Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

CERN - Részecskegyorsító a felújítások után

Az ütközések során új elemi részecskék keletkeznek általában igen rövid élettartammal.

Felújították a hét végén a részecskenyalábok ütköztetését a nagy hadronütköztetőben, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) szakemberei idén először valósítottak meg a fénysebességére felgyorsított részecskék ütköztetését a nagyhadronütköztető téli leállítása után.

"Jól kezdődött, stabil nyalábokkal. Egy kicsit még előbbre is vagyunk a programmal a téli szünet után" - nyilatkozta hétfőn a Reuters hírügynökségnek James Gilles szóvivő. Oliver Buchmüller fizikus elmondta, hogy 2011, 2012 elsődleges feladata lesz, hogy bizonyítékot találjanak a szuperszimmetria létezésére, a sötét anyag létére, a sötétlyuk keletkezésére és hogy megtalálják a "isteni részecskét", a más részecskék tömegéért felelős Higgs-bozont.

A világ legnagyobb kísérleti berendezése, a CERN nagy hadronütköztetője (LHC) Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélyen, egy 27 kilométeres, 3 méter átmérőjű alagútban üzemel, ahol a fény sebességére felgyorsított, egymással szemben haladó részecskenyalábokat ütköztetnek.

Az ütközések során új elemi részecskék keletkeznek általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával a kutatók az anyag tulajdonságait, illetve a világegyetem keletkezésének titkait remélik megfejteni. Ezeket az ütköztetéseket négy kutatócsoport figyeli és elemzi a CERN-ben és a világ számos országában.

Olvasóink írták

  • 1. oaxacaca 2011. március 17. 12:08
    „A Higgs-bozonról miért nem értekezünk??? Hozzászólók, ébresztő!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés: 15 milliárdot zárol a kormány

Az Országgyűlés szerdai ülésén módosítja a 2011. évi költségvetést és az államháztartási törvényt a… Tovább olvasom