Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Cerbona: eredményes első háromnegyed év

A Cerbona értékesítési nettó árbevétele az idei év első kilenc hónapjában elérte a 7,6 milliárd forintot.

Az idei év első kilenc hónapjában a székesfehérvári székhelyű Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. adózás előtti eredménye elérte a 32,5 millió forintot, amely jelentős javulást jelent a tavalyi és tavalyelőtti év hasonló időszakához képest - közölte a cég az MTI-vel.

Tavaly ebben az időszakban 244,3 millió forint veszteséget, a 2007-es év első háromnegyed évben 7,8 millió forint nyereséget mutatott a mérleg.
A társaság menedzsmentje az adózás előtti eredmény jelentős emelkedését annak tulajdonítja, hogy nőtt a termelésben a magasabb hozzáadott értéket képviselő extrudátumok súlya. Ez a termékkör a 2008-ban 26 százalékkal, az idei év első kilenc hónapjában pedig 29 százalékkal részesedett a bevételekből.

A korábban legjelentősebbnek tekinthető bevételi forrás, az őrlemények csoportja még idén is a portfólió legnagyobb szeletét tette ki, azonban jelentősége csökkent, a tavalyi év 40 százalékos aránya helyett, az idén már csak a bevétel 38 százaléka származott e termékcsoportból.

Ennek is köszönhető - tartalmazza a cég közleménye -, hogy a bruttó fedezeti hányad tekintetében 2,6 százalék a javulás a bázis időszakhoz viszonyítva (2009-ben 30,3 százalék, szemben a 2008-as 27,7 százalékkal).
Alapos változások voltak a részvénytársaság költségszerkezetében is. Az általános költségek esetében jelentős megtakarításokat értek el: az idei év szeptemberéig az értékesítési és forgalmazási költségekre 1,233 milliárd forintot fordítottak, ami 334 millióval kevesebb a 2007. év hasonló időszakánál, és tavalyhoz képest is 107,8 millió forint a megtakarítás.
A kedvező eredmény annak köszönhető, hogy a vállalat csökkentette irányítási költségeit, növelte az üzemi hatékonyságot, és átcsoportosította a marketing költéseit is.

A Cerbona értékesítési nettó árbevétele az idei év első kilenc hónapjában elérte a 7,6 milliárd forintot, míg az előző év hasonló időszakában 8,37 milliárd forint volt, 2007 első háromnegyed évében pedig 9,5 milliárd forintot tett ki.

Az árbevétel csökkenését az említett években alapvetően a gabona árának és exportjának csökkenése volt - közölték a társaságnál az MTI kérdésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Cargill profitja 65 százalékkal esett

A Cargill amerikai mezőgazdasági óriásvállalat éves szinten 65 százalékos adózott… Tovább olvasom