Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

BDO: a különadó fékezi az energetikai fejlesztéseket

A különadó jelentősen befolyásolja az energiaszektor vállalatait, mivel csökkenti a likviditásukat, s ezért negatívan hat fejlesztéseikre és további terjeszkedésükre.

Rajné Adamecz Ildikó, a BDO Magyarország Tanácsadó Kft. pénzügyi tanácsadó partnere szerdán egy budapesti sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az energiaipar az egyik leginkább tőkeigényes ágazat, ahol a befektetések csak hosszú távon térülnek meg. Éppen ezért a szektort szabályozó kormányzati politikának is hosszú távon kiegyensúlyozottnak kell lennie. Szolnoki Béla, a BDO Magyarország Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra: a különadó mintegy 60 milliárd forintot elvonását jelenti.

Az ágazat azért sincs könnyű helyzetben, mert a szektorra korábban már kivetették a Robin Hood-adót is, ami az adózás előtti korrigált eredmény 8 százalékát teszi ki. A befolyó pénzből a távhőellátás finanszírozását támogatja a kormány. Ez az energiaszektora kirótt különadóval együtt pedig már jelentősen befolyásolja a 10-15 éves befektetési periódusokat - fejtette ki az ügyvezető.

Rajné Adamecz Ildikó a megújuló forrásokról elmondta: az energiafelhasználáson belül a mostani 6 százalékos arányt 2020-ra 14,5 százalékra kell emelni a megújuló energia cselekvési tervben szereplő vállalások szerint. Ám véleménye szerint ehhez nagyobb állami, technológia támogatás kell. Azt, hogy ennek eléréséhez mekkora befektetés kell, nem számszerűsítette, de elmondta, hogy most a mátrai, a vértesi, az ajkai és a leállítást már bejelentő borsodi erőmű állít elő megújuló energiát. Így, ha további erőművek is leállnak, akkor a 6 százalékos arány is csökken.

Rajné Adamecz Ildikó elmondta: a villamos áram 40 százalékát a paksi atomerőmű, míg a további 40-50 százalékot a gáz-, illetve szénerőművek állítják elő. S bár a japán katasztrófa nem segíti az atomerőművi beruházásokat, Magyarország számára más megoldás nemigen lesz, mint a paksi erőművet bővíteni - tette hozzá. Az atomerőmű által termelt energiát ugyanis nem lehet más forrásokból, például megújuló energiaforrásokból pótolni, illetve a növekvő igényeket kielégíteni.

Olvasóink írták

 • 2. load 2011. április 02. 08:00
  „1. kolombela
  Nem pofátlanság, inkább csak ostobaság.
  A cikkben az is le van írva, hogy miért.
  Az energetikai erőmű beruházások óriási összegeket emésztenek fel és 20-30 év alatt térülnek meg.
  Ilyen hosszú távra és ennyire nagy tőkét bankok, vagy bank csoportok tudnak csak hitelezni.
  A hosszú futamidejű nagy összegű hitel kihelyezése komoly feltételeket kíván a beruházótól.
  Az egyik ilyen alapfeltétel a hosszú távú nyereségesség.
  A gönyűi E-On erőmű - ha most kezdenék az építését - valószínű, a Duna bal partján épülne meg.
  Persze mondhatnád, hogy na és! Mi van akkor!
  A legújabb becslések alapján, az elkövetkező 40 évben az emberiségnek háromszorosára kell növelnie az energia termelést.
  Ezzel a szűklátókörű adópolitikával ebből a versenyből mi ki fogunk maradni.
  Energiát tudunk külföldről is vásárolni, de kérdés milyen áron és mekkora biztonsággal.”
 • 1. kolombela 2011. március 31. 15:41
  „Ezt a hatalmas pofátlanságot! Az energia szektornak így is komoly profitja van, hogy különadót fizet. Már megint hülyének nézik az embereket.
  FELHÁBORÍTÓ!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GfK: tovább csökkent a fogyasztói bizalom

A visszaesés oka, hogy romlott a háztartások várt pénzügyi helyzetének és az ország gazdasági… Tovább olvasom