Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A szuperbruttó végnapjai - Jön a családi adózás

Milyen lesz az új adórendszer? Mi lesz a családi adózásban? Miért törlik el a szuperbruttót?

Az egykulcsos családi adórendszerben lesznek olyan jövedelmek, amelyek nem tartoznak az adórendszer hatály alá - közölte Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára az InfoRádió csütörtöki Aréna című műsorában. Úgy fogalmazott: "egyszerűbb lesz bevezetni, mint elmagyarázni".

A kormány által tervezett, 16 százalékos, egykulcsos családi adórendszerről Varga Mihály annyit mondott: lesznek olyan jövedelmek, amelyek kívül esnek az adórendszeren, ilyen lesz a gyermeknevelés költsége, illetve lesznek olyan összegek, amelyeket a gyermekes családoknál nem kell leadózni.

A szuperbruttó végnapjai

A kormány eltörölné a szuperbruttót, mivel azt az adórendszer felesleges bonyolításának tartja - válaszolta az MTI kérdésére Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

A minimálbért illető kérdésre azt mondta: lesz emelés, mint minden évben, a cél, hogy senkinek se csökkenjen a nettó keresete, de utalt arra, hogy az új adórendszert két év alatt vezetik be, így a hatások is hosszabb távon jelentkeznek.
Hangsúlyozta azt is, hogy a családi adózásra épülő szja-rendszer kialakításánál, amely 16 százalékos egykulcsos adóra épül, fontos szempont, hogy azzal mindenki jól járjon, senkinek se csökkenjen a nettó jövedelme, és jelentősen bővüljön az adózók köre. Az új rendszer jövő évtől lesz hatályos, a részleteket még egyeztetik.
Járulékcsökkentésre egyelőre nincs lehetőség - mondta. Magyarországon a nyereséges kis- és középvállalkozások (kkv-k) teljes köre 10 százalékos kulccsal fog adózni, a kedvezményes kulcs igénybevételét korlátozó feltételek megszűnnek.

Hozzátette: a kedvezményes 10 százalékos kulcs alapja az adózás előtti nyereség lesz, 500 millió forintig. Az intézkedés költségvetési hatása 70 milliárd forint, de ezzel együtt is tartható a 3,8 százalékos idei hiánycél. Az ekhóval és evával eddig nem foglalkozott a kormány - mondta.

A kormány olyan bankadót akar bevezetni, amely nem veszélyezteti a szektor stabilitását és minimalizálja a banki hitelezés visszaesésének kockázatát - jelezte az államtitkár.
Kármán András felsorolta azt a tíz adónemet, amelyeket az egyszerűsítés jegyében már ebben az évben megszüntet a kormány. Ezek közé tartozik a bérfőzési szeszadó, a tv-készülékek üzemben tartási díja, az épület utáni idegenforgalmi adó, a vállalkozók kommunális adója, az öröklési illeték egyenes ági öröklés esetén, a nagyteljesítményű személygépkocsik, vízi járművek, légi járművek adója, a vízgazdálkodási termelői érdekeltségi hozzájárulás, az ajándékozási illeték egyenes ági rokonság esetén
Ezeknél az adóknál a beszedéssel járó adminisztrációs költség nagyobb, mint maga az adóbevétel - hangsúlyozta az államtitkár.
Példaként az államtitkár azt mondta: gyermekszámtól függően meghatároznak majd egy limitet: ha valakinek a 100 egységnyi jövedelméből 10 egység az adórendszeren kívül esik, a fennmaradó 90 egység után kell majd adót fizetni.

Az új szja-rendszert két év alatt fokozatosan vezetik majd be - tette hozzá Varga Mihály.

Kedvezmény lesz ez, de nem adókedvezmény - vélekedett.
Ezzel kapcsolatban kifejtette azt is, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadónak akkor van értelme, ha a rendszer minél egyszerűbb, így a tervek szerint megszűnik majdnem mindegyik adókedvezmény is.

Az államtitkár elismerte, a rendszerről nagy vita volt; a kampányban azt ígérték, hogy a munkahelyteremtés, az adórendszer egyszerűsítése mellett választ adnak a magyar katasztrofális demográfiai helyzetre is, így született meg ez a családokat is támogató megoldási javaslat.
A gyermeknevelést az államnak el kell ismernie - emelte ki.

Hozzátette: vizsgálták a francia modellt is, amikor a családban egységesen összevonva adózzák le a jövedelmet elosztva az eltartottak, illetve a keresők számával; de abban maradtak, hogy a versenyképesség javítása miatt az egykulcsos, 16 százalékos szja-modellt támogatják.
Az Orván Viktor által ígért 12 menetes akcióterv következő csomagjával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: a kedden bejelentett csomag részeit folyamatosan terjesztik majd elő, a következő akcióterv kidolgozását pedig július közepétől lehet elkezdeni. A gazdaság beindítása az elsődleges - felelte a második csomag tartalmát firtató kérdésre.

Az idei 3,8 százalékos hiánycél tartásáról a Miniszterelnökség vezetője azt mondta: a tényfeltáró bizottság plusz, el nem számolt tételeket talált, de lépéseket tesznek a minél kisebb hiány értekében, azon dolgoznak, hogy annak mértéke minél közelebb legyen az év végére a 3,8 százalékhoz.
A kormány kedden meghirdetett akcióterve az év második felében a tervek szerint megtakarítást hoz majd - húzta alá. Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy a 29 pontos gazdasági akcióterv 1-1,5 százalékkal javítja az államháztartás egyenlegét.

Az 29 pontos akcióterv egyik elemével, a 60 napon túli végkielégítések 98 százalékos, a költségvetési szférát érintő adókulcsával kapcsolatban az államtitkár azt közölte, hogy vissza szeretnék venni az indokolatlan, már a kormányváltás miatt odaadott végkielégítéseket.

"Tűrhetetlen, hogy tudva azt, hogy kormányváltás lesz, névleges elbocsátások, kirúgások történtek, hogy több hónapos végkielégítéssel menjenek el emberek" - fogalmazott. Hozzátette: mindent meg fognak tenni, hogy ezeket a végkielégítéseket visszaszerezzék, visszavonják.

Fotó: illusztráció; Forrás: privatabnkar.hu
Fotó: illusztráció; Forrás: privatbankar.hu


A banki adóról Varga Mihály úgy vélekedett: a válság közepette mindenkinek vállalni kell áldozatot, azoknak pedig hangsúlyosabban, akik a válság közepette is profittal működnek.

Idén ebből a kormány a bruttó hazai termék 0,6-0,7 százalékát elérő adóbevétellel, 200 milliárd forinttal számol; a rendszer a harmadik év után szűnne meg, a következő évek összege csökkenhetne a gazdasági növekedés mértékétől.

Az új otthonteremtési programmal kapcsolatos kérdésre Varga Mihály azt válaszolt: gondolkoznak annak elindításába, egyik következő csomagban szerepelhet.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. tódi 2010. június 25. 15:19
  „Toyota01 !

  Hát - hát : ez bolsevik propaganda”
 • 33. Reális 2010. június 23. 14:32
  „Józsi!Sikerült megemészteni a 19%-os narancsos buktát?”
 • 32. k2968 2010. június 17. 22:35
  „Hozzátette: vizsgálták a francia modellt is, amikor a családban egységesen összevonva adózzák le a jövedelmet elosztva az eltartottak, illetve a keresők számával; de abban maradtak, hogy a versenyképesség javítása miatt az egykulcsos, 16 százalékos szja-modellt támogatják.
  Ezeket a sorokat olvasva az jut eszembe,ha ilyen adórendszerünk lenne nagyon kevés adó folyna be az államkasszába.Persze hogy nem ezt választják.
  Ha ezt egy átlagcsaládra nagy vonalakban kiszámoljuk semmivel sem lesz több a családi kasszában.
  Megint csak a parasztvakítás....”
 • 31. gjozsi88 2010. június 17. 19:58
  „A családi adózást egyszer már kipróbálta a Fidesz, akkor a mai tervezetnél kedvezőbb körülmények közt, ugyanis akkor még nem töröltek el minden más adókedvezményt, mégis a szocik elmúlt 8 évében ,minden alkalommal , igaz nem nagy számban, alig 1, 3%-al, de több gyerek született, mint a családi adózás 4 éve alatt bármelyik évben!
  Nem kellene ezt ennyire eröltetni!”
 • 30. Toyota01 2010. június 15. 19:35
  „Hát, hát ....
  Először is, szeretném leszögezni, hogy sem a jobb, sem a bal oldal felé nem húzok.
  DE! nagyon elegem van abból, hogy az ígérgetésnek bedől a voksolók nagy része. Ki hiszi el azt, hogy majd ők !!! Majd ők megmutatják, hogy könnyebben is lehet! Hogy a változtatásaikkal majd könnyebb lesz az átlagembernek!
  Az átlag parasztnak se!!!
  Szerintem nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy a szuperbruttósítás, és az adójóváírás eltörlése miatt ~10.000. Ft-al kevesebbet keresek majd havonta nettó. Ez aztán segítség, meg tényleg jobb lesz. Ja! Jobb! Mert nem kell azon gondolkodnom, hogy hova a nyavalyába költsem el ezt a rengeteg pénzt, ami idáig volt, most meg majd egyszerűen nem lesz. Köszönöm FIDESZ! Köszönöm Viktor!
  Nem mondom, hogy az MSZP kormányzat jobb volt, távol álljon tőlem. Csak egy kicsit el kellene gondolkodni, hogy mindaz, amit Viktorék bejelentettek, milyen következménnyel fognak járni:
  1. Bank megadóztatása --> Többletköltséget majd ráveri a hiteleseire
  2. Devizahitel eltörlése --> most sem könnyű hitelhez jutni, majd innentől meg lehetetlen lesz, ha nincs meg 60% önerő
  3. Adójóváírás eltörlése + szuperbruttósítás eltörlése = kevesebb havi nettó fizetés

  KÖSZÖNÖM A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKRA KEDVEZŐEN HATÓ VÁLTOZTATÁSOKAT!!”
 • 29. buggyant 2010. június 15. 16:09
  „Sőt, amikor a gyerek egyetemre jár, akkor kell ám nyitogatni a bugyellárist! Aztán adózás meg megy keményen mégis. Sehova nem számít bele. Épp ebben a cipőben járkálok. Mindkettő egyetemen. Mondhatni hogy dolgozzon az a gyerek közben, úgyis csak vakaródik ott az egyetemen. Hát... nem is igaz. Ha dolgozik, nem tudja hozni a jó átlagot, ösztöndíj meg hol mennyi, helyenként semmi, máshol jelképes. De mielőtt azt hinnétek siránkozom, mondom hogy nem, örülök, hogy céljuk van, ezt a pár évet még kihúzzuk. Egészség legyen gyerekek!
  Egyébként sok egyetemista dolgozik is mert máshogy felkopna az álla. Naszóval hamarosan beleszámít az adózásba a két eltartottam is? Merthogy 1 főre jutó? Na, erre kíváncsi leszek...”
 • 28. HR_XAR 2010. június 15. 16:09
  „Hát nem tudom. Ez baromság és értelmetlen zagyvaság, maguk sem tudják, hogy mit akarnak valójában.

  Dwatson, a nyugdíjasokkal meg óvatosan. Sokan vannak, akik a kevés nyugdíjuk mellett kénytelenek dolgozni, és tőlük is ugyanúgy vonják a nyugdíjjárulékot, amelyhez kapcsolódó alapból majd egyszer ha megéred a nyugdíjad kapod, meg fizetik az egészségbiztosításit, amelyhez tartozó alapból elmehetsz táppénzre, ha lusta dög lennél dolgozni. Előbb gondolkodni kellene, mint vagdalózni.”
 • 27. mecsoka 2010. június 15. 16:08
  „#25 azért mert ov megy gyf sok gyereket vállalt az, azt jelenti, hogy minden gazdag így tesz? Na ne vicceljünk, kérem... pl ismerek "kőgazdagokat" 1gyerekkel. Ők megtehetik, hogy ne a pénzen múljon, mennyit szeretnének, innentől kezdve pedig ahány ház, annyi szokás. Nem evidencia, hogy akinek palotája van, annak 4gyereke is van hozzá.”
 • 26. VargaP 2010. június 15. 06:44
  „két gyereket felneveltünk, egyetemet végeztek, már kirepültek. Az én családom adózás szempontjából már nem család?”
 • 25. mauz 2010. június 14. 23:02
  „21. mecsoka

  Szerintem meg pont a középosztály "hizlalását" szolgálja a szabály, de végül is majd meglátjuk.

  A kőgazdagok eddig is sok gyereket vállaltak, ld. Orbán, Gyurcsány 4-4 gyerekkel... Véletlenül?”
 • 24. Eüdolgozó 2010. június 14. 21:34
  „Akkor most hogyan kell számolni a kedvezményeket? Mit kell betenni adózás alá és mit nem? Elég homályos az egész. Remélem valaki mond már valami konkrétumot is és nem csak pici adagokban kapjuk az információkat!”
 • 23. véleményalkotó 2010. június 14. 19:30
  „18. quaestor: Lehet,hogy nálatok igen. De nálunk az önkormányzati képviselők így fogadták el a helyi rendeletet. Jövedelemtől függetlenül. És Én nem is irigyeltem tőlük soha. De azt is tudom, hogy lehetséges, hogy erre a támogatásra más 1, vagy 2 gyerekes szülő sokkal jobban rászorult volna. És azért nem értettem egyet vele, mert a vállalkozó szülők, akik minimálbérre voltak bejelentve, ugyanakkor nagy dög kocsikkal jártak mindketten megkapták. Aki viszont alkalmazásban állt és minden fillér jövedelme után megfizette az adót, stb..t Ők meg nem voltak rá jogosultak.

  20. Eüdolgozó: MI TELJESEN EGY VÉLEMÉNYEN VAGYUNK.”
 • 22. mecsoka 2010. június 13. 10:12
  „#21 ezzel az intézkedéssel alatt az egykulcsos adót értem”
 • 21. mecsoka 2010. június 13. 09:12
  „#19 A munkanélküli kisebbség eddig is a nagy semmire szaporodott, ezután is oda fog mert magasról szarik rá. A "gazdagok" eddig is annyit vállaltak, amennyit szerettek volna hiszen a pénz nem akadály.
  A normális dolgos emberek gyerekvállalását kellene támogatni, de ezzel az intézkedéssel ez megint nem sikerült. Mert hiába lenne jó szülő emberileg, ha anyagilag nem teheti meg és ez a borzasztó.”
 • 20. Eüdolgozó 2010. június 13. 08:55
  „16. véleményalkotó!
  30 elmúltam, de már nem hiszek a mesékben! Csak az 1998 - 2002 közti uralkodásuk ígéretét emlegettem fel. Ha 4x lenne a fizetésem akkor keresnék 350 - 360 ezret... Az az igazság, hogy undorodom az egész politikától egyik kutya másik eb alapon. Nekünk kis embereknek nem lesz jobb, nem úgy mint a gazdagabbaknak!”
 • 19. mauz 2010. június 13. 01:25
  „Ez az egész arról szól, hogy ne a munkanélküli kisebbségi szaporodjon, hanem a jól kereső polgár.

  Én ezt igenis támogatom.

  Magyarul:

  Bruttó 100 alatt 1 gyerek
  Bruttó 100-300 között két gyerek
  Bruttó 300-500 között három gyerek
  Bruttó 500 felett négy vagy több gyerek

  Ezt így elég nehéz törvényben megszövegezni, ezért van az egykulcsos adó meg a családi adózás meg a többi blabla...

  És itt az ideje végre támogatni a demográfiai felemelkedést, mert már most is nagyon nagy baj van ebben az országban...”
 • 18. quaestor 2010. június 12. 22:34
  „16. véleményalkotó
  Elnézést, de ingyenes étkezésre a 3 vagy több gyermekes családok sem voltak jogosultak, ellenben az 50%-os térítési kedvezményre igen.”
 • 17. Patriot 2010. június 12. 21:42
  „moderálva”
 • 16. véleményalkotó 2010. június 12. 21:40
  „14. hozzászóláshoz: miért szerinted eddig törődtek azzal akinek csak 1 vagy 2 gyereke volt? Nem. Mindenre csak a 3 vagy több gyerekesek voltak jogosultak. (családi kedvezmény, ingyenes étkezés a suliban).
  400%-os béremelés? Te még hiszel a mesékben? Habár, ha jól belegondolok, ha ezt megtennék akkor egy köztisztviselő, vagy egy közalkalmazott már közel annyit keresne, mint most egy banktisztviselő. Hú de jó is lenne!”
 • 15. quaestor 2010. június 12. 19:02
  „Kár a gőzért...sz@rból nem lehet fellegvárat építeni....
  Tök mindegy melyik párt van a hatalmon, mindegyik tag a saját zsebét tömi közpénzekkel, aztán hallgatnak széttárt kezekkel, megvont vállakkal, mint akik semmiről sem tudnak, semmiről sem tehetnek.
  Mindegyik a politikából gazdagodik meg vastagon, csak van amelyik látványosan csinálja, van amelyik suttyomban.
  A köznépet meg egymásnak ugrasztják...”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plázaviták: magas a bérleti díj

A kereskedő bérlők a bérleti díjak csökkentését és a szerződések módosítását szeretnék elérni. Tovább olvasom