Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

De ki olvas újságot?

A fiatalokat kevésbé, leginkább az 50-59 éveseket köti le az újságolvasás. A megyei napilapok népszerűek.

Nem csökken az újságolvasás népszerűsége a magyar lakosság körében, csupán a preferenciák rendeződnek át – derül ki a GfK Hungária és az Ipsos Nemzeti MédiaAnalízis tanulmányának 2009 második félévére vonatkozó adataiból.

Enyhén csökkent az általános női lapok, a hirdetési lapok, és az önállóan terjesztett tv magazinok népszerűsége. Ezzel szemben a megyei/helyi napilapok népszerűsége stabil, amely azt jelzi, hogy az emberek továbbra is az őket közvetlenül érintő hírekre kíváncsiak.

A magyar felnőttek közül tíz emberből nyolcan legalább egy lapot olvastak a Nemzeti MédiaAnalízisben mért 160 sajtókiadvány közül a tavalyi év második felében – ezt tükrözik a GfK Hungária és az Ipsos Nemzeti MédiaAnalízis tanulmányának 2009 második félévére vonatkozó adatai. Az olvasók átlagosan 3,7 lapot vettek a kezükbe a 2009 júliusától decemberig tartó időszakban.

A legolvasottabb fizetős (tehát pénzért megvásárolható) sajtótermék minden egyes lapszámával több mint 1,1 millió magyar felnőttet lehetett elérni 2009 második félévében. E hetilap mellett még egy sajtótermék olvasottsága haladja meg az egymillió főt: egy napilapé. Ha az ingyenesen terjesztett lapokat is figyelembe vesszük, egy lapszámmal megjelenésenként akár 2,4 millió ember is tájékoztatható. 2009 második felében a legolvasottabb fizetős napilap a Blikk, hetilap a Story, míg a havi és egyéb periodicitású lapok közül a Nők Lapja Konyhát veszik a legtöbben kezükbe.

Az olvasottság abszolút száma mellett az olvasótábor növekedése is figyelmet érdemel. Az előző időszakhoz, 2009. II. - 2009. III. negyedévhez képest legnagyobb olvasószám-növekedést mutató lapok tízes listáját az alábbi táblázat mutatja (az ingyenes hirdetési lapok nem szerepelnek a listán).

Az olvasottság abszolút száma mellett az olvasótábor növekedése is figyelmet érdemel. Az előző időszakhoz, 2009. II. - 2009. III. negyedévhez képest legnagyobb olvasószám-növekedést mutató lapok tízes listáját az alábbi táblázat mutatja (az ingyenes hirdetési lapok nem szerepelnek a listán).

Olvasóink írták

 • 3. RickCartman 2010. március 18. 21:05
  „én is olvasok, sőt,elő is fizetek napi-,és hetilapot is, bármennyire idejétmúlt szokás. Mégis más a reggeli mellett lapozgatni, mint a képernyőt bámulva kattintgatni. Akik ezt a hírt olvassák, értik is, nem kell bizonygatnom.”
 • 2. Mankapunka 2010. március 18. 18:10
  „Én szigorúan csak újságot.”
 • 1. macskaszem 2010. március 18. 17:58
  „Én biztos mániás olvasó vagyok mert még a peres ügyeket is elolvasom az újságokban. Ugye sose lehet tudni mikor lesz kamatozható ezen tudás.
  Az interneten nem szeretek olvasni csak amit nagyon muszáj.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

180 ezer forint az álláskersők igénye a megyében

Győr-Moson-Sopron megyében 181.100 forint volt az átlag elvárt bér 2009-ben, ugyanannyi, mint egy… Tovább olvasom