Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

A magyar gazdaságpolitika szeszélyessége miatt minősítettek le minket

Soha nem jön jól a hitelképesség leminősítése, ám Magyarország esetében az időzítés különösen rossz volt: a Moody's Investors Service hitelminősítő egy hónappal a soros magyar EU-elnökség kezdete előtt rontotta a "bóvli" kategóriától mindössze egy fokozatnyira lévő szintre a magyar adósosztályzatot - áll a Financial Times szerdai szerkesztőségi kommentárjában.

A londoni gazdasági napilap szerint a Moodyís bizonyos mértékig csak a többiek után futott, ugyanis van olyan hitelminősítő, amelyiknél Magyarország már a "BBB mínusz" (a Moody's osztályzati módszertanában a most megadott "Baa3"-nak megfelelő) osztályzati szinten volt.

Mivel azonban Európa gazdaságai "költségvetési mikroszkóp" alatt vannak, a lépés tükrözi a növekvő aggodalmakat is Magyarország gazdaságpolitikai döntéshozatalának "szeszélyes természetével" kapcsolatban.

Budapestnek ezeket az aggodalmakat teljes mértékben kezelnie kell - írta a szerdai Financial Times.

A szerkesztőségi kommentárrovatban megjelent írás szerint a Fidesz áprilisban azzal az ígérettel került hatalomra, hogy növekedéssel, semmint megszorításokkal vezeti ki a gazdaságot a bajból. A növekedéspárti gazdaságpolitika nem is ésszerűtlen: a magyar közadósság, amely a nemzetgazdasági kibocsátási értéknek hozzávetőleg a 80 százaléka, nem fog csökkenni növekedés nélkül.

A Financial Times szerint azonban a terv előmozdítását célzó gazdaságpolitika "nem bizonyult meggyőzőnek".

A program központi eleme a jövedelmi és a társasági adók csökkentése. Mivel azonban az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem járul hozzá, hogy Magyarország ezeket az adócsökkentéseket magasabb államháztartási hiányokkal finanszírozza, a kormány a bankokra és a közszolgáltató cégekre kirótt profitadók módszeréhez folyamodott, és "állami ellenőrzés alá helyezte" az ország magánnyugdíj-alapjait.

Az egyszeri intézkedések és a "a könyvelési alkímia" elősegítheti Magyarország rövid távú deficitcéljainak teljesítését. Az ország strukturális problémáit azonban semmiféle módon nem kezelik - áll a Financial Times szerdai kommentárjában.

Mindezek mellett a kormány "megfosztotta méregfogától" a Költségvetési Tanácsot is, és korlátozta az Alkotmánybíróság ítélkezési jogát költségvetési kérdésekben.

Az eredmény a független költségvetési felügyelet hiánya