Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Bokros Lajos: az árfolyamrögzítés értelmetlen

Az árfolyamrögzítés teljesen értelmetlen elképzelés - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Privátbankár.hu-nak adott interjúban.

Az árfolyamrögzítés teljesen értelmetlen elképzelés, hiszen ez azt jelenti, hogy minden egyes svájci frank lakáshitelhez 30 vagy 50 forint állami támogatás kell - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Privátbankár.hu-nak adott interjúban.

Minden olyan megoldás, amelyik érzékelhető segítséget jelent azok számára, akik az aktuális árfolyamon nem bírják fizetni a devizahiteleiket, azt jelenti, hogy valaki másnak kell fizetni ezt a veszteséget - jelentette ki Bokros Lajos. A közgazdász figyelmeztetett: vigyázni kell arra, hogy ne álljanak fejük tetejére a piacgazdaság és a kapitalizmus alaptörvényei, "mert azt úgy hívják, hogy szocializmus, és az, mint már láttuk, sehova nem vezet". Ha uralkodó felfogássá válik, hogy a nyereségeket lehet privatizálni, a veszteségeket pedig automatikusan társadalmasítjuk, akkor ez teljesen szétveri a közösség értéktudatát - mutatott rá Bokros Lajos.

Az EP képviselő aláhúzta: ha valaki nem tudja fizetni a hitelét, akkor az ő lakása a banké. Ha a pénzintézetek tulajdonosaivá válnak ezeknek a lakásoknak, akkor az a kérdés, hogy megelégszenek-e azzal, hogy mondjuk alacsonyabb bérért ugyanazt a lakást bérbe adják, mert akkor még mindig termelődik nekik valami bevétel – ami persze azt jelenti, hogy a hitel egy részét veszteségként le kell írni.

Aki bebukta lakáshitelét, annak összébb kell szorulni, ez a kapitalizmus üzenete - fogalmazott a közgazdász.

Bokros szerint a kormány programja vasvillával összehányt düledező szénaboglya, ami a legelemibb szakmai követelményeknek sem felel meg.

"Szükség van szociális, munkaerőpiaci reformra, adóreformra, de arra nincs, hogy a szociális problémát áttoljuk a munkaerőpiacra, a gyerektámogatási rendszert betoljuk az adórendszerbe, és mondjuk az oktatási reform keretén belül fejszével nekiinduljunk azoknak az intézményeknek, amik éppen a legjobb színvonalúak az országban" - hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter. 

Olvasóink írták

 • 8. machers 2011. május 28. 00:35
  „6. load 2011.05.27. 23:45
  Az idei évet még megússzák. Tudnak villogni a 3% alatti költségvetési hiánnyal - na, ja ehhez kell a mnyp-ak kirablása.
  A különadók, a Kósa-féle nyilatkozatok miatt szerintem vissza fog esni a befektetői kedv.Az exportra lehet számítani, de pl. a belső fogyasztás nem fog növekedni.
  Egyszóval: jövőre.”
 • 7. load 2011. május 27. 23:49
  „1. idegen
  Itt a link.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Bokros_Lajos
  Remélem lassan, értelmezve el is olvasod!”
 • 6. load 2011. május 27. 23:45
  „5. machers
  A nagy összeomlások előtt szokott megjelenni.
  Te mikorra prognosztizálod?”
 • 5. machers 2011. május 27. 20:37
  „Senki sem lehet próféta a maga hazájában! Nekünk nem volt jó. Sajnos!”
 • 4. janika 2011. május 27. 15:40
  „Illő lenne a maffiózó rendszereket felszámolni! A spekulánsokat meg elzavarni a vájutól.”
 • 3. load 2011. május 25. 18:49
  „"Szükség van szociális, munkaerőpiaci reformra, adóreformra, de arra nincs, hogy a szociális problémát áttoljuk a munkaerőpiacra, a gyerektámogatási rendszert betoljuk az adórendszerbe ..."
  Tökéletesen igaza van.”
 • 2. pancser 2011. május 24. 18:02
  „A helyzet az, hogy igaza van. Senkinek sem kötelező hülyeséget csinálni, utána meg jajgat. De más a politika meg más a nyers valóság.”
 • 1. idegen 2011. május 24. 16:21
  „Ki az a Bokros Lajos ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni elemzők a görög adósságról

A konszenzusos vélemény most már az, hogy minden bizonnyal bekövetkezik a görög államadósság… Tovább olvasom