Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Adóznak a végkielégítések

Október 1-től életbe épett a kétmillió forint feletti végkielégítések adója. Az előző évekkel ellentétben most nem emelkedik a gáz ára október elsejétől.
További változás október elsejétől, hogy csökkent az autópálya-matricák ára és új szabályok vonatkoznak a hitelközvetítőkre. Az előző évekkel ellentétben most nem emelkedik a gáz ára október elsejétől.

Október elsejétől 98 százalékos különadó terheli a közszférában az egyes jövedelmeket és végkielégítéseket kétmillió forint felett. Az adót október 31-ig kell megfizetni, ha valaki október elsejéig megkapta az adó alá vont pénzösszeget. Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: a kormány célja az volt, hogy jobban járuljanak hozzá a gazdaság talpraállításához azok, akik ezt megtehetik. A törvény 2010. január elsejére visszamenőleg érvényes, és több milliárdot várnak az intézkedéstől.

Október elsejétől kizárólag azok az autókereskedések szerződhetnek a bankokkal, amelyek hitelközvetítővé válnak, vagyis a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél erre a feladatra regisztrálták magukat. Csak ők jogosultak a bankok, illetve lízingcégek hiteleinek közvetítésére. A kormány azt szeretné megelőzni, hogy a kereskedők a közvetítésért cserébe felsrófolják a jutalékot.

Péntektől a bankok többet tartalékolhatnak, az eddigi 2 százalékos tartalékolási ráta helyett 3-4 vagy 5 százalékot is választhatnak. A jegybank döntése a forintpiac stabilitását szolgálja.

Bár eddig mindig emelkedett, most nem nő a gáz ára október elsejétől. A moratóriumot Fellegi Tamás nemzetgazdasági miniszter még beiktatásakor jelentette be. A kormányszóvivő az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta: még mindig egyeztetnek a szolgáltatókkal az új árrendszerről, a moratórium tehát érvényben marad.

Péntektől olcsóbbak a sztrádamatricák. Az árcsökkenés a főszezon végéhez kötött automatikus változás. A 4 napos matrica ára 1500 helyett 1170 forintba kerül.

Október elsejétől átalakul az adóhatóság, megyei igazgatóságok jönnek létre a központi és a regionális hivatalok mellett, hogy a hatósági tevékenység és a jogorvoslat lehetősége elkülönülhessen.

Olvasóink írták

  • 1. hehe08 2010. október 09. 21:02
    „Ez mekkora hazugság basszus......!!!!!!
    Nem arra hoztak törvényt a sárgák (narancs), hogy ne lehessen 2M forintnál többet fizetni állami végkielégítéseket....... értitek-e ugye??????
    kapnak tövábbra is 100M forintokat, csak majd 98% adót ki kell fizetnie az államnak utána.......
    tehát nem 100M forintunkat cseszi el plusz 32% adót hanem összesen 198M forintba kerül ugyanez.....
    nos, a 60 millió forint különbséget is mi fogjuk kifizetni, hiszen az állam nem termel, nem állít elő javakat.
    És ezt a brigádot sem kell félteni amikor a saját végkielégítésükről fognak szavazni.....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok a Rábaközben

Kapuvári és csornai kirendeltségek aktuális állásajánlatai. Tovább olvasom