Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

A vagyonadó lefagyasztotta az autópiacot

Néhány hét alatt több autómodell százezreket, esetenként milliókat vesztett értékéből. Még az olcsóbb használt kocsik is eladhatatlanná váltak a holtszezon illetve a vagyonadó miatt.

A Népszabadság szerint a használt-autó piacot megzavarta a vagyonadó, a kereskedők nem tudják finanszírozni az egyébként is nehezen értékesíthető, de most már eladhatatlanná váló 170 lóerős, vagy annál nagyobb teljesítményű autókat.

A közel ötven teleppel működő Weltauto márkaigazgatója, Horváth Zoltán a Népszabadságnak elpanaszolta: a 2-4 éves autókat forgalmazó hálózat kínálatában az ilyen modellek aránya 10 százalék, ezekre pedig január elsejétől nekik is fizetniük kell a vagyonadót. Ez új helyzet, eddig az volt a gyakorlat, hogy az átvett gépkocsik az eladásig mentesültek a terhek - az átírási és a vagyonátruházási illeték - megfizetése alól. Hasonló helyzetbe került a Fővárosi Autópiacon működő nyolcvanöt kereskedés is. Földes Tamás igazgató a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: csökkent az eladásra kínált autók forgási sebessége, különösen a vagyonadóval érintett modellek ragadtak be a telepeken.

Az autópiaci adatokat rendszeresen közlő Datahouse Kft. összeállítása szerint a 3,1 milliós magyarországi gépjárműparkból 85,6 ezer személyautót érint az új közteher. A nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnökének, Erdélyi Péternek az a véleménye, hogy erőteljesebb a szociális üzenete, mint a költségvetési haszna. Az állami adóbevétel összesen 2,5 és 4 milliárd forint körüli összeg lehet évente - áll a cikkben.

Olvasóink írták

 • 10. hehe08 2010. február 11. 08:10
  „szakértő?
  képviselő?
  ezek olyan szavak amik nincsenek Magyarországon......
  (sajnos)”
 • 9. szocdem 2010. február 10. 10:32
  „Nem a kormány a hibás, a szakértői.

  Sokan tévedésben vannak, akik azt hiszik, hogy a politikának van gazdasági vénája-elképzelése! (Ha volna üzletember volna, nem képviselő!!)
  Van egy ECOSTAT nevű kormánycég, ami a gazdasággal foglalkozik, teli szuperül fizetett közgazdával. Az volna a dolguk, hogy megmondják hogy ez a neolibsi gazdaságpolitka nem folytatható (egyes valódi szakértők szerint 5 éven belül kampec lesz, akár fidesz, akár mszp következik a főripacslistán).
  Ezzel szemben ez a vagyonadós sanyargatás már két évvel ezelőtt kiszivárgott, mert már akkor se szólt másról az ECOSTAT szakértése, mint arról, hogy miképp lehet még pár adónemet bevezetni a lakosság megsarcolására. NAiv aki elhiszi, hogy a Fidesz nem hallgatott rájuk úgy 8 - 10 ével ezelőt..”
 • 8. Agent 2010. február 09. 15:38
  „"Hajrá MSZP-SZDSZ ! Ne adjátok fel ,ennél a népnél 2010 - ben is van esélyetek nyerni !"
  Néha én is úgy gondolom, hogy az ország "Stockholm szindrómában" szenved (azaz pongyolán: beleszeret és ragaszkodik túszulejtőjéhez).
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Stockholm-szindr%C3%B3ma”
 • 7. andor47 2010. február 09. 13:51
  „Ennek az adónak a az célja, hogy az irigy lúzerek örülhessenek, hogy a jobb autók tulajdonosait még egy újabb adó terheli, és az hogy tovább nehezítsék az életet. Mondjuk annak a nép aki egy ilyen kormányt megtűr, sőt újraválaszt nem is való nagyteljesítményű autó. Sőt egyáltalán még autó se. Eza kormány imádja azért nemcsak szükségből, de sportból is sanyargaja a népet, de a nép úgy tűnik élvezi. Sokan még most is kormánypártiak vagy a "nem megyek szavazni mert mert mindeki egyforma, egy kutya, senki nem tudna mást stb stb." Hajrá MSZP-SZDSZ ! Ne adjátok fel ,ennél a népnél 2010 - ben is van esélyetek nyerni !”
 • 6. sont 2010. február 09. 11:26
  „mindigatutit-Ez így van! Hol érdekli a benzin ár is pl: Hogy most sokan külföldön tankolnak. Egy kis logika kellene és menne is a gazdaság nem pedig befullasztani mindent. Egy kis józan paraszti ész kellene. Bár már tényleg ránk fér egy kormányváltás!!!!!”
 • 5. nanemá 2010. február 09. 10:52
  „Aki 15-20 milláért autót akar venni meg is veszi.Mármint az újat!
  Le sem sza..a az adót.
  Csak az ezeréves használt nem kell majd a kutyának sem.”
 • 4. Bálintos 2010. február 09. 10:17
  „Legalább nem fogják évente cserélni az autóikat!(már aki megtehette,s meg is tette!!)”
 • 3. mindigatutit 2010. február 09. 10:08
  „a törvényalkotók egyszerűen alkamatlanok a feladatra.képtelek arra,hogy a másik oldalt is megnézzék.csak az megy,hogy minél többet beszedni,de lehet ezzel lesz kevesebb.pl.kevesebb eladott autó kevesebb átírás,biztosítás stb..”
 • 2. makacs 2010. február 09. 09:45
  „Gondoltuk, hogy így lesz, ki vesz 10 éves autót, hogy adózhasson? De visszaesik az új autóknál is a 170 LE fölötti kereslet. Nem azért mert a 10-15milliós ár mellett nehéz kiperkálni az adót, hanem mert később használtan eladni nagy bukta ráadásul a magyarban benne van a"fizessen a fa...om ezeknek"”
 • 1. janika 2010. február 09. 09:33
  „Hiába minden az "úri tolvajok" telhetetlenek, sőt az efféle repertoárjuk kimeríthetetlen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem élénkül a hazai ipar - Elemzés: febr. 2-8.

A kilátásokat alapvetően a fő exportpiacok helyzete határozza meg. Tovább olvasom