Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Alacsonyabb a táppénz felső határa májustól

Alacsonyabb a táppénz felső határa májustól: a korábbi felére csökkent a táppénz napi összegének lehetséges maximuma, az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét.

A minimálbér kétszerese jelenleg havi bruttó 156 ezer forint, amely nettó 124.301 forintot jelent. A táppénz folyósításával kapcsolatos változtatásokkal a kormány célja az volt, hogy a táppénzcsalások mértéke jelentősen visszaszoruljon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottság és az Európai Tanács számára elküldött aktualizált konvergenciaprogramban azt közölte, hogy táppénz-folyósítás szabályozásának felülvizsgálatával már az idén 3 milliárd forint takarítható meg, a következő két évben pedig 10-10 milliárd forint. A táppénzzel kapcsolatos változás az is, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem a munkáltató által finanszírozott betegszabadság.

A bruttó 290 ezer forint alatt kereső veszélyeztetett terhes nők eszerint a táppénzzel még jobban is járnak, mint a korábbi rendszerben a betegszabadsággal, hiszen a táppénz után nem kell járulékot fizetni - érvelt korábban a miniszterelnök szóvivője.

A kötelező egészségbiztosítási törvényben ugyanakkor változatlan az első limit, vagyis az, hogy két évi biztosítási jogviszony után a táppénz a jövedelem 60 százaléka, míg ennél rövidebb biztosítási idő - illetve kórházi ápolás esetén - 50 százalék. A táppénzt érintő változtatások heves ellenkezést váltottak ki a szakszervezeteknél, április 9-én Budapesten a hat szakszervezeti konföderáció közös demonstrációt tartott, amelyen az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése mellett a táppénz csökkentése miatt is tiltakoztak.

Olvasóink írták

 • 12. machers 2011. május 07. 12:39
  „Ezt nevezik negatív diszkriminációnak.”
 • 11. evikedves 2011. május 06. 20:28
  „eddig se nagyon mertek az emberek táppénzre menni még lázas betegen se mert ugye kirúgták!ha nem rúgják ki most azért nem mer mert éhen hal!nem keveset vonnak tőlünk és a munkáltató is fizet épp eleget!talán nem a mi járulékunkból kellene más ellátását fizetni!”
 • 10. tradermike 2011. május 03. 22:56
  „itapa: ha jól emlékszem nemrég hoztak egy törvényt, hogy aki jogosulatlanul vesz fel közpénzeket, azt 2 - illetve minősített esetben akár 3 év - szabadaságvesztéssel is lehet bűntetni. A rádió a táppénzcsalókkal és a rokkantnyugdíjasokkal példálózott. Nekem viszont épp ez jutott eszembe amit Te is írtál: ha a Budapesten lakó képviselő bemond egy lakhatási költségtérítést és fel is veszi a pénzt, akkor vajon lesittelik vagy elég lesz egy "hoppábocsi észre sem vettem, hogy itt lakom" - jellegű magyarázkodás? :o)”
 • 9. tradermike 2011. május 03. 22:47
  „iux,
  Értelek, sőt elárulom: engem is érint ez a megszorítás, mégsem kenem mások arcába, hogy mennyire. Továbbá nekem sem tetszik, hogy már azt az eleve lyukacsos szociális védőhálót is igyekeznek eltűntetni a dolgozó-adózó nép alól.
  A magam tahó módján arra szerettem volna rávilágítani, hogy akinek bruttó 312.000 feletti a fizetése, annak nem lesznek megélhetési gondjai ha lecsökken a táppénzplafon és lebetegszik pár napra vagy akár hétre. Aki viszont havi 65 nettót keres és beteg lesz, az a 60%-os táppénzéből vagy normál béréből eddig sem feltétlenül tudta befizetni az összes havi számláit. Éppezért kivételesen nem tudlak sajnálni sem Téged, sem magamat.
  Pro secundo az igazságot ne keresd: itt csak jogok vannak és kötelességek. Minden kormány maga definiálja, hogy éppen kinek mik a jogaink és kötelességeink. A 2012 januári állás szerint kötelességünk dolgozni, jogunkban áll éhen dögleni. Kötelességünk döbbenetes mértékű adókat fizetni, cserébe az állam "törekedni fog" arra, hogy kapjunk is vissza valamit. Kötelességünk lesz 72 éves korunkig dolgozni, jogunkban áll majd felvenni saját megtakarításunkat a bankból nyugdíj gyanánt - ha megéljük. Kötelességünk társadalmilag felelősen gondolkodni, ennek fényében a mi "kiemelt" adónkból mentik majd a felelőtlen hiteleseket. Ugye ne folytassam.”
 • 8. Bo9903 2011. május 03. 21:00
  „Én dolgoztam már lázasan, taknyosan, mert muszáj volt, ha nem akartam az éhküszöb szélére kerülni, pedig akkor még nem volt ez az éhbér szerű táppénz napi szintre lebontva. Igazságtalan szemét rendszer ez, amit kitaláltak.
  És ha véletlenül mégis ágynak dőlne az ember, nem elég, hogy sz...t se fizet táppénzre, mennyibe kerül az a sok szájbarakott antibiotikum is, amit a doki felír, mert persze ha nem váltom ki, azért is ilyen-olyan retorzió járhat, ugye? Egy kalap alá vette ez a M. ocsadék kormány a csalókat a nem csalókkal. köszönöm szépen a nem csalók nevében. / eddig se voltam fityiszes, eztán meg főleg nem leszek/”
 • 7. itapa 2011. május 03. 20:18
  „Csatlakozom "iux" hozzászólásához. Viszont annyival egészíteném ki, hogy el kellene már tiporni ezt a sok mocskos, szemét politikust --pártszíntől függetlenül! Addig itt nem lesz rend amíg ők bemondásra számoltatják el még a nemlétező költségeiket is, közben aki dolgozik, azt jól megbüntetik a szabadságok, műszakpótlékok, hétvégi pótlékok megkurtításával. Ha meg esetleg megbetegedne az ember akkor tőlük éhen is dögölhetne.”
 • 6. iux 2011. május 03. 15:48
  „Tradermike!
  Nekem 400 ezer fölött van a havi nettóm is.És mind ezt legális,leadózott havi munkával!Még mielőtt elragadtatnád magad!És ehhez mérten kiemelt TB fizetek az államnak.Mivel nem érdekem a táppénz,vagy 25 éve nem is éltem vele!
  De!
  Elvárnám,(és ha Te annyit kersnél,és fizetnél mint Én,Te is igy gondolnád)hogy betegség esetén befizetésem arányában kapjam a segitséget!Igy lenne etikus,igazságos.Csak hát Magyarországon,már rég nem az igazságról szólnak a hirek!
  Akkor talán nem kellene gulyással,meg túrórudival hazacsalogatni az embereket,jönnének maguktól is!”
 • 5. quaestor 2011. május 02. 19:52
  „Kismamáknak:
  Nyugodtan kezdjék meg a táppénzes állományt betegszabival 8-as kóddal (pl. torokfájás, nátha, stb). Utána újra munkába kell állni 1-2 napra, hétre, ki hogyan bírja. Aztán ismét tp-s állomány ugyancsak 8-as kóddal. Elég csalóka a rendszer, mert azt senki nem reklámozza, hogy a tp-s napok kieső időszakok, a bsz-es napok meg nem. Ez lényeges momentum a tp-s állományt követő ellátások számfejtésénél. Nagyon nem mindegy...”
 • 4. Contar 2011. május 02. 09:04
  „"A minimálbér kétszerese jelenleg havi bruttó 156 ezer forint, amely nettó 124.301 forintot jelent."

  Ez még általánosságban sem igaz! Kikre is vonatkozik ez a számítás?”
 • 3. Afrodité 2011. május 02. 07:30
  „Itt azt feltételezik mindenkiröl,hogy csaló.És ezzel az igazán beteg embert büntetik.
  Aki eddig a táppénzel csalt ,majd most keres más utat honnét tudja ezt bepotolni ,de aki beteg !!!!!!!!!
  Ott marad a sz.rba az 50.000 forintos táppénzel.És ki jár jobban?????????
  Ezzek az intézkedések már kritikán aluliak”
 • 2. tradermike 2011. május 01. 17:11
  „1olvasó: 312.000 feletti a bruttód, vagy csak úgy általában mérgelődsz? Lásd:
  "...az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét." és "A minimálbér kétszerese jelenleg havi bruttó 156 ezer forint"”
 • 1. 1olvasó 2011. május 01. 15:56
  „Szuper! Már így sem mer elmenni az ember táppénzre, mindenkinek lóg a bele akkor gürizik. Hát most végképp nem megy el senki sem, mert éhen döglik. A kormány minden egyes döntése kritikán aluli, nyomorba dönt mindenkit, de legfőképp az országot!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok

Aktuális állásajánlatok a győri kirendeltségből. Tovább olvasom