Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Az állami nyugdíjrendszer sem biztos?

Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj.

Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a kormány részére készített Nemzeti Nyugdíjpolitikai Koncepcióról szóló előterjesztés szerint - közölte szerdán korán reggel a Pénzcentrum.hu.

A gazdasági portál birtokába került dokumentum szerint az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne.

A jövőbeni állami nyugdíjrendszerben kulcsfontosságú az egyéni számla megteremtése - szögezi le a szaktárca. A számlán azonban csak a munkavállalók által befizetett nyugdíjjárulékot írnák jóvá, amit "valamely alkalmasan megválasztott mértékkel jelenértékűvé alakítanának (valorizálnának)" - fogalmaz az előterjesztés. A dokumentum fontosnak tartja leszögezni, hogy az egyéni számlákon nem jelenik meg fizikai valójában a pénz, hanem csak egy eszmei jellegű tőkeszámláról van szó.

Nyugdíjba vonuláskor az e számlán lévő valorizált egyenleg és a nyugdíjba vonuló várható hátralévő élettartama alapján határoznák meg az öregségi ellátást.

A javaslat szerint a jövőben a munkavállaló fizetné az öregségi nyugdíjra, valamint az árvaellátásra, illetve az ideiglenes özvegyi ellátásra jogosító járulékrészt, amelyek elkülönülnének egymástól. A nyugdíjjogosultság megállapításánál csak az öregségi nyugdíjra befizetett járulékot vennék figyelembe. A munkáltatók fizetnék a keresztmetszeti egyensúlyt biztosító járulékrészt, amely valójában nem is járulék, hanem hozzájárulás lenne.

A javaslat szerint újraszámolnák az egyéni és a munkáltatói járulék nagyságát. Az öregségi nyugdíjra befizetett egyéni járulék körülbelül 20 százalék lenne, szemben a jelenlegi 10 százalékkal. A munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe (vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet), vagyis csökkenne a jelenleg 24 százalékos munkáltatói járulék mértéke. Ha a felbruttósítást nem lehetne megvalósítani, akkor a munkáltatók által befizetett hozzájárulás egy részét is jóváírnák az egyéni nyugdíjszámlákon.

A javaslat leszögezi: a nyugdíjrendszer hosszú távú kötelezettségei és erőforrásai mindig egyensúlyban kell, hogy legyenek. Vagyis, ha nő a várható élettartam, vagy más okból megbomlik az egyensúly, automatikusan meg kell növelni a nyugdíjkorhatárt.

A Nefmi javaslata szerint csak az egyéni számlaegyenleg lenne örökölhető, ami nem tartalmazná a munkáltatók által fizetett hozzájárulást és a hozzátartozói ellátást finanszírozó járulékrészt sem. A felhalmozott összeg csak addig lenne örökölhető, amíg a számlatulajdonos nem megy nyugdíjba.

A szaktárca szerint megfontolható lenne, hogy válás esetén az egyéni számlák egyenlegének azt a részét, amelyet a házasság alatt szereztek a felek - hacsak házassági szerződésben erről a kérdésről másként nem állapodtak meg -, egyenlő arányban el kelljen osztani egymás között.

Fotó: Sz. Ö.
Fotó: Sz. Ö.

