Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Az év borásza Lőrincz György

Lőrincz Györgyöt, az Egri borvidék borászát választotta a 2009-es év bortermelőjének a Magyar Bor Akadémia.

Az "Év Bortermelője" cím friss birtokosa a díjátadáson kiemelte: az egri borvidék általános hírnevével ellentétben pincéjében kizárólag fehérborokat termel, hagyományos eljárással, egy évig fahordóban érlelve.

Lőrincz György jelezte, hogy az egri borok alatt elsősorban házasított fajtákat ért. A győztes szerint borai között nagy szerepet szán a kárpát-medencei fajtáknak, a díjátadóra pedig egy alapvetően olasz rizlingre épülő, de szürkebarátot és cabernet savignone-t is tartalmazó bort hozott.

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke hangsúlyozta: az "Év Bortermelője" díj odaítélésénél nem egy adott bort ítélnek meg, hanem egy borász egész éves teljesítményét.Az elmúlt húsz évben hatalmas tehetségek szabadultak fel a magyar borászatban, amely így az ország arculatteremtésének részévé vált - hangoztatta a szervezet vezetője.

A borhamisítással gyanúsított Vincze Béla egri borászra utalva megjegyezte: a mai díjátadás elfeledteti az előző hetekben napvilágra került "botlásokat". Ezeket a problémákat ugyan vállalni kell, de nem szabad a teljes magyar szőlész, illetve borász társadalomra kiterjeszteni - fűzte hozzá.

Az év bortermelőjét kétfordulós választási rendszerrel jelölik, amelynek első körében a szakma, a fogyasztók és a média adhatja le jelöléseit. Az idén összesen mintegy 500 jelölés közül öten kerültek a második fordulóba, akik közül az akadémia 133 fős tagsága választotta ki a győztest.

Az idén Lőrincz György mellett, a kunsági borvidéket képviselő Gálné Dignisz Éva, a Balatonboglárról érkező Légli Ottó, valamint az ászár-neszmélyi borvidéken dolgozó Szöllősi Mihály és a szekszárdi Vida Péter került a Magyar Bor Akadémia döntőseinek listájára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az OTP az év legjobbja

Az OTP Bank kapta "Az Év Bankja Magyarországon" címet a The Banker brit pénzügyi lap idei versenyén. Tovább olvasom