Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Cáfolják a nagybankok, hogy a bankadó miatt kivonulnának a magyar piacról

Sem a bankszövetségnek, sem az MNB-nek nincs tudomása arról, hogy a bankadó miatt bármely bank kivonulását tervezné a magyar piacról.
A nagybankok tulajdonosai elkötelezettek a magyar piac iránt, mondták a hitelintézetek illetékesei az után, hogy egy magyar lap azt írta, a bankadó miatt hárman is a kivonulást fontolgatják.

A Népszava keddi számában pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írta, hogy három bank gondolkodik a távozáson, azonban nem nevezte meg a pénzintézeteket, csak annyit közölt, hogy ezek mérlegfőösszegük alapján nem sokkal vannak az OTP mögött.

"Tudomásunk szerint egyetlen magyar nagybank külföldi tulajdonosa sem tervez a belátható időben kivonulást vagy a tevékenység megszüntetését Magyarországon" - cáfolta a felröppentett hírt az MTI-nek Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója.

Más kérdés, hogy az üzletpolitikákban lesznek módosulások a bevezetett bankadó és a bankokra háruló egyéb teher miatt - tette hozzá. A szakember szerint több külföldi bank jelezte: amikor mérlegelni kell majd, mely leánybanknak juttatnak tőkét vagy adnak pótlólagos finanszírozást, figyelembe veszik, mely országban milyen a jövedelemtermelő képesség.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nincs tudomása arról, hogy a bankadó miatt bármely bank kivonulását tervezné a hazai pénzpiacról - mondta Király Júlia, az MNB alelnöke is egy keddi sajtótájékoztatón.

Aláhúzta: a jegybank szerint a bankadó jelentős kockázata az, hogy csökkentheti a magyarországi bankszektor tőkevonzó képességét, és ezáltal hitelezési lehetőségeit, azaz a hazai bankpiacon tovább szűkülhet a vállalkozások és a háztartások hitelhez jutása.

A Raiffeisen Bank elkötelezett Magyarország iránt, nincs szándékában kivonulni a magyar banki piacról - írta e-mailben Peter Klopf, a bank szóvivője, a Bloomberg hírszolgálat keddi közlése szerint.

A KBC is megerősítette elkötelezettségét a magyar piac iránt, és jelezte, nem kíván arról visszavonulni. Viviane Huybrecht, a KBC brüsszeli szóvivője kedden azt mondta, hogy Magyarország egyike a hazai piacaiknak, ahol jelen kívánnak lenni.

Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója még hétfőn a Financial Times hétfői számában egyebek között azt nyilatkozta, hogy nincs olyan körülmény, amiért hátat fordítanának Magyarországnak.

Az Intesa Magyarországon stratégiailag érdekelt - jelentette ki a CIB anyabankja, az Intesa Sanpaolo csoport szóvivője, akit ugyancsak a Bloomberg idézett. A szóvivő hozzátette: a bank megbízható és hosszú távú befektető Magyarországon.

A Nemzetközi Bankárképző Központ (NBK) elemzése szerint a mérlegfőösszeg alapján a piacvezető Magyarországon az OTP Bank (20,7 százalék). Utána következik a KÚH (10,1 százalék), az MKB Bank (9,4 százalék), az Erste Bank (9,2 százalék), a CIB (8,7 százalék) és a Raiffeisen (7,7 százalék).

A magyar bankszektor az NBK elemzése szerint az első félévben 176,5 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ami 20,7 százalékkal kisebb a tavalyi első félévinél.

Az NBK szerint az elmúlt időszak legjelentősebb fejleménye az, hogy a bankrendszer erősen polarizálódik: 6-8 bank a piaci körülményekhez képest továbbra is jó, illetve megfelelő jövedelmezőséggel bír, 9 bank kisebb-nagyobb mértékben veszteséges, míg a többiek a korábbi időszaknál jóval alacsonyabb eredményt képesek felmutatni.

A bankoknak az NBK elemzése szerint 2010-ben közel 135 milliárd forint bankadót kell megfizetniük, amelynek a fele szeptember végéig volt esedékes. Az első félévi adózás előtti eredmény azonban 12 bank esetében nem nyújt fedezetet a bankadó első felének a befizetésére, nekik a szeptemberi befizetési kötelezettségből 20,5 milliárd forintot tőkével kell fedezniük.

A magyarországi bankpiaci változásokat az eddigi tapasztalatok szerint alapvetően az anyabanki változások motiválták. Például, ha a külföldi tulajdonosok egyesülnek, általában összeolvasztják leányvállalataikat is, mint a SanPaolo és Banca Intesa esetében történt, amelyek magyarországi leánybankjai (IEB, CIB) is fuzionáltak.

Előfordul az is, hogy a változásokra azért kerül sor, mert a vezetőváltás miatt megváltozik a stratégia, és egy adott piac vagy tevékenység már kevéssé fontos, mint például az Unicreditnél, ahol nemrég neveztek ki új vezérigazgatót.

