Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Alacsony a magyarok öngondoskodása

A magyar polgárok tavaly átlagosan 202 dollárt (mintegy 42 ezer forintot) fizettek ki élet- és nyugdíjbiztosításra, miközben az Európai Unióban ennek átlagosan öt és félszerese, 1.111 dollárt (233 ezer forint) volt az ilyen jellegű átlagos megtakarítás - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az MTI-vel.

Európában - az öregedés miatt - egyre kevesebb aktív dolgozónak kell majd eltartania az egyre növekvő számú idős populációt. Erre egyetlen állam sem képes, még a leggazdagabbak sem, így a jövőben növekvő szerepet kell kapnia az öngondoskodásnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy Európában már most is Magyarországon a legrosszabb az aktív dolgozók és az inaktívak aránya. "Öngondoskodás nélkül a ma aktív generációknak nyugdíjas kori életszínvonaluk drasztikus esésével kell szembenézniük" - idézi a közlemény Molnos Dániel MABISZ főtitkárt.

A friss uniós adatok azt mutatják, hogy a kelet-közép-európai országokban szignifikánsan alacsonyabb a hosszú távú megtakarítási hajlandóság, mint a nyugatiakban. Magyarország még a régióban sem jár az élen: Szlovéniában több mint kétszer akkora összeget, évi 431 dollárt (több mint 90 ezer forintot) költenek életbiztosításokra, és a 241 dolláros (több mint 50 ezer forintos) egy főre jutó szlovák életbiztosítási költés is meghaladja a magyarországi 202 dollárt - áll a közleményben.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. load 2010. december 21. 00:26
  „18. Rinpócse
  "Muszáj mindig a bagósokat szidni ?Saját pénzüket költik..."
  Addig, amíg a cigarettát veszik.
  Amikor az érszükületüket, az asztmájukat, a gégerákjukat gyógyíttatják, akkor már masszívan a TB-re szorulnak.
  Valójában az a drága.”
 • 22. Imcsi 2010. december 19. 09:41
  „Ha éhes vagyok, akkor veszek magamnak valami kaját és megeszem. Ha fázom, akkor jobban felöltözöm, vagy rakok a tűzre. Ez is öngondoskodás, ami sajnos sok embernek már problémát okoz. Örülnek, ha ezt meg tudják oldani, nem hogy még pénzt félrerakni is!
  Jelen állás szerint még 18 évem van a nyugdíjig, én nem arra gyúrok, hogy majd akkor jó legyen nekem. azt még meg is kell élni (vagy érni)!”
 • 21. Jerry 2010. december 18. 20:59
  „Rinpócse, valóban a saját pénzét költi mindenki cigire, italra,vagy éppen biztosítására.Nem érv, hogy más többet keres, többet tehet félre.Lehet,hogy többet is dolgozik érte?Akinek kevés van,annak azt kell beosztani.Nem panaszkodni kell,meg másra mutogatni.Tudomásul kell venni, hogy az állami gondoskodás megszünt,az állam kettős "védő és elnyomó "funkciójából már csak az elnyomás maradt.A védelemről az embereknek maguknak kell gondoskodni. Amikor a kormány azt magyarázza, hogy egy négylábu asztal biztosabban áll, ha levágják két lábát, ott bizony a szavahihetőség, az állami garancia igen csak kétséges lesz.”
 • 20. Primax 2010. december 18. 20:35
  „Takarékoskodni a nyugdíjpénztárakban...?
  Minek ?
  A kétharmados tolvajok most lopták el...”
 • 19. Imcsi 2010. december 18. 18:14
  „7. rittersport!
  Nekem hirtelen ez jutott az eszembe:
  http://www.vg.hu/penzugy/biztositas/kgfb-mi-tortenik-ha-csodbe-megy-a-biztosito-312753”
 • 18. Rinpócse 2010. december 18. 18:10
  „Muszáj mindig a bagósokat szidni ?Saját pénzüket költik,ha nem futná,nem költenének rá,az öngondoskodás megint pénzfüggő,ahol többet keresnek,nyilván többet tehetnek félre.”
 • 17. Jerry 2010. december 18. 09:57
  „49, nem siránkozni kell, hanem gondolkodni,és számolni.A magyar polgár akkor sem a megtakarításra fordítana, ha ötször annyit keresne,mint az EU-s átlagbér.Akkor is az államtól várná a gondoskodást.Emlékszel,milyen felzúdulás volt a 300 Ft os kötelező vizit díj miatt, ugyanakkor milyen könnyedén fizették ki a több ezres hálapénzt az orvosoknak?Kis hazánkban nagyon sok ház áll biztosítás nélkül,mert a lakói nem tudják kifizetni a havi kb 1200 Ft-os díjat, ugyanakkor több ezer Ft megy el náluk cigire, italra.Aztán ha baj van, várják a segítséget az állami közösből,azoktól,akik rendesen fizetik az adót.Kis hazánkban úgymond nagy a munkanélküliség,mégis sok munkahely van szabadon, mert az emberek nem jelentkeznek, nem akarnak dolgozni,siránkozni,rendszert szidni,állami segélyre várni persze könnyebb.”
 • 16. 49. 2010. december 18. 09:00
  „Ha a magyar polgárok fizetése annyi lenne, mint az EU-ban, akkor mi is meg tudnánk annyit takarítani. Nálunk az árak és a felső tízezer bére van azonos szinten az EU-éval.”
 • 15. Jerry 2010. december 17. 22:51
  „Tessék már egy kicsit számolni is kedve uraim,ne csak írogatni.siránkozni persze egyszerűbb. Egy kb 70.000 Ft-os fizetésből kb 7000 Ft, ami ugye a bér 10%-a.,és kb 10 doboz cigi ára, ki lehet spórolni.Ezért már lehet kötni egy egészen jó biztosítást betegségre, balesetre,és még megtakarításra is jut belőle.Mintegy 10-15 év múlva egészen szép kis vagyonkát lehet összerakni a befektetésből,és mellette még biztosítási szolgáltatás is van.Ez éves szinten is mintegy 84000 Ft, éppen duplája lenne a cikkben számított értéknek. Hát ezért van alul biztosítva a magyar lakosság, mert inkább elfüstöli a 10 doboz cigarettát.Persze azért azt elvárják,hogy a tüdőrákját az állami egészségügy ingyen gyógyítja majd. Persze,az nem számít, hogy honnan kerül rá pénz? Mert az állami közös kassza nem mindenható, hiába hirdetik a hatalmon lévők.Persze könnyű a csalánt más .....”
