Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Az EU szerint a regadónk sincs rendben

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, módosítsa a regisztrációs adóra vonatkozó rendelkezéseket.

Úgynevezett indokolással ellátott véleményében az uniós "kormány" megállapította, hogy a gépjárműadóra vonatkozó magyar jogszabályok továbbra is hátrányos megkülönböztetésben részesítik a másik tagállamból behozott használt gépkocsik vásárlását.

Ha Magyarország nem tesz eleget az indokolással ellátott véleménynek, a bizottság az Európai Bíróság elé utalhatja az ügyet - áll a témáról Brüsszelben kiadott közleményben.

A testület kiemelte: a tagállamok nem vethetnek ki más tagországok termékeire a hasonló jellegű hazai termékre vonatkozó adónál magasabb belső adót. A másik országból származó használt autók esetében az adóalap meghatározásakor a tagállamok átalányértékeket alkalmazhatnak, de az így kapott eredménynek tükröznie kell a jármű tényleges értékét.

Brüsszel emlékeztetett arra, hogy az uniós bíróság néhány éve már ítélkezett arról, hogy a regisztrációs adóról szóló magyar jogszabály 2004. május 1. és 2005. december 31. között hatályos szövegének egyes rendelkezései ellentétesek voltak az uniós előírásokkal, mivel a szóban forgó adó összegének kiszámításakor nem vette figyelembe a használt gépjárművek értékcsökkenését. Így a más tagállamból behozott használt járművek esetén az adó összege meghaladta a belföldön már nyilvántartásba vett hasonló használt járművek maradványértékében foglalt adó összegét.

Bár Magyarország módosította a regisztrációs adó mértékének csökkentésére vonatkozó, úgynevezett avultatási táblát, hogy eleget tegyen az említett ítéletnek, azonban továbbra is csak egyetlen szempontot vesz figyelembe, a gépjármű korát - állítja a bizottság. Ez viszont Brüsszel szerint "nem képes garantálni az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatában megállapított követelmények betartását". A rendszer következtében ugyanis a más tagállamokból származó olyan használt autókat, amelyek az áltagosnál többet vesztettek értékükből, magasabb adó terhel, mint a hasonló magyar gépkocsikat - áll a közleményben.

Brüsszel arra is kitért, hogy a bírósági ítélet után Magyarország bevezette a regisztrációs adó egyedi megállapítására irányuló eljárást, de "annak lefolytatására az ország távol eső részén található egyetlen illetékes szakhatóságot jelölt ki, amelynek feladata az egész országból érkező indítványok feldolgozása, és mivel az eljárás díjköteles, valamint a regisztrációs adóigazgatási eljárás ezáltal meghosszabbodik, egyes autótulajdonosokat ez eltántoríthat attól, hogy kérjék az adó egyedi megállapítását; ez pedig a közösségi jogba ütközik".

Nem Magyarország az egyetlen, amely ellen az Európai Bizottság csütörtökön jogi lépéseket jelentett be valamely uniós jogszabály helytelen alkalmazása miatt. Számos EU-tagországra vonatkozóan Brüsszel összesen több tucat döntést hozott adóügyi és más uniós együttműködési területeket érintő témákban.

Olvasóink írták

 • 3. sila 2009. október 31. 20:10
  „És ha ,,nem Magyarország az egyetlen" akire nézve jogi iránymutatást alkalmaznak az még nem szépít semmit, attól még nekünk nem lesz jobb !
  A reg.adóval csak a kereskedők érdekeit, -rajtuk keresztül meg a bankok érdekeit- védik. Így megakadályozva, hogy a külföldön jóval alacsonyabb áron megvásárolható autókat az emberek kevesebb költséggel forgalomba állíthassák. Rá vagyunk kényszerítve, hogy hitelt vegyünk fel, abból meg a pénzemberek nagyon jól megélnek.....
  Egyébként nem hiszem, hogy újat mondtam.
  Nem vagyok EU párti, mielőtt még valaki félreértené, de ha ez segít azon, hogy változtassanak akkor csak küldjék a jegyzékeiket.
  Ismerve a mai felállást úgyis kitalálnak az e bevételben érdekeltek egy új adónemet más köntösben.
  (Lásd a zöld kártya megszűnik, de helyette az idős autódat viheted évente műszakira. És ezt is milyen szépen tálalták nekünk ... )”
 • 2. een111 2009. október 31. 04:55
  „A regisztracios ado a jelenlegi kommunista kormany egyik piszkos talalmlnya, hogy vegyen ki meg tobb penzt az emberek zsebebol”
 • 1. kolombela 2009. október 29. 21:51
  „Szerintem meg az eu nincs rendben, úgy mindenestűl.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a veszteség az AUA-nál

Jelentősen nőtt az osztrák AUA légitársaság vesztesége a harmadik negyedévben. Tovább olvasom