Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

"BBB plussz"-ra módosította a a JCRA Magyarország államadósi besorolását

A JCRA arra számít, hogy Magyarország gazdasága, államháztartása és pénzügyi rendszere tovább erősödik.
Felminősítette Magyarország államadósi besorolását a Japan Credit Rating Agency (JCRA) japán hitelminősítő kedden.

A devizában kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzatát "BBB" osztályzatról "BBB pluszra" javította a JCRA. A besorolás kilátása stabil.

A forintban kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzatát "BBB pluszról" "A mínuszra" emelte meg a hitelminősítő, az új besorolás kilátása stabil.

A JCRA tavaly február 17-én változtatott a magyar államadósság besorolásán: akkor csak a kilátást javította, stabilról pozitívra.

A japán hitelminősítő kedden ugyancsak javította, Magyarország hitelminősítésével azonos szintre emelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) besorolását.

A JCRA keddi közleménye szerint Magyarország felminősítése azt tükrözi, hogy a kormány gazdaságpolitikája hatékonynak bizonyult, jelentősen javította az államháztartás és a pénzügyi rendszer helyzetét, amivel csökkentette a külső adósságot és megerősítette a gazdasági alapokat.

A JCRA arra számít, hogy Magyarország gazdasága, államháztartása és pénzügyi rendszere tovább erősödik.

A JCRA besorolásában a BBB kategória minden osztályzata befektetésre ajánlott szintet jelent.

Az 1985-ben alapított Japan Credit Rating Agency, Inc. elsősorban a japán befektetők számára készít hitelminősítéseket, továbbá elemzéseket a pénzpiacokról és vállalatokról. A JCRA az Egyesült Államokban, az EU-ban és számos ázsiai országban hivatalosan is bejegyzett és elismert hitelminősítő.

A JCRA az egyik legjelentősebb hitelminősítő a Moodyís, a Fitch Ratings és a Standard and Poorís mellett. A hitelminősítőknek a hitelkockázatok értékelésében van kulcsfontosságú szerepük.

A JCRA rendre jobb besorolást ad a magyar államnak, mint a Moodyís, a Fitch vagy az SÚP.

A japán hitelminősítőnek a devizában kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzatának "BBB" osztályzata például két fokkal jobb a Moodyís "Baa3", valamint a SÚP és a Fitch egyaránt "BBB mínusz" osztályzatánál. Ezek szintén befektetési ajánlású kategóriák.

A nagy hitelminősítőknél pénteken kezdődik Magyarország államadós-besorolásainak idei felülvizsgálati sorozata. A Standard Ú Poorís kezdi a magyar szuverén besorolások vizsgálatát. A cég Magyarország első idei értékelési időpontját február 24-re tűzte ki, ezután augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Fitch Ratings szintén két dátumot határozott meg: május 12-én, majd november 10-én végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

A Moodyís Investors Service az általa bevett gyakorlat alapján három időpontot jelölt ki: 2017-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 3-án - a Standard Ú Poorís után egy héttel -, utána július 7-én, végül október 20-án kerül sorra.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A New York-i tőzsdén adhatja el a szaúdi kormány az állami Aramco olajtársaság egy részét

A New York-i tőzsdén adhatja el a szaúdi kormány az állami Aramco olajtársaság egy részét
Szaúd-Arábia költségvetése nehéz helyzetbe került a kőolaj világpiaci áresése miatt. Tovább olvasom