Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

A pezsgővel nem spórolunk - Ne dőljön be a habzóbornak

30 millió palack pezsgőt adnak el az országban, ennek mintegy felét az év végén, a karácsonyi és újévi vásárlások idején.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az MTI-nek elmondta: évente 30-35 millió palack, hozzávetőleg 240.000 hektoliter pezsgő készül Magyarországon. Ebből mintegy negyvenezer hektoliternyit visznek külföldre, főként a skandináv országokba és a balti államokba.

A legális behozatal nagyjából ugyanilyen nagyságrendű. A főtitkár közölte: a pezsgő szezonális terméknek tekinthető, a lakosság ugyanis elsősorban a nagyobb ünnepek előtt, és az év vége felé vásárolja ezt az italt. Az eladott mennyiség mintegy fele az év utolsó hónapjában fogy el.

A magyar pezsgőgyártás árbevétele 12-15 milliárd forint évente. Magyarországon a hazai gyártású pezsgők közül a legtöbben a 600-800 forintos árfekvésű pezsgőt fogyasztják, ez a standard minőség. Az ennél jobb minőségű pezsgőket 1.000-1.200 forintért lehet megvenni. A külföldről származó, illetve az úgynevezett tradicionális hazai pezsgőfajták palackját kétezer forint felett lehet megvásárolni, ám felső árhatár itt lényegében már nincs.

Horváth Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy az év vége közeledtével több üzletben is megjelennek az olcsó olasz habzóborok, amelyeket néha pezsgőként kínálnak. Ezek az áruk jelentős veszteséget okoznak a hazai pezsgő-előállítóknak. Jelezte: a magyar pezsgő termelést úgy lehetne tovább élénkíteni, ahogyan azt Ausztriában tették, azaz az ital jövedéki adóját nullára csökkentették. Ennek hatására nyugati szomszédunknál fellendült a pezsgőgyártás - mondta. Horváth Csaba megjegyezte: egy hasonló lépés megtétele után az államot nem érné anyagi veszteség, mivel a kieső jövedelmet a növekvő termelés és az áfából befolyó összeg pótolná.

Olvasóink írták

  • 1. Diák 2009. december 21. 01:00
    „Nem dölök be, azt iszok, ami izlik és meg tudom fizetni. Kinek a pap, kinek a papné.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

140 amerikai bank ment csődbe

A nemrégiben bezárt hét bank vagyona összesen mintegy 14 milliárd dollár volt. Tovább olvasom