Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Az amerikai nagyvállalatok a tengerentúlon dolgoztatnak

Elemzők szerint elgondolkodtató folyamatok zajlanak az amerikai munkaerőpiacon: bár a cégek már magukhoz tértek a válság okozta sokkból, a profitok nőnek és a gazdasági gyógyulás jeleként a tőzsde is szárnyal, az amerikai munkaerőpiac csak nem akar élénkülni.

Tartósan magas a munkanélküliség, nem emelkednek jelentősen a foglalkoztatási mutatók. Ennek fő okát a szakértők egyértelműen abban látják, hogy a cégek tengerentúli munkaerővel váltják fel a drága és a nemzetközi normák szerint egyre inkább alulképzett hazai dolgozókat. Az amerikai munkahelyek több mint két évtizede "áramlanak" a tengerentúlra, de az utóbbi években már a magasan képzett munkaerőt igénylő helyeket is gyakran külföldön töltik be, így leginkább a szoftver- és a félvezetőgyártásban.

A cégek hagyományosan a gyorsan bővülő és nagy profitot termelő piacokra áramlanak, most már viszont a külföldi munkaerőpiacok számukra megfelelő dolgozói kínálatát is elszívják. Ez az irányzat leginkább a nagy multinacionális cégeknél érhető tetten. Például a Coca-Cola világszerte foglalkoztatott 93 ezer dolgozójából mára csak 13 százalék amerikai, öt évvel ezelőtt ez az arány még 19 százalék volt. Közgazdászok ennek kapcsán arra figyelmeztetnek, hogy a multiknak egyszerűen nincs más választásuk: míg globálisan ugrászerűen javul a munkaerő minősége, az Egyesült Államok relatív helyzete ebben a tekintetben folyamatosan romlik.

Olvasóink írták

  • 2. elemér 2011. január 15. 17:23
    „Kezdjük ott hogy a globalizmust az USA teremtette és ez a multiknak kedvez. Az történt amit ök akartak. Kedvezményekkel külföldre telepedtek és az USA adótol megszabadultak. Áruikat viszont adókedvezményekkel áruljak az USA-ban. Rizsások föleg ennek köszönhetik idáig elért eredményeiket. Nekik se fingjuk se iparuk se kereskedelmük a nagyvilágban nemvolt. Amit a világ kap azt vagy közös cégektöl vagy technologiábol amit Ámerikábol szereztek kapja. Igy van ez a gyors vasuttal is ami Ámerikábol származik. Pontosabban Kanadábol. Rizsások financirozták a projectot. Az alulképzett hazai dolgozó már régi mese a szakértöktöl. Ezeket lefizetik és azt mondják amit akarnak. Ámerikában az alulképzés egy örök probléma a multiknak és helybeli cégeknek. Nincs elég képzett ember és szükségünk van rájuk. Erre kapják a munka vizumokat és a munkabéreket igy alacsonyan tartják. Nehogy valaki ugy képzelje hogy majd jön és itt csodát csináll. Letelt a vizum és mehet haza, vagy maradhat mint illegális. Aztán jöhet a következö friss rakomány. Mivel én föleg szerzödéses munkákban dolgoztam mint ami, én ilyesmivel tisztában vagyok. Szérzödésem kb. háromszorosa volt a béreknek és sokkal jobb volt mind a zöldfülüeknek akik idejöttek aztán mehettek haza. Ámerikában már régóta nem a multik teremtik az uj munkákat hanem kis vállalatok vagy külföldiek akik xarul fizetnek. Tény hogy a multik televannak pénzel. Ezek pedig Ami vállalatok, de nem állami vállalatok. Rizsásoknál ez forditva van. Állami vállalatok leadják az államnak a pénzt. Igy aztán az államkassza jól néz ki. Ez persze nemjelenti hogy a rizsások vállalatjai vagy országuk versenyképes. Ilyesmit sokan nemtudnak, de a gazdaság szakértök ezzel tisztában vannak.”
  • 1. CsabaKiraly 2011. január 08. 10:28
    „Manapsag Amerikaban joforman MINDEN aru az uzletekben Kina-bol szarmazik. Ertsd MINDEN. Mar az auto-gyartast is Kinaba "szamuzik". Az is ide tartozik, hogy a "made in china" gyalazatos minosegu de egyszeruen NINCS azonos amerikai aru. Ami engem legjobban zavar az, hogy mar sok elelmiszer is Kinabol jon. Peldaul nemregen gomba-konzerv is kinai eredetu. Pedig koz-ismert, hogy Kinaban a "tragya" embertol szarmazik es kulonosen a GOMBA "szereti" az effele tragyazast.
    Olyan ez mint hajdanan a Japan-aru, az is borzalmas minosegu volt de azidovel megvaltozott es ma az egyik legkivalobb minoseg a vilagon. Csak kerdezzetek kis-barataim :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugat-európai értéktőzsdék egy helyben topogtak

A nyugat-európai tőzsdék csekély napközi javulás után vegyesen, az előző napi zárók közelében… Tovább olvasom