Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Az euró, Kína és a válság előnye

Vértes András közgazdász az euró bevezetéséről, a kínai kapcsolatok bővüléséről beszélt.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség nyári egyetemén Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetéről előadást tartó Vértes András közgazdász, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az euró bevezetéséről, a kínai kapcsolatok bővüléséről és arról is beszélt, hogy mik a válság előnyei.

- A válságnak sok hátránya mellett előnyei is vannak? Például az, hogy csökkentek a lakosok hitelei, megértették az emberek a nagy ellátórendszerek, például az oktatás, az egészségügy átalakításának szükségességét?
- A válságoknak mindig tisztítótűz hatása van. Tönkrement egy halom olyan tevékenység, aminek tönkre kellett, például olyan ipari tevékenység, amiben nem volt plusz hozzáadott érték, tudás, s ez nem is baj. Megszűnt az őrült fogyasztásmánia is, ami a fejlett országokat jellemezte. A tévében az emberek csak olyan filmeket látnak, amelyekben gyönyörű házak vannak és a szereplők mintha nem is dolgoznának, csak élnek. Ez érdekes modell. Ha ilyesmit sokat lát az ember, akkor következtetések próbál levonni. Alábbhagyott az indokolatlan túlhitelezés, megszűnt az ingatlan boom, az ingatlanpiaci buborék is megszűnőben van.

- Régóta várjuk az eurózónához csatlakozást és most, amikor lassan már beléphetnénk, bevezethetnénk az eurót, kiderül, hogy tán nem is érdemes. Olyan elemzéseket lehet olvasni, olyan vészjelzéseket, hogy baj lehet az egész zónával.
- Vannak ilyen vélemények, de ezekkel nem értek egyet. Bent lenni az eurózónában sokkal jobb, mint kint lenni. Érdekünk, hogy bevezessük a közös valutát. 2013-14-re hazánk teljesíti a feltételeket, amelyek az euró előszobáját jelentik, így reális lehet 2015-16-ra a csatlakozás. Viszont úgy tűnik, a kormány nem akarja, egyelőre, de ez a helyzet még változhat. Az euró bevezetése hazánkban stabilitást adna, a kamatokat lecsökkentené. Segítené a lakáshiteleseket: a forint euróhoz való viszonyán javítana már az eurózóna előszobája is.

- A kínai befektetések jót hozhatnak hazánknak? A kínai árukat előítéletesen a legtöbben alacsony minőségi szintre értékelik és van akiknek ellenérzéseik vannak az ország nagyhatalommá válása miatt is.
- Hozzá kell szokni, hogy Kína ma már nem az alacsony minőségű játékok  és a három napig hordható ruhák országa. Ma már high-tech termelő, persze annak azért a gyengébb-közepesebb szegmense. Együttműködni Kínával, Japánnal, Indiával - ennek van értelme. Ebben nincs baj, ez pozitív.

Olvasóink írták

  • 1. iux 2011. július 11. 09:29
    „moderálva> Kicsit sárga,de hát a narancs is az!
    Ja hogy diktatórikus,nem számit,a narancs is az!Meg találta zsák a foltját!
    Éljen Mao elvtárs!Éljen első Orbán Viktor!Éljen a kinai,magyar megbonthatatlan barátság!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reálhozamok: tízmilliárdos mínusz az inflációs adatok miatt

Eddig 11 magánnyugdíjpénztár érte el a működéshez minimálisan meghatározott kétezer feletti tagszámot. Tovább olvasom