 • 14. Révfalui-szúnyog 2010. december 17. 18:56
  „Az öt és félszeres szorzó stimmel. Kb. a jövedelmek is annyiszor magasabbak ott, mint itt, tehát nem vagyunk lemaradva se a hajlandóságot, se a fizetési képességet tekintve. Nagy marha volt, aki ezt a cikket írta.”
 • 13. annobon 2010. december 17. 13:33
  „"A magyar polgárok tavaly átlagosan 202 dollárt (mintegy 42 ezer forintot) fizettek ki élet- és nyugdíjbiztosításra, miközben az Európai Unióban ennek átlagosan öt és félszerese, 1.111 dollár" Nos, bár gyorsan előrebocsátom, hogy nekem van életbiztosításom, cca. 5700 Ft/hó, ennek ellenére az ilyen jellegű összehasonlítós cikkekből mindig kifelejtődik, hogy szép-szép, és a fizetések? Éppen nemrég volt egy riport Bécsből, egy ottani hajléktalanszállóról. Az ottani regisztrált hajléktalanoknak, havi 800 Eurós (!) jövedelem alatt szinte minden ellátás ingyenes és jelképes (´ Eurós) áron vásárolhatnak egy nekik kijelölt üzletben különféle holmikat, pl. akár télikabátot is! Mielőtt elsiklok a lényeg felett, mennyi is az a 800 Euro átszámolva? Nagyjából 220 000 Ft. Akkor miről is beszélünk?”
 • 12. Axl.Bundy 2010. december 17. 11:56
  „Csak arról nem beszélnek, hogy az EU-ban a fizetések is átlagosan öt és félszerese a magyar "jövedelem?"-nek.
  Ilyen híreken aztán ki tudok ám akadni,de rohadtul.
  <moderálva>”
 • 11. amalfi 2010. december 17. 10:31
  „Miután mást sem hallunk, hogy a magánnyugdíjpénztárak, a biztosítók, a bankok milyen szemetek, mert lenyúlják a tisztességes emberek pénzét, mégis mit várnak?
  Vagy másként van?
  Na ja, gondolkodni kéne.”
 • 10. minimaszat 2010. december 16. 22:03
  „Biztos sokan vannak, akiknek tényleg hónapról hónapra élnek, és nem tundak semmit sem félretenni. De rengetegen vannak olyanok, akik nem sajnálják a péntüket italra, cigire. Pedig ha utánaszámolunk, egy átlag dohányos heti 5 doboz cigivel és 550 Ft-os cigiárral számolva 11.000 Ft-ot költ el cigire. És sokan ennél többet és drágább cigit szívnak. Nekm még nagyon sok időm van a nyugdíjig, de már több, mint egy éve elkezdtem félretenni pénzt, mert nem bízom a mindenkori kormányban, a politikusokban. Egyik sem azt nézi, hogy nekem mi lesz a jó 40 év múlva, hanem csak a jelenben MAGÁNAK akar jót.
  A biztosítók között meg vannak megbízhatóak meg kevésbé megbízhatóak, de ahogy semmi másban, itt sem lehet általánosítani. De egy nagymúltú, sok ügyféllel rendelkező biztosítónál úgy gondolom, jó helyen van a pénzem. Hiszen a biztosítónak is az az érdeke, hogy jól kezelje, forgassa a megtakarításomat, hiszen voltaképpen abból él. Tehát - csakúgy, mint a politikusok - úgy igyekszik csinálni a dolgokat, hogy neki jó legyen. A különbség csak az, hogy ami nekik jó, az nekem is.
  Mielőtt valaki megtakarítási biztosítást kötne, javaslom, hogy a 3-4 legnagyobb között válogasson, és nézzem utána mi is az a TKM...”
 • 9. Barackos 2010. december 16. 19:34
  „Az még nem is meglepő , hogy ily a végén vagyunk valaminek.
  Sajnos az átlag magyar nem , hogy félretenni de még megélni sem tud abból amit fizetésként kap.
  Ha netán a felmérés kiterjedne a százalékos arányokra akkor viszont mindjárt az elején lennénk ennek a képzeletbeli rangsornak.
  Kérem a cikkírót tegye hozzá módosításként ezen arányokat.
  Ne hangolják a közt ilyen butaságokkal a pesszimizmus felé.”
 • 8. Tasi 2010. december 16. 18:21
  „Jaja!
  1. Miből tegyen félre nyomorult? Azt a 4-5 ezer Forintot meg minek?
  2. Biztosító? Naneee! 3 hete várom, hogy kifizessék az autómentésem - mert van élő biztosításom - erre ma felhívnak, hogy elveszett a számla, vigyek egy hiteles másolatot! Ezekre bízzam az életem? Vicc!
  3. Sokszor mondtam már, ami nálam van, az az enyém, így inkább a saját számlámon gyűjtöm és veszek lakást, aranyat, ha van rá, mert azt majd el tudom adni nyugdíjas koromban! Mindenki gondoljon magára, azt javaslom.
  4. Aki diplomával 8 éve minimálbérért dolgozik, az vagy hazudik vagy lusta mint a dög vagy gondnokság alá kellene helyezni!”
 • 7. rittersport 2010. december 16. 18:19
  „Kedves öröksoproni! Biztosítókban megbízhatsz,főleg az első 10-ben.A pénzed nem veszik el,mivel az államnak semmi köze hozzá,a biztosító sem mehet tönkre,mert viszontbiztosítva vannak.Viszont a bank tönkremehet és otthonról is ellophatják a lóvédat! Nyugodtan indits megtakaritást a biztosítódnál,mert még biztosítást is kapsz mellé! Nézz utána melyik cégnél,mit adnak! sok sikert!”
 • 6. horkri11 2010. december 16. 18:18
  „Azért mert Mo. már vicc kategória, eladtak mindent, nincs saját iparunk, pocsék a mezőgazdaság..
  Turizmust sem tudjuk normálisan kihasználni...
  10 szaktársam közül 10 külföldi multinak dolgozik, amik a rendes bér töredékét adja! Ez nem a nyugdíjra
  de a jelenre sem elég!
  Ezenkívül sarcolnak vezetőink, politikusaink! (ezt az egyet jól csinálják!)
  Adóinkat elpocsékolják, barát, rokon, szomszéd cégeibe landolnak..
  Uniós támogatások úgyszintén..

