Gazdaság

2016.09.05. 17:44

Betiltott halászat után: kazahsztáni keszeg a dunai éttermekben

Nonszensz, de a Dunától pár száz méterre fekvő patkányospusztai csárda a 4500 kilométerre lévő Kazahsztánból szerzi be az ottani folyóból fogott keszeget.

Cséfalvay Attila

Sem balatoni, sem tiszai hal nincs a vendéglátóhelyeken, ugyanez igaz Szigetközre a Duna mellett is. Orbán Viktor miniszterelnök felháborodott a helyzet miatt, és sürgős megoldási javaslatokat kért Varga Mihálytól. Varga szerint a probléma megoldott és a vendéglátóhelyek, éttermek üzemeltetői hozzá tudnak jutni a tiszai, balatoni halakhoz, ha akarnak. Azt viszont nem részletezte, hogy mit értett a "problémamegoldás" alatt. Erre ugyanis legálisan maximum tógazdaságoktól van lehetőségük, vagy külföldi fagyasztott import kerülhet a vendéglői asztalra. 

A patkányospusztai Vidra csárda esete a legjobb bizonyíték a kialakult nonszenszre. Ők ugyanis a töltés mentett oldalán, pár száz méterre fogadják a vendégeket a dunai ágrendszer kiöntésétől. Mégis, a halászat betiltása miatt nem magyar keszeget, süllőt, harcsát, hanem a 4500 kilométerre fekvő Kazahsztánban fogott - egyébként minőségi -fagyasztott termékeket vásárolják. Hernitz Tibor, a csárda vezetője elmondta, tavaly ősszel indították a kazah importot, mely Szlovákián keresztül érkezik hozzájuk. "Az is csoda, hogy egyáltalán ez a lehetőség adott, ki tudja, meddig lehet az unióba behozni. Sok hazai vendéglő is innen szerzi be a halat" – mondta, hozzátéve, hogy a tógazdák őszi lehalászása után lehet majd talán a hazai kárászt beszerezni. Ráadásul a kazah keszeg ára duplája a korábbi magyar árnak: bruttó 850 forint. "Szigetközben óriási az igény a keszegre, évszázados hagyománya van a fogyasztásának. Ez főleg a víz melletti településeknél érződik" – mondta.

 

A Bajcsi Halásztanya a Győri Előre telephelyéről az ott nevelt halakat vásárolja – ezt a visszatérő vendégkörük is tudja. Szilágyi Gábor, a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet ügyvezető elnöke szerint marketingfogást vettek el az éttermektől azzal, hogy nem hirdethetik: Dunából fogott halat készítenek a vendégeiknek. 

"A horgászok akarata egyezett azzal a jelentkező ökológiai problémával, hogy a természetes vizek halállományainak megújulóképessége a túlhasznosítást már nem volt képes tovább tolerálni. Emiatt természetmegőrzési okokból is indokolt volt a kereskedelmi célú természetes vízi halászat megszüntetése" – így reagált a jobbikos Magyar Zoltán kérdésére Fazekas Sándor agrárminiszter.

Úgy folytatta: könnyen belátható, hogy a közel 400 ezres horgásztársadalom érdekeivel nehezen összevethető az alig 200 természetes vízi halász akarata. Több javaslatot felvetettek a természetes vízi halászok problémáinak kezelésére, a megoldáson a tárca jelenleg is dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!