Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Bedőlt lakáshitelek: áthidaló kölcsönök, kedvezmények

Nemcsak a munkanélküliek, hanem a munkahellyel rendelkező, de megrendült anyagi helyzetű adósok is kaphatnak átmeneti könnyítést a törlesztésre.

Az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnak a hitelüket fizetni nem tudó tulajdonosok lakásaira, feltéve, hogy utána nekik adják bérbe - ezek a legfontosabb szabályai a hétfőn elfogadott törvénymódosításnak.

A korábbi szabályozást kiegészítették azzal, hogy nem munkanélküli adósok is kaphatnak könnyítést, ha átmenetileg megváltozott anyagi helyzetük.

Áthidaló kölcsönt akkor kérhetnek a banktól, ha a lakáscélú kölcsön törlesztőrészletének és a háztartás nettó jövedelmének hányadosa legalább 25 százalékkal meghaladja az első - eredetileg felvett kölcsön - havi törlesztést.

Ezekben a kedvezményekben az részesülhet, akinek a kölcsöne - felvételkor - nem volt több 10 millió forintnál, öt főnél nagyobb háztartás esetében 20 millió forintnál, a lakása pedig - szintén akkor - nem ért többet 30 millió forintnál.

Ugyanezeket a szabályokat kell alkalmazni a lízingelt lakásokra is. A könnyítési szabályokat jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak is, csak ezt követően léphetnek hatályba.

A gyorsított eljárással - a benyújtástól számítva nem egészen két hét alatt - elfogadott törvény szerint az önkormányzatot az árverésen és az azon kívül értékesített lakásokra is megilleti az elővásárlási jog. Árverésen nem kell licitálnia az önkormányzatnak, a leütéskori áron juthat hozzá a lakáshoz.

A részletszabályokból arra lehet következtetni, hogy a jogalkotó kerülni akarja az árverést, mivel annak kezdetéig a hitelező bank és a fizetni nem tudó adós megállapodhat az árverésen kívüli értékesítésben. Ennek feltétele, hogy megállapodjanak az eladási árban. Az eladás elektronikus közzététele - éppen emiatt - 30 napról 60 napra hosszabbodik.

Az önkormányzatok felkészülésére 60 napot ad a törvény; ha megveszik a lakást, azt csak a korábbi tulajdonosnak adhatják bérbe, mégpedig az önkormányzati lakásrendeletben foglaltak szerint: ha szociális bérlakásra jogosult, akkor úgy, ha piacira, akkor pedig az arra megállapított feltételekkel kapja bérbe a lakást.

A törvény - néhány rendelkezés kivételével - a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Előzmények

Törvény segíthet a bedőlt lakáshiteleseknek

A parlament hétfőn dönt arról a törvénymódosító csomagról, amellyel a nehéz helyzetbe került lakáshiteleseknek próbálnak segíteni.


A kormány előtejesztése szerint az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnának azon fizetésképtelen tulajdonosok lakásaira, akiknek ez az egy ingatlanjuk van, a lakásban az egykori tulajdonosok bérlőként maradhatnának.

Az előterjesztés szerint a tulajdonosok lehetőséget kapnának arra, hogy béreljék az ingatlant. A program szeptembertől indulna, ha megszavazzák a képviselők - a javaslatban 60 napot jelöltek meg a településeknek a felkészüléshez.

Szavaz az Országgyűlés hétfőn arról is, vizsgálja-e külön bizottság a Soros Found Management LLC nevű társaság magyarországi pénzügyi tevékenységét. Erről a fideszes Ágh Péter nyújtott be korábban önálló indítványt, amely szerint ez a cég áll az OTP elleni, tavaly október támadás mögött a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vizsgálata alapján. Ebben az időszakban a forintot is összehangolt támadás érte, a spekuláció miatt a magyar fizetőeszköz sokat gyengült. A vizsgálóbizottság egyebek mellett arra keresné a választ, kinek a megbízásából járt el a Soros Found Management LLC, illetve fel lehet-e lépni valahogy az OTP kisrészvényesei nevében, hogy a cég megtérítse a kárukat.

Az Országgyűlés ezen a héten egynapos ülést tart. Az előbbi napirendi pontok mellett hétfőn lesz a parlamentben a vagyonadóról valamint a képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló javaslatok részletes vitája. Utóbbi az MSZP-s Göndör István előterjesztése, amelyet azután nyújtott be, hogy az Országgyűlés elrendelte a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazást, egy magánszemély, Seres Mária kezdeményezése alapján.

Olvasóink írták

 • 6. Ikrob 2009. június 15. 12:52
  „Kérdés: miért gondolják, hogy akinek nincs pénze törlesztésre (mert mondjuk közben munkanélküli lett), annak lesz majd bérleti dÍjra?? Ez olyan "nesze semmi fogd meg jól" segítségnek tűnik... Én úgy érzem, hogy itt megint nem a bajba jutottakon való segítés a cél.”
 • 5. AHA. 2009. június 15. 12:06
  „Boldogan élne ha a rohadt kormányod nem döntötte volna nyomorba.”
 • 4. tornacipő 2009. június 15. 11:58
  „ja AHA, nem kellett, és hogy bejött a 2 szoba, 3 gyerek, 4 kerék, 5 karika
  azóta is mindenki boldogan él”
 • 3. AHA. 2009. június 15. 11:15
  „Az Orbán ideje alatt nem is kellett tenni semmit a megsegítésükért!
  Vajon most miért kell?
  Orbán miatt?”
 • 2. tornacipő 2009. június 15. 10:06
  „azé ez a bajnai-kormány még még többet próbál tenni mint az orbán-medgyessi-gyurcsány összesen”
 • 1. akinemfél 2009. június 15. 09:28
  „Jaj,kisalfold ! Ejnye-bejnye ! A hír pontosan így szol : "A Bajnai-kormány végjátékának utolsó óráit arra használja fel, hogy az ország még megmaradt természeti kincseit, a vizet, az erdőket valamilyen módon kivonja az állam fennhatósága alól, és magántulajdonosok kezére játssza át" - lásd www.hirado.hu
  Van itt pénz dogivel,de nem azoknak,akiknek a lakását a meggazdagodott MSZP-sek meg akarják venni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cafeteria: 25% lesz a kedvezményes kulcs

A béren kívüli juttatásoknál - cafetéria - kedvezményes 25 százalékos kulcsot javasol a kormány -… Tovább olvasom