerülő attitűdje inkább forintvásárlási lehetőségeket teremt, mintsem a forint árfolyamának zuhanásához vezetne. A kereskedő emlékeztetett, áprilisban még - az idei év eddig eltelt részében - a forint teljesített a legjobban a régiós valuták közül.

Illusztráció: internet
Illusztráció: internet


Az elemző szerint az elkövetkező hetekben ismét megnőhet a piacokon a kockázatvállalási kedv és emelkedhetnek a részvényárfolyamok, ám a nagyobb gondok októberben, esetleg már szeptemberben jelentkezhetnek. Ekkor a jegybanki kamatlábak magasabbak lesznek, Kínát jobban fenyegeti majd a lassulás veszélye és a befektetők kiszállnak majd a kockázatosabb pozícióikból, és ez a forintot is érintheti - tette hozzá.

Laidi elmondta, a részvénypiacokon központi szerepet játszhat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, amely várhatóan nem folytatja júniusban lejáró mennyiségi enyhítési politikáját. A piac szempontjából a leglényegesebb kérdés az, hogy visszaforgatja-e, befekteti-e a megvásárolt papírok hozamait a jegybank és ezzel további likviditást pumpál-e a piacra - érvelt az elemző. A Fed vélhetően kitalálja annak módját, hogy - ha hivatalosan nem is, de - tovább folytassa eddigi enyhítési programját - tette hozzá.

A londoni kereskedő előadásában többek között amellett érvelt, hogy a forint árfolyamának ingadozásait alapvetően a nagyobb nemzetközi valuták erősségének változásai befolyásolják. Kitért az arany és ezüst árának elmúlt években tapasztalt emelkedésére is, s elmondta: a mostani áresés csak átmeneti lehet. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a tőzsde hetvenes években tapasztalt árfolyamzuhanását követő erősödést egy második, mélyebb esés követte, ami akár a mostani válságban is előfordulhat.

Olvasóink írták

  • 1. Mike-Mouse 2011. május 25. 16:12
    „Jah nem lesz hatással rá. Azért mozog megint 220 Ft körül a frank ugye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön az új cafeteria: a pihenő kártya már júliusban kész

Széchenyi Pihenő Kártya 16 százalékos személyi jövedelemadóval adózik, a jutalék pedig 1,5 százalék. Tovább olvasom