Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Barroso és az európai piac

Az újraválasztott elnök azt ígérte megvédi Európa egységes piacát a gazdasági nacionalizmustól.

Az Európai Bizottság újraválasztott elnökeként José Manuel Durao Barroso azt ígérte az Európai Parlamentnek, hogy tisztségében megerősítve nagyobb tekintéllyel fog harcolni Európáért, megvédve annak egységes piacát a gazdasági nacionalizmustól.

Csakhogy a nagy tagállamoknál végzett "ötévi talpnyalás után" - írta Paul Taylor, a brit hírügynökség kolumnistája - Barrosónak keményebb gerincre lesz szüksége ahhoz, hogy Németországgal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal szemben érvényt szerezzen az állami támogatásra és a piaci versenyre vonatkozó szabályoknak, fölvéve a harcot a kőkemény nemzeti pénzügyi vagy kereskedelmi érdekekkel.

A konzervatív portugál politikus imponáló abszolút többséget kapott a szerdai szavazáson az Európai Parlamentben. Ezáltal erős pozícióból dacolhat a "nehéz fiúk" részéről várható nyomással, amikor majd sor kerül az Európai Bizottság tárcáinak kiosztására.

A testület legutóbbi lépései, amelyekkel megkérdőjelezte a bankoknak nyújtott állami mentőöveket (például a holland kormány garanciáját az ING bank részére) vagy az autóiparnak beígért szubvenciókat (a német Opel javára), mindenesetre biztatóak.

Ám az még nem dőlt el, hogy Barroso - miután nincs többé szüksége a támogatásukhoz az újraválasztása érdekében - elég erős jellem-e ahhoz, hogy kényes politikai kérdésekben szembeszálljon Angela Merkellel, Gordon Brownnal vagy Nicolas Sarkozyvel. Első elnöki megbízatása idején mindenesetre "gyakran tűnt szélkakasnak és soknyelvű kaméleonnak" a brit hírügynökség kommentátora szerint.

Papíron a bizottságnak megvan a hatalma ahhoz, hogy kikényszerítse az államilag megtámogatott bankok felszámolását vagy karcsúsítását, illetve meggátolja a kormányokat abban, hogy közpénzeket szivattyúzva bizonyos iparágakba eltorzítsák a piaci versenyt.

Barroso első teendője kell, hogy legyen erős, független biztosok kinevezése a versenyügyi, illetve a pénzügyi szabályozási posztra. Vissza kell vernie a franciák nyomását, amely arra irányul, hogy az állami támogatások vizsgálatát kivonják a szigorú versenyügyi biztos hatásköréből, és ehelyett az engedékenyebb iparügyi biztos felügyelete alá kerüljön.

Barroso nem választhatja meg, hogy az egyes EU-tagállamok kit jelöljenek a nekik járó biztosi posztokra - ám azt ő döntheti el, hogy a nemzeti jelöltek mely hatáskört kapják. Jó volna, ha jelenlegi csapatának leghatékonyabb túlélőit, a spanyol Joaquín Almuniát és a finn Olli Rehnt kulcsfontosságú posztokra állítaná: az üzleti szféra esélyegyenlőségén őrködő, illetve a pénzügyi szabályozás hatékonyságát javító biztosi hivatal élére - kizárva az engedményeket a különleges érdekeknek, és az antikapitalista túlszabályozásnak is.

A bizottság elnökének erős gazdasági biztosra lesz szüksége ahhoz, hogy összehangolja a válságból kilábaló tagállamok fiskális politikáit és szerkezeti reformjait, valamint hogy fokozatosan elérje: az EU egységes hangon szóljon a nemzetközi pénzügyi intézmények fórumain.

Mivel az európai politikában jelenleg konzervatív túlsúly uralkodik, Barroso feltehetőleg több jobbközép irányultságú és kevesebb szocialista beállítottságú biztost fog kapni, mint amennyi a jelenlegi bizottságban található. Mindazonáltal a közhangulat - gazdaságpolitikai szempontból - ma kevésbé liberális; a bizottság elnökére várhatóan erős nyomás nehezedik majd annak érdekében, hogy a munkahelyek védelme jegyében tegyen lehetővé nagyobb mértékű állami támogatásokat.

A német adófizetők pénzén megmentett Opel példája korai próbaköve lesz II. Barroso eltökéltségének az uniós előírások betartását illetően. Vajon szembe fog-e szállni az Európai Bizottság elnöke Angela Merkellel, politikai mentorával most, hogy már nincs szüksége annak támogatására a második mandátum eléréséhez? - vetette fel Paul a brit hírügynökség kolumnistája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegény országok 11,6 milliárdos hiánnyal

Mintegy 11,6 milliárd dollár hiányzik a legszegényebb országoknak ahhoz, hogy biztosítani tudják a… Tovább olvasom