Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

A MOL harmincmilliárdot fizethet az államnak

Az Európai Bizottság arra utasította a magyar kormányt, követeljen vissza a Mol-tól 30,3 milliárd forint támogatást.

Az EU legfőbb végrehajtó testülete megállapította, hogy a magyar kormány által a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel kötött 2005. évi megállapodás, valamint a magyar bányászati törvény 2008. évi módosítása olyan pénzügyi előnyt jelentett a MOL számára, amely az uniós állami támogatási szabályok értelmében nem élvezhet mentességet - közölték szerdán Brüsszelben.

A Mol az MTI kérdésére közölte: még nem kapták meg a határozatot. Érdemben nyilatkozni csak akkor tudnak az ügyről, ha már megkapták a dokumentumot és megvizsgálták az abban leírtakat.

"A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a Mol a versenytársakénál alacsonyabb bányajáradékok fizetésével pénzügyi előnyhöz jutott. Ez egyértelműen diszkriminatív támogatást jelent, amely az uniós szabályok szerint nem engedhető meg" - mondta Joaquín Almunia, a bizottság alelnöke és versenypolitikai biztosa.

A brüsszeli testület tavaly januárban indított mélyreható vizsgálatot a Magyarország által a Mol javára hozott, "vélelmezett állami támogatási intézkedéssel" kapcsolatban. A magyar kormány 2005-ben megállapodást kötött a Mol-lal, amiben meghatározta, hogy a Mol-nak az általa kitermelt szénhidrogének után 2020-ig a szénhidrogénmezők többségén változatlan összegű bányajáradékot kell fizetnie.

A magyar bányászati törvény 2008 elején azután módosították, s emelték meg ezáltal a járadékokat jelentős mértékben, hogy a Mol bányajáradéka továbbra is a 2005-ös megállapodásban meghatározott alacsony szinten maradt.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Mol-nak nyújtott pénzügyi előny olyan működési támogatásnak minősül, ami nem hagyható jóvá az uniós állami támogatási szabályok értelmében. A számítások szerint a Mol ily módon mintegy 30,3 milliárd forint - 112 millió euró - támogatást kapott, amit a brüsszeli bizottság határozata szerint kamatokkal megnövelve köteles visszafizetni az államnak.

Olvasóink írták

 • 8. passuth 2010. június 14. 20:06
  „Azért ehhez pofa is kell,támogatást elfogadni,aztán a visszafizetés miatt ránkverni a 30 milliárdot,hát nem semmi,ezekre senki nem szól semmit ? 6ft csökkentés,4 meg 2 ft emelés,tisztára hülyére vesznek bennünket,nem csoda,aki teheti nem tankol itthon”
 • 7. Mike-Mouse 2010. június 12. 16:41
  „Nem csak lehet. Fogják is. Figyeljétek meg. Jövőhéten ismét emelnek!
  Hogy megbüntetik 30 milliárdocskára?!!.... Megint csak emelni fognak emiatt.
  Ezeknek a csatározásoknak a lakosság a kárszenvedője!”
 • 6. targis 2010. június 10. 21:33
  „Várjatok, várjatok! Most akarja állambácsi megvenni a MOL 20%-t az oroszoktól. Szerintem megoldják "okosban".”
 • 5. janika 2010. június 10. 19:46
  „Akár többet is írhattak volna, hisz teljesen mindegy mekkora a bevétel, ha az nem csökkenti a hiányt!”
 • 4. Primax 2010. június 10. 07:43
  „"...fizethet..."
  Tehát : nem fog.”
 • 3. gyugyu1 2010. június 09. 21:25
  „HOGY-HOGY EZ A 30 milliárd nem hiányzott és nem tűnt fel a hiánya senkinem????!!!!!”
 • 2. LudasMatyi3szor 2010. június 09. 21:25
  „3x 30 milliárdra kellene az sem lenne nekik elég.... tetü MOL. Remélem nem sokás a MOL vezetők is mennek a BKV.sok után.”
 • 1. Dodo57 2010. június 09. 20:42
  „Lehet növelni az üzemanyagok árát,van már rá ok!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszorítások a közszférában: Elhibázott döntések

A szakszervezetek szerint elhibázottak azok a kormányzati döntéseket, amelyek következtében további… Tovább olvasom