Olvasóink írták

 • 17. machers 2011. július 01. 23:57
  „7. egyszeri-ember 2011.06.29. 13:29
  Csak neked! Kiszámoltam.
  Egy ÖNYP számlával, havi 10 000 Ft. befizetéssel, 1%-os reálkamattal, 40 év alatt 22-25 millió gyűlik össze. Ez jelenértéken 9-10 millió Ft. Ebből már el lehet nyomorogni. Az állami nyugdíj a közelében sem fog járni!!!!!!!!!!!!!!”
 • 16. öröksoproni 2011. június 30. 09:46
  „Gyurcsány mondta, hogy el lehet költözni ebből az országból?”
 • 15. mecsoka 2011. június 30. 07:36
  „#14! Fészbúk alkalmazást. Aztán ha tovább élsz, mint megtippelték, akkor eljönnek érted (hogy a "Kaszás" vagy egy nagy fekete autó formájában, az más kérdés)... röhej ez az egész.”
 • 14. julismaris 2011. június 29. 21:54
  „"Nyugdíjba vonuláskor az e számlán lévő valorizált egyenleg és a nyugdíjba vonuló várható hátralévő élettartama alapján határoznák meg az öregségi ellátást." Várható hátralévő élettartam? Ők csak így simán megtudják mondani, hogy mikor fogok meghalni. Érdekes, beszélnék az illetékessel, kíváncsi lennék mikor jön el az én időm. Jóst, látót, vagy táltost alkalmaznak? Röhej az egész.”
 • 13. pozdorja 2011. június 29. 20:01
  „Sejtettem hogy ez lesz, de arra számítottam még pihentetik 1-2 évig a dolgot, hogy kicsit felejtsenek az emberek. Tévedtem. Belecsaptak a lecsóba. Úgy megvédik a nyugdíjakat hogy egy kanyi vasat nem fogtok belőle látni. Nekem decembertől újra gyarapodik majd a pénzem...”
 • 12. tradermike 2011. június 29. 18:48
  „Értem is meg nem is ezt a halandzsát amit a cikk ír. Még csavarjanak kettőt a sztorin... Tied lesz de mégsem, ennyi és nem annyi, bruttósítjuk a nettó brutálnettód járulékának rád-nem-eső részét. WTF?
  Tessék világosan beszélni: nem akarnak állami nyugdíjat fizetni, de rájöttek, hogy a jövő idő az átlagmagyarnak a jelenben nem igazán fáj. Ha pedig majd kiderül az igazság x év múlva, akkor már úgysem fogják szétszedni a nyuggerek a Kossuth teret. Minősítsem az ilyen döntést?...
  (U.I.: mnyp tag maradtam)”
 • 11. blise 2011. június 29. 15:46
  „Pontosan az ilyen "ötletek" miatt is maradtam én is. Ezeket mind illett volna a döntés előtt közölni, nem mentek volna át ennyien, bár lesz itt még alkotmányos és Eu-s kör is...”
 • 10. miracle 2011. június 29. 14:33
  „nabazmeg
  "mindenki esetében forintra pontosan lehet tudni, mennyi járulékot fizetett be." De mivel ez - mint írták is - nem egy zsákban gyűlik, sokra nem mész vele, mivel ettől még az éppen befolyó pénzekből fedezik az éppen fizetendő nyugdíjakat. Szóval járni majd jár, de nem jut = ilyen esetekben egy kicsit feljebb tolják a nyugdíjkorhatárt.
  Én maradtam a magánban és ha az AB, vagy az EU elkaszálja azt, hogy az én levonásaim nagy része ennek ellenére az államiba menjenek a magán helyett, (vagyis a magánba kell majd azt is), onnantól nem fog érdekelni, hogy mit kínlódik az állami.
  Igen ,itt sokan át lettek dobva.”
 • 9. buggyant 2011. június 29. 13:42
  „ezek már megint jól átb.....tak minket.”
 • 8. egyszeri-ember 2011. június 29. 13:31
  „Itt az újabb elvonás!!”
 • 7. egyszeri-ember 2011. június 29. 13:29
  „Valaki kiszámolta már, hogy pl. 40 év befizetéséből, napi áron meddíg lehet szűkösen megélni? Érdemes gondolkodni emberek! Nincs az a befektetés, vagy kamat, ami ezt megoldaná!
  Az egész számlacirkusz kamu a köbön, csak ködösítés.
  A mindenkori ÁLLAM-nak kell finanszírozni a nyugdíjkifizetéseket, másképp nem lehet!!”
 • 6. Madarász 2011. június 29. 12:11
  „"A javaslat szerint újraszámolnák az egyéni és a munkáltatói járulék nagyságát. Az öregségi nyugdíjra befizetett egyéni járulék körülbelül 20 százalék lenne, szemben a jelenlegi 10 százalékkal. A munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe (vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet), vagyis csökkenne a jelenleg 24 százalékos munkáltatói járulék mértéke. Ha a felbruttósítást nem lehetne megvalósítani, akkor a munkáltatók által befizetett hozzájárulás egy részét is jóváírnák az egyéni nyugdíjszámlákon."

  A kipontozott részek az első mondatnak szóltak szerintem mindenkinél.

  Lassan már addig osztják ezek az ingyen élő politikusok a bérünket, hogy nem is marad belőle.”
 • 5. nabazmeg 2011. június 29. 11:57
  „az a véleményem, hogy ezt már régen meg kellett volna lépni. mindenki esetében forintra pontosan lehet tudni, mennyi járulékot fizetett be. amennyit befizettél, annyiból kapsz nyugdíjat. és nagyon-nagyon megnézném, mikor lehet kivételt tenni. azt hiszem, nem kicsit javulna a járulékfizetési morál. Mondjuk azt nem értem, hogy a munkaadó által befizetett járulékot a tervezet szerint mire akarják költeni, ahogyan azt sem, hogy ha nyugdíjba vonul valaki, utána már nem örökölhető a felhalmozott befizetése...nagyon sokan meghalnak az első 1-5 nyugdíjas években, velük csak az állam jár jól, kérdem én, hová tűnik el akkor az általuk felhalmozott összeg?
  tipikus magyar tervezet: nagy katyvasz, ad is de többet vesz el....”
 • 4. Beex 2011. június 29. 11:57
  „"Tisztelt Címzett!
  Mellékelten visszaküldjük az adóbevallását kijavításra. Ugyanis az
  "Eltartottak" oszlopba nem írhatja, hogy "kormány, parlament, állami
  és helyi hivatalnokok és több százezer cigány".
  APEH"

  :)”
 • 3. Beex 2011. június 29. 11:52
  „....... ........... .............. ..... ................. ............ .............. ................ .............. ... .. ............. . ..................., ........... ...... .. ......... . ........ ..........-........!
  . ......... .......... .. ........... ........ .... . ........... ............ .........., ........., .......... .........!
  ............

  1, itt is :)”
 • 2. Madarász 2011. június 29. 11:43
  „1. Egyetértek!

  Ideje lenne ezeket a ... kivágni a Parlamentből, mint a macskát ....!”
 • 1. birozsoltne 2011. június 29. 11:27
  „.... a kipontozott rész helyén nyomdafestéket nem tűrő szavak vannak. Mindenki helyettesítse, amivel gondolja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírság: csalás miatti feljelentéssel fenyegetett egy pénzügyi szervezet

A fogyasztókat megfélemlítve, megtévesztő módon járt el az Intrum Justitia Zrt., amely az ügyfeleknek küldött fizetési felszólításaiban rendőrségi eljárással fenyegetett. Tovább olvasom