Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

Alexandra ügy: Több mint 9 milliárd a hitelezők követelése

Az Alexandra-boltok menedzsmentje a vállalat vagyonát jogellenesen, a hitelezők kárára, a kiadókat, önkormányzatokat és az adóhatóságot kijátszva átruházta más cégekre.
Több mint 9 milliárd forintot követel 102 hitelező az Alexandra-boltokat korábban üzemeltető Pécsi Direkt Kft.-től, ezért az ő érdekeik figyelembe vétele nélkül nem lehet jogszerűen tárgyalni a hálózat jövőjéről – közölte a Matyi Dezső pécsi nagyvállalkozó korábbi könyvkereskedelmi cégének felszámolását végző Kvantál Kft. csütörtökön az MTI-vel.

A társaság az Alexandra könyvesbolt-hálózat ügyének előzményeiről azt írta: a boltokat 2014-ig üzemeltető Pécsi Direkt Kft. ellen a Fővárosi Törvényszék 2015. március végén rendelt el – jelenleg is zajló – felszámolási eljárást.

Kiemelték: a felszámolási eljárás előtt a Pécsi Direkt Kft. értékesítette a készleteit, köztük 5 milliárd forint értékű könyveket, hanghordozókat, és a több mint egy milliárd forintért kiépített könyvesbolti berendezéseket is.

A vagyontárgyak „végső soron pénzfizetés nélkül kerültek" a Rainbow Üzletlánc Kft. és a Könyvbazár Kft. birtokába – áll a kommünikében, amely úgy fogalmaz: „a Pécsi Direkt Kft. vagyona a felszámoló szerint indokolatlanul befogadott számlák kifizetésével, indokolatlan költségek elszámolásával is csökkent".

A felszámoló álláspontját úgy összegezte: „a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet miatt a Pécsi Direkt Kft. menedzsmentje a vállalat vagyonát jogellenesen, a hitelezők kárára, a kiadókat, önkormányzatokat és az adóhatóságot kijátszva átruházta más cégekre, akik nem fizették ki a vagyon ellenértékét".
Pénzfizetés nélkül került máshoz a vagyon

A Pécsi Direkt Kft. felszámolója 102 hitelezőt tart nyilván, köztük könyvkiadókat, önkormányzatokat, bankokat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV); a hitelezői igények összege több mint 9 milliárd forint.

A közlemény szerint a felszámoló több pert indított „az eltűnt vagyon" visszakövetelésére az érintett cégek ellen, illetve kezdeményezték a Pécsi Direkt Kft. volt vezetőjének felelősségre vonását.

Mint hozzátették, feljelentést tettek csődbűncselekmény, sikkasztás, csalás, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonásának gyanúja miatt.

Tájékoztatásuk szerint az ügyben a NAV nyomozást folytat. Kuperczkó Adrienn, a NAV dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának szóvivője az MTI megkeresésére későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.
A Rainbow Üzletlánc Kft. átvilágítását végző PD Consulting Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. január végén jelentette be, hogy befektetőt keres az országszerte ötvenhat Alexandra-könyvesboltot üzemeltető cég és mintegy 350 munkavállalójának megmentése érdekében.

Matyi Dezső erre reagálva akkor közölte: a PD Consulting célja nem az Alexandra-hálózat, a munkavállalók és a magyar könyvpiac 20-25 százalékát uraló eladótér megmentése, "hanem annak jogellenes megszerzése, eladása, és a vételár eltüntetése".

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) korábbi tájékoztatása szerint a Matyi Dezső vezette Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé. A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait.

A MKKE szintén január végén azt javasolta, hogy az állam vásárolja fel az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseket, mivel az a behajtásában sokkal hatékonyabban képes eljárni, mint az érintett csaknem 400 beszállító.

A Kvantál Kft. csütörtökön ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pécsi Direkt-hitelezők érdekeinek figyelembe vétele nélkül jogszerűen sem a készletekről, sem az üzletekről nem lehet tárgyalni, illetve megállapodást kötni.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyen óvatos, ha a Tescótól hívják

Legyen óvatos, ha a Tescótól hívják
Telefonos csalók garázdálkodnak az áruházlánc nevében. Tovább olvasom