Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Átadták a 120 ezredik Széchenyi Kártyát

A Széchenyi Kártya program sikertörténetet írt. A kibocsátott hitelkeret csaknem 700 milliárd forintot ért el.


A Széchenyi Kártyát 2002-ben indította el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A konstrukció pénzügyi hátterét ma a magyar takarékszövetkezeti hálózat, az Erste Bank, MKB Bank, OTP Bank, Takarékbank és a Volksbank adja. 2009 első feléig a 115 ezer Széchenyi Kártyát bocsátottak ki, a kihelyezett hitelkeret nagysága elérte a 656 milliárd forintot.

Mihalicz Antal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntő beszédében elmondta: A kkv-szektor ma minden korábbinál komolyabb likviditási problémákkal küzd. A Széchenyi kártya nem jelent csodát, de kétségtelenül az elmúlt húsz év legsikeresebb vállalkozásfejlesztési programja. A 120 ezredeik kártya átadásával a kihelyezett tőke a 700 milliárd forinthoz közelít. Győr-Moson-Sopron megyében több mint hatezer vállalkozó jutott hozzá a kártyához, a regisztrált helyi ügyfelek száma több mint nyolcezer. A megyében rendelkezésre bocsátott hitelállomány meghaladja a 32 milliárd forintot, ami az országos keret 5 százaléka- nyugtázta elégedetten Mihalicz Antal.

Sragner László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke személyes tapasztalatain keresztül szemléltette, hogy mennyire nehéz egy vállalkozónak a tevékenységéhez szükséges kölcsönhöz hozzájutni. – A Széchenyi Kártya olyan vállalkozói termék, amellyel alig három hét alatt akár 25 millió forint hitel vehető fel ingatlanfedezet nélkül. A kártya az MKIK és a VOSZ irodákon keresztül igényelhető. A legkézenfekvőbb segítség ez a kis-és középvállalkozók számára akkor, amikor a leginkább szükség van rá, hiszen megfelelő gazdálkodás mellett is fontos szerepet játszhat megszerzett értékeik védelmében.

Átadták a 120 ezredik Széchenyi Kártyát. (Fotó: H. Baranyai Edina)

Szép Zoltán, a kártyát kibocsátó KA-VOSZ Zrt. fejlesztési igazgatója visszatekintéssel kezdte beszédét. - Megvalósult Széchenyi alapgondolata, miszerint a kis - és középvállalkozókra kell fókuszálni, hiszen ők a gazdaság mozgatórugói. A Széchenyi Kártya legjelentősebb szerepe, hogy enyhítse a vállalkozások finanszírozási gondjait. A kkv-szektor tagjainak többség nem lát egy évnél előrébb, fontos, hogy kiszámíthatatlan időszakban ilyen típusú forráshoz juthassanak. A programban résztvevő pénzintézetek az eredményességnek köszönhetően több hasonló kezdeményezéshez csatlakoznak. A konstrukció biztonságát és stabilitását a Garantiqa-Hitelgarancia Zrt. biztosítja, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium pedig komoly kamattámogatással és garanciadíj-támogatással járul hozzá a sikerhez. 2010-re vonatkozóan tárgyalások folynak a Széchenyi Kártya kamattámogatásának növelése érdekében. Ugyan ez költséget jelent a büdzsének, ám a gazdaság élénkülése és a befolyó adók gyarapodása miatt hosszú távon jó befektetés. Az igazgató elmondta: a KA-VOSZ töretlen sikerben bízik.

A közszféra számára feladat, hogy hozzájáruljon egy működőképes program eredményességéhez- kezdte Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke. – Igyekszünk segíteni azon célok elérését, melyeket a Széchényi Kártyával kapcsolatban megfogalmaztak. A vidéki vállalkozások más környezetben kénytelenek működni, mint a fővárosi cégek. Az önkormányzatnak ezt figyelembe véve kell támogatást nyújtani- magyarázta Kara Ákos.

A gazdasági válság kirobbanásakor a város tárgyalásokat kezdeményezett a vállalkozókkal és az érdekképviseletekkel- emlékezett Simon Róbert Balázs alpolgármester. - A legtöbben elsősorban központi segítségre számítanának, sokan éltek is a májusban kiírt munkahelymegőrzést támogató pályázat lehetőségével. Annak köszönhetően több mint 400 ember állását mentettük meg. Önkormányzatunkat jelentős elvonások sújtják, mégis szem előtt tartjuk a vállalkozók segítését. A Széchenyi Kártyát mindegyik kormány befogadta, bízunk a támogatás növekedésében. A program megóv a fizetésképtelenségtől, a körbetartozás problémájára is megoldást jelenthet- mondta bizakodva az alpolgármester.

A jelképes átadáson a kapuvári Holz-Fa Kft., a győri AGM-Aradi Kft., az Éliás és Társa Egészségüfgyi és Szolgáltató Bt. valamint a Csanakbeton Betongyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. képviselője és Schirger Richardné egyéni vállalkozó vehette át ünnepélyesen a Széchenyi Kártyát.

Olvasóink írták

  • 1. jánosi 2009. október 30. 19:30
    „Gratulálok Eszti, de ez nem fér be a pénzkiadó automatába .........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két százalékkal kevesebb a fizetésünk

Az átlagos nettó kereset 122.000 forint, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 90.100 forint, a… Tovább olvasom