Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Buszra nem: kevesebbet használjuk a távolsági közelkedést

A helyközi személyszállításban szállított utasok száma 7 százalékkal 481 millióra csökkent.

A repülőgéppel és hajóval utazók száma a visszaesés ellenére is több mint három százalékkal haladja meg a tavaly azonos időszaki értéket - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

A helyközi személyszállításban az utaskilométerben mért teljesítmény 6 százalékkal csökkent.

Negyedéves összehasonlításban a harmadik negyedben 141,65 millióra csökkent a helyközi közlekedésben szállított utasok száma az előző negyedéves 165,75 millióról. A harmadik negyedévben így is 6,6 százalékos volt az elmaradás az előző év azonos időszakához képest, míg a második negyedévben ugyanez 8,6 százalék volt.

A harmadik negyedévben az előző negyedéves 163,8 millióról 139 millióra csökkent a belföldön szállított utasok száma, míg a nemzetközi utasok száma 1,9 millióról 2,6 millióra nőtt.

A belföldi távolsági személyszállítás terén - a szállított utasok számát tekintve - az autóbusz-forgalom súlya a legjelentősebb, 78 százalék. A nemzetközi szállításban 61 százalékos részesedésével a légi közlekedésé a vezető szerep, a vasút 24, az autóbusz 15 százalékos hányadot képvisel.
A közlekedési eszközöket tekintve a harmadik negyedévben vonattal utazók száma 4,2, az autóbusszal utazóké pedig 7,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól, míg a repülővel és hajóval utazók száma 4,6, valamint 5,1 százalékkal haladta meg azt.

A helyi személyszállítás utasszáma és utaskilométerben mért teljesítménye egyaránt 5 százalékkal csökkent az előző évihez képest. A szolgáltatás 63 százalékát az autóbusz-közlekedés adja, ennek 52 százaléka Budapesten bonyolódik. A budapesti utasforgalomból a metró részesedése 23 százalék.

Olvasóink írták

  • 1. Dr.Horváth 2009. november 27. 13:30
    „Nem értem mit csodálkoznak. Kis falunkban elmegy reggel 7-kor a busz - még az ajtóban is fürtökben csüngenek az emberek - aztán utána már csak 8.30-kor megy a következő. (Utóbbi szinte üres.) A gyereket meg fél hétre vigyem oviba? Naná, hogy nem velük járok. Szerencsére megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy van egy autónk...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változnak az Unión belüli munkavégzés szabályai

Az új szabályozás többek között 24 hónapra módosítja az Európai Unión belüli kiküldetések… Tovább olvasom