Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az önkormányzati szektor adóssága 1.462 milliárd forint

Az önkormányzati szektor adóssága 1.462 milliárd forint volt 2010-ben, és az idén várhatóan 370 milliárddal növekszik - hangzott el a PricewaterhouseCoopers (PwC) csütörtöki budapesti tájékoztatóján.

Az önkormányzatok pénzügyi helyzetét jellemző mutató az adósságállomány aránya a szektor összes bevételéhez képest. A PwC vizsgálata szerint 2009-ben az adósságráta 40 százalékra nőtt a 2006. évi 22 százalékról - mondta Bunna Gyula igazgató.

Az önkormányzatok összes bevétele 2009-ben 3.284 milliárd forint volt. A Pwc vizsgálata szerint 2005-2009 között az önkormányzatok kiadásai egy százalékkal meghaladták a bevételeiket, így a szektornak 360 milliárd forint külső finanszírozásra volt szüksége. Az ebben az időszakban az önkormányzatok által bonyolított EU- projektek önerőigénye közel 155 milliárd forintot tett ki, s ezt az összeget az önkormányzatoknak kellett finanszírozniuk, illetve finanszíroztatniuk. Bunna Gyula elmondta: az önkormányzatok által kibocsátott kötvények 611 milliárd forintos állományából 180 milliárd a deviza átértékelésből adódó veszteség miatt keletkezett. Az önkormányzati kötvényeket 2007-től kezdve bocsátották ki nagy ütemben.

Az átlagos futamidő 20 év, 3,8 év türelmi idővel, így a törlesztési moratórium 2011 végével jár le. Ebben az évben az önkormányzatok adósságszolgálata - a kötvények és a felvett hitelek kamatának és tőketörlesztésének együttes összege - 100-110 milliárd forint lesz - jelezte Bunna Gyula. A PwC igazgatója Bulgária példáját hozva fel arra figyelmeztetett, hogy néhány önkormányzat fizetésképtelensége az egész szektor hitelezését ellehetetlenítheti. Az önkormányzatoknak is meg kell tanulniuk, hogy nincsen ingyen ebéd – nyilatkozta Lázár János a Magyar Nemzet szerdai számában. A Fidesz frakcióvezetője szerint egyetlen eladósodott település sem számíthat arra, hogy feltételek nélkül kap pénzt az államtól, és szerinte a helyhatóságok konszolidációjában részt kellene vállalniuk a kölcsönt nyújtó pénzintézeteknek is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TakarékBank: 716 milliós nyereség

A TakarékBank elégedett tavalyi teljesítményével, a bank szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye… Tovább olvasom