Az olasz bankcsoport ezután a hazai és német piac mellett olyan területekre kíván koncentrálni, ahol erős az UniCredit pozíciója, míg a csekély piaci részesedéssel rendelkező érdekeltségeitől megválhat - jelentette be az új vezető.

Olvasóink írták

 • 13. c77 2010. október 13. 18:03
  „5
  6
  ez 1 "elmés fazon" a xxxx századból.
  Most jön a "moderálva"?”
 • 12. load 2010. október 13. 16:56
  „11. knifemaster
  Kár, hogy nem tetted meg!
  Bandi bácsi nagyon örült volna az üzenetnek.”
 • 11. knifemaster 2010. október 13. 16:24
  „7. hozzászólás load 2010.10.13. 09:48
  Még nem másztam bele jobban,de engem az sem érdekel ha a piri néni írja,ha minden szemszögből kivitelezhető.
  Linkelhettem volna példát a soproni fizetőeszköz használatáról vagy a most létrejött rábaközi tallérról,de ép akkor ez volt megnyitva.”
 • 10. gjozsi88 2010. október 13. 16:08
  „KóPé!
  A baj, hogy ez a kormány semmit nem tesz...!
  Csak úgy tesz, mintha tenne valamit, mert a 29 pontos akció terve egy nagy nulla, mint látjuk a pénzpiacok csak attól nyugodtak meg, hogy bejelentették, hogy tartani szeretnék az idei 3,8 és a következő évben a 3 5 alatti hiányt!
  De senki nem tudja, hogyan, milyen eszközökkel és főként milyen intézkedésekkel arról nem beszélve, hogy érdemi egyeztetés nélkül ,mert sem a munkaadókkal, sem a munkavállalókkal nem egyeztetnek!
  Ráadásul az a tévedésük, hogy az ország kétharmada van a birtokukba, holott a 8 millióból 2,7 millióan szavaztak rájuk, közel ennyian, mint az ellenzéki pártokra, mert az otthon maradottak mindkét oldalt erősíthetnék!”
 • 9. load 2010. október 13. 14:05
  „8. Lehel54
  Vicces dolog ez a bank ellenesség egy olyan országban, ahol a lakossági hitelállománya az éves bruttó nemzeti össztermék (GDP) 34%-a.
  Ha a kívánságodnak megfelelően a bankokat kukába söpörték volna, ugyan melyik kamatos embertől (uzsorás) tudták volna a honfitársaid felvenni ezt a horribilis 8.750 milliárd Ft. összeget?
  Mondd, csak beszélsz, vagy gondolkozol is néha?”
 • 8. Lehel54 2010. október 13. 11:43
  „ha valaki is tisztában van,milyen rétegböl származik a banki család,akkor nem hullajtok könnyeket.
  Az egész kizsákmányolásukat a kukába kellett volna már söpörni.
  Na de jön majd az idö. Csak kis türelmet.”
 • 7. load 2010. október 13. 09:48
  „3. knifemaster
  Jó, ha pénzügyekben a gazdasághoz, pénzhez értő szakembereket hallgatsz meg.
  Hoppál András újságíró, és eddig főleg autósporttal foglalkozó lapokba írogatott.
  A valuta ügyletekhez nem ért.
  Az a honlapjáról egyértelműen kiderül.”
 • 6. KóPé 2010. október 13. 09:11
  „Egysoproni <moderálva> ha akar menjen, (nekem biztosan nem fog hiányozni az erste) amúgy tényleg ki ez a fazon??
  Ti már amíg éltek sose gyógyultok ki a betegségetekből - gondolom ez a kormány bármit tesz, nektek úgysem lesz jó.
  ÉS ÉN SEM SAJNÁLOM A BANKOKAT? HOGY CSAK FELEANNYI (MILLIÁRD EUR) NYERESÉGÜK LESZ 2010-BEN!”
 • 5. drKotász 2010. október 12. 21:29
  „1. hozzászólás egysoproni Most meg mit másolgatod mindenhova ezt. Ki ez az ember hogy valakit is érdekeljen itt hogy mit pofázik ez a bankár.”
 • 4. kolombela 2010. október 12. 21:14
  „Ugye,ugye nagybankok, mégsem olyan rossz Magyarországon bankárkodni, még ha bankadót is kell fizetni.
  Van itt azért extraprofit, nem kell siránkozni.”
 • 3. knifemaster 2010. október 12. 21:00
  „Én meg ezt üzenem Bandi bácsinak :)

  http://antibank.hu/kikvagyunk.php”
 • 2. Csetneky 2010. október 12. 20:27
  „1-es

  Sebaj, takarodjon haza!”
 • 1. egysoproni_ 2010. október 12. 19:52
  „Az Erste Bank osztrák vezérigazgatója, Andreas Treichl azt üzeni a magyar kormánynak, akármit azért nem lehet megtenni velünk, képesek leszünk ellenlépésekre!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vatikán vagyona - Brüsszel bírálja az adózási kiváltságokat

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a római katolikus egyház Olaszországban élvezett adózási… Tovább olvasom