Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Alkalmi munka: bejelentenek a kék könyv helyett

A munkáltatók részéről sem az elektronikus, sem a telefonos bejelentéssel kapcsolatban nem érkezett komolyabb kritika, probléma.

Április 1-je és 25-e között 120,4 ezer alkalmi munkavállalói bejelentést regisztráltak - írja a keddi Napi Gazdaság az adóhatóság adataira hivatkozva.

A bejelentések 99,8 százaléka elektronikusan érkezett, arról azonban nincs adat, hogy a mezőgazdaságban vagy a vendéglátóiparban tekintettek-e el inkább a betarthatatlannak ítélt szabályok miatt a munkaadók az idénymunkások foglalkoztatásától - olvasható a lapban. A Kormányzati Ügyféltájékoztató Központhoz 129 telefonos bejelentés érkezett.

Az APEH sajtóosztályán elmondták, hogy a munkáltatók részéről sem az elektronikus, sem a telefonos bejelentéssel kapcsolatban nem érkezett komolyabb kritika, probléma.

Azzal kapcsolatban azonban nem tudtak bővebb felvilágosítást adni, hogy hány munkavállaló foglalkoztatását és mely ágazatokból jelezték a munkáltatók, mivel ehhez - mint mondták -, külön lekérdező program gyártása szükséges. Azt sem lehet még sem tudni, sem becsülni, hogy a szabályozási káosz és a munkaadói tájékozatlanság miatt nőtt-e a feketefoglalkoztatás, ugyanis május végére ígért tájékoztatást az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség az egyszerűsített foglalkoztatás ellenőrzési tapasztalatairól. Így azt sem lehet tudni, hogy a 120 ezer bejelentett létszám hogyan aránylik az ilyenkor szokásos alkalmi foglalkoztatási nagysághoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stabilizálódott a forint kedd reggel

Stabilizálódott a forint kedden kora reggel: az eurót 273,59 forinton jegyezték a nemzetközi… Tovább olvasom