  pl itt van Devecser esete is..
  Hol van az a rengeteg pénz ami összegyűlt nekik? Már két falut is felépíthettek volna belőle..
  Ismét csak a mutyizás megy!

  Na de ne panaszkodjunk, inkább találjunk megoldást
  Pl én bevezetném azt, ha valaki nem tud elszámolni X Ft-al akkor azt rakjuk egy önellátó
  munkatáborba, aztán ott addig dolgozzon ameddig vissza nem tudja fizetni kamatostul mindazt amit ellopott a közösből :))
  Elég sok munkatáborra lenne szükség, de abból már lehetne exportra is termelni, olcsóbbak lennénk mint Kína

  Végre a becsületességnek is lenne értéke..
  Tudom kicsit durva megoldás de szerintem működőképes lenne :)”
 • 5. háté 2010. december 16. 17:49
  „Magyar Biztosítók Szövetsége--hol él ez a banda?
  Akik ezt a nyilatkozatot megfogalmazták, azoknak mekkora a fizetésük?--havi milcsi-vagy több?
  Bízom benne felébrednek az emberek, hogy hülyére veszik őket.”
 • 4. Julianusz 2010. december 16. 16:55
  „Szívesen gondoskodnék a jövőmről, ha a fizetésemből a rezsin élelmen kívül nem azon kéne stresszelnem, hogy miből veszek szenet, mert arra már nem tudok félretenni. 32éves folyamatos munkaviszony mellett, felsőfokú végzettséggel, 8 éve ugyanezen a munkahelyen minimálbérért, 4féle munkakörben.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyoldalú kamatemelést korlátozzák

A lakáscélú hitel- és kölcsön- vagy pénzügyi lízingszerződéseket a pénzügyi intézmény az ügyfél… Tovább olvasom