Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

A munkavállalók fele elégedett munkakörülményeivel

Világszerte a munkavállalók 47 százaléka tartja biztonságosnak és egészségesnek munkahelyi környezetét, 27 százalék véleménye éppen ennek az ellenkezője, míg 26 százalék értékelése a két szélső álláspont között helyezkedik el. A magyarok az átlagnál kedvezőtlenebb minősítést adtak a kérdésre - derül ki a világ 24 országában végzett Ipsos felmérésből.
Leginkább az amerikaiak és a kanadaiak érzik úgy, hogy munkahelyük biztonságos (64 illetve 60 százalékuk). A magyar dolgozók megosztottak ebben a kérdésben: 39 százalékuk szerint munkahelyük egészséges és biztonságos környezet, ugyanakkor 42 százalék negatívan vélekedik.

A munkakörülmények értékelését illetően a magyar munkavállalók a középmezőny végén állnak, ennél is kedvezőtlenebb minősítést adtak a japánok, a spanyolok, az argentinok, a franciák, a lengyelek és a mexikóiak. Ezekben az országokban 32-36 százalék tartotta egészségesnek és biztonságosnak a munkahelyi körülményeket.

Magyarországon a magasabb iskolázottságúak, a saját céggel rendelkezők, valamint a döntéshozók az átlagosnál pozitívabban nyilatkoztak munkahelyi körülményeikről.

Az amerikai és a kanadai munkavállalókon kívül még az indiaiak (57 százalék), az ausztrálok (56 százalék), az indonézek, a britek és a dél-afrikaiak (55 százalék) voltak az átlagnál elégedettebbek.

A legkritikusabbak Argentína (44 százalék), Mexikó (43 százalék), Magyarország (42 százalék), Spanyolország (38 százalék), Oroszország (36 százalék), Lengyelország (35 százalék) és Franciaország (32 százalék) munkavállalói voltak.

Az országokat együttesen nézve leginkább elégedettek a munkahelyi környezetükkel, a magas jövedelemmel rendelkezők, az iskolázottak és az 50 év felettiek. A legkevésbé elégedettnek a szerényebb anyagi jövedelműek és az alacsonyabban iskolázottak.

Olvasóink írták

 • 4. Kukac40 2012. március 17. 23:06
  „"Magyarországon a magasabb iskolázottságúak, a saját céggel rendelkezők, valamint a döntéshozók az átlagosnál pozitívabban nyilatkoztak munkahelyi körülményeikről." Mégis mit vártak ezektől a "dolgozóktól"? Saját cégét csak nem húzza le, mégha elavult veszélyes szerszámokkal dogoztat, dolgozik is. Döntés hozáshoz milyen munkakörülmény kell, ami kifogásolható? Kérdezzék meg azokat a dolgozókat, akik naponta viszik a vásárra saját és mások testi épségét, de nem tehetnek mást. Korrupt munkavédelmisek hajrá, csak így tovább.”
 • 3. gondolat1234 2012. március 17. 12:41
  „Látszik, hogy minket nem kérdeztek meg...”
 • 2. Mankapunka 2012. március 17. 12:29
  „Cégekkel inkább az a baj,hogy nem tudják értelmezni az építő jellegű kritikákat,és egyből ellenségeskedésnek vélik a munkavállalót,ha mer valamit mondani is.”
 • 1. ecetera 2012. március 17. 10:42
  „A cikk a biztonságos és egészséges munkahelyi környezetről szól, ami inkább a munkavégzéshez szükséges feltételek és körülmények hiányosságaira vonatkozik, például mérgezőanyagok belélegzése, nem megfelelő védőfelszerelés, az egészségügyi kockázatok nincsenek kellőképpen megelőzve, kivédve és nem a munkavállalók bizonytalan helyzetéről.
  Bár érinti a magyar valóságot, de ennek megteremtése elsősorban a munkaadók felelőssége.Ugyanis minden előírás és szabályzat hiábavaló, ameddig megvannak kiskapuk és pont a legrászorultabbak kényszerülnek az egészségtelen munkákat elvégezni, amit a fenti arány némileg tükröz is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint péntek estére

A forintot péntek estére fölerősítette a tovább javuló nemzetközi tőkepiaci hangulat, amely a tőzsdéket és az eurót is emelte a dollárral szemben a nap folyamán. Tovább olvasom