Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Az Artisjus jogdíjat szed a letöltésért is

Az egy órásnál hosszabb játékfilm online videotékából történő letöltés nélküli megnézéséért legalább 18 forint jogdíjat kell fizetni.

Az Artisjus közleménye a letöltési jogdíjakról


Ha a film letölthető a saját gépre, akkor 60 forint a minimális jogdíja - az oktatási és kulturális miniszter által jóváhagyott tarifákat az Artisjus a legutóbbi Hivatalos Értesítőben tette közzé. Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleménye elsősorban a zeneművek egyedi lehívásának a szerzői jogdíjairól szól. A honlapok üzemeltetőinek fizetniük kell a feltett háttérzenéért. Például ha a honlap legfeljebb tíz, egy percnél rövidebb dalrészletet használ, akkor a fizetendő havi szerzői jogdíj 2 ezer forint. Viszont ha a műrészletek száma meghaladja az ezret, akkor a havi jogdíj már 52 ezer forint.

Ha a szolgáltató reklámbevételhez is jut, akkor a felsorolt fix összegeken túl még a bevétel 10 százalékát is be kell fizetnie. Amennyiben egy szolgáltató komplett zenei albumhoz enged hozzáférést, de az nem tölthető le, hanem csak lehívható a saját gépre, akkor a jogdíj a felhasználó által fizetett díj 12 százaléka. Ha ingyenes a letöltés, akkor a szolgáltató reklám- vagy szponzorációs bevételének 10 százaléka a díj, de mindenképpen fizetni kell percenként 1,20 forint jogdíjat. A filmeknél a hosszúság és a film jellege határozza meg a jogdíjat.

Például az egy óránál hosszabb zenés filmeknél lehívásonként 27 forintot, a játékfilmeknél 18 forintot, míg az egyéb filmeknél - audiovizuális tartalmaknál - 15 forint a tarifa. Amennyiben a film le is tölthető, akkor a zenés filmeknél 90, a játékfilmeknél 60, míg az egyéb filmeknél 50 forint a jogdíj. A közlemény kitér arra is, ha az internet szolgáltató - az előfizetés fejében - ingyenesen teszi lehetővé bizonyos számú zeneszám letöltését. Ilyenkor a szolgáltató a zene, vagy a videoklip után - megkezdett 7 percenként - 5 forint jogdíjat köteles fizetni.


Az Artisjus meghatározta a rádiók és tévék által fizetendő jogdíjakat

Egy rádió vagy tévé havonta legalább 12 ezer forint jogdíjat köteles fizetni a sugárzott irodalmi, színpadi és szakirodalmi művek után - az oktatási és kulturális miniszter által jóváhagyott tarifát az Artisjus a legutóbbi Hivatalos Értesítőben tette közzé. A rádiók és tévék - a közlemény szóhasználatában rádió- és televízió-szervezetek - két jogdíj-fizetési számítási mód közül választhatnak, amennyiben irodalmi, színpadi vagy szakirodalmi műveket sugároznak.

Az első számítási mód szerint a jogdíjat az állami támogatás 1 százaléka, az előfizetési díj 2 százaléka, továbbá a reklám- és szponzor bevétel 4 százaléka adja ki. A minimális havi 12 ezer forint azonban mindenképpen fizetendő. A második számítási mód szerint fizetendő jogdíj attól függ, hogy mennyi zenét sugároz az adó. Például ha a zene aránya nem több 15 százaléknál, akkor az állami támogatás 1, az előfizetői bevétel 1,5, míg a reklám- és szponzor bevétel 2 százaléka a jogdíj. Ha a napi zenei műsoridő meghaladja a 75 százalékot, akkor a jogdíj - az előbbi sorrendben - 1, 4, illetve 8 százalék. Az Artisjus a zene arányát úgy ellenőrzi, hogy három napig méri a teljes adásidőn belüli arányt, és abból számtani átlagot számol.

Olvasóink írták

 • 17. Agent 2010. január 18. 14:38
  „15 én is így teszek, aztán amire szükségem van, arra a hallgatás közben nyomok egy mp3 recordert ami leszedi teljesen oké minőségben.”
 • 16. Mankapunka 2010. január 18. 01:44
  „Simán mennek a Torrent oldalak,aki mait akar letölt,természetesen nem magyar cuccokat,mert nálunk nem annyira elterjedt dolog.”
 • 15. Goldmund 2010. január 17. 22:34
  „Most is zenét hallgatok a youtube-on. INGYEN!
  Az Artisjusnak szívesen megmutatom, hol ny...hatják ki! :-)))”
 • 14. mrbalage 2010. január 17. 21:46
  „A következő az lesz, hogy benne lesz jogdíj az internet előfizetésbe, mondván úgyis biztos letölt valami illegálisat a felhasználó.”
 • 13. dimna 2010. január 17. 20:49
  „A vízfej megöli az on-line kölcsönzők gazdaságos kiépülésének lehetőségét.
  A jogvédők ("saját megszerzett jogaikat védők") tovább éltetik az általuk illegálisnak nevezett letöltést.”
 • 12. FB 2010. január 17. 19:14
  „A streamet egy laikus csak egyszer tudja meghallgatni, a letöltött verziót sokszor.”
 • 11. knifemaster 2010. január 17. 18:04
  „Ugyan mi a különbség egy online stream és egy letöltött verzió között?”
 • 10. titokgyula 2010. január 17. 17:02
  „El kell kérni az előző év pontos kifizetési kimutatását. melyik előadónak mennyit utaltak. Biztos rendben van.”
 • 9. Túrabakancs 2010. január 17. 16:49
  „Épp akartam írni hogy ez az egész Artisjus-os pénzbeszedési
  akármi kiknek a hathatós támogatásával valósulhat meg, de
  páran már előttem szerencsére már megtették./illetve céloztak rá/ Presser-Bródy hm... ők is bizony ennek a kasztnak a származottai, valóban ingyenélő társaság, ezért szeretik őket annyira ebben a való világban. Azonnali változás szükségeltetik ezen /is/ a területen, nem szabad hagyni hogy bizonyos embertípus anyagilag és idegileg tönkretegyen bárkit is.”
 • 8. KoPi 2010. január 17. 15:39
  „Ingyenélő banda, azonnal megszüntetni!”
 • 7. stug 2010. január 17. 15:03
  „Bródynak és bűntársainak 2008-as bevétele meghaladta a 12 milliárd forintot.”
 • 6. Kukac40 2010. január 17. 13:34
  „Ha jogdíjat fizet valaki a letöltés után, akkor az egyben azt is jelenti, hogy legalizálva van az adott mű. Vagy tévednék? Ha még kiírja valamilyen adathordozóra akkor főleg. Ha a saját adataimat kiírom adathordozóra, az Artisjus miért nem fizet érte? Csak én érzek ellentmondást? A "művészek" dolgozzanak is a pénzért, talán jobban megveszik az emberek a műveiket.”
 • 5. FB 2010. január 17. 13:26
  „Gyűjti a pénzt a Presser-Bródy maffia. Államilag támogatott maffia. Hogyan lehet, hogy egy egyesület "adót" szedhet és több ellenőrzést végez évente, mint az APEH és az ÁNTSZ összesen?”
 • 4. nyo 2010. január 17. 13:16
  „Részleta Jobbik programjából:
  "Szerzői jog
  A Jobbik számára mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a szerzői jogokról szóló törvényt módosítani kell, hiszen a
  szerzők, előadók és a felhasználók érdekeit, illetve védelmét nem biztosítja kellő mértékben.
  A közös jogkezelők és jogvédő szervezetek jelenleg a felhasználók és a szerverüzemeltetők kriminalizálásában
  látják a megoldást az internetes letöltések terén, nem pedig a kialakult piaci viszonyokhoz való alkalmazkodásban
  (drága szoftverek, zenei cd-k stb.). Egy szűk érdekcsoport tartja kezében ezen szervezeteket, melyek átláthatatlan
  módon fizetik ki a befolyt jogdíjakat.
  A Jobbik ezért a megoldást a következőkben látja:
  Az internetes fájlcserélő rendszerek szerzői jogokat nem sértő szabadságának teljes körű támogatása, ezzel együtt
  az anyagi haszonszerzést szolgáló letöltések további tiltása mellett a saját felhasználásra szolgáló letöltés dekriminalizálása.
  A szerzői jogdíjak jelenlegi rendszerének átalakítása a jobb átláthatóság és a jogdíjak érdekmentes kifizetésének
  érdekében.
  A szerzői joggal foglalkozó szervezetek havonta esedékes, részletes, nyilvános kimutatásokkal igazolják a valódi
  lejátszási listákat, és ezek alapján kifizetett jogdíjakat."”
 • 3. bbbb 2010. január 17. 12:48
  „remelem az osszes beveteluket gyogyszerre koltik.....”
 • 2. solyomszem 2010. január 17. 12:44
  „ez egy gusztustalan brigád.kiváncsi lennék a beszedett dijakból mennyit fizetnek a szerzőnek,szerintem lóf...t.ez rosszabb mint a gépjármű eredetiség vizsga,mert ott legalább csinálnak valamit fizikálisan.”
 • 1. meksz 2010. január 17. 12:30
  „Ingyenélő tetű banda.Remélem lesz egyszer aki véget vet a garázdálkodásuknak.A mindenkori kormány meg remélem a jövőben nem aszisztál a pénzlenyulásukhoz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

PPO-balhé: Az autópályakezelő szerződést bontott

Az ÁAK szerződést bontott pénteken a ppo.hu és az autopalyamatrica.hu oldalakat üzemeltetőjével. Tovább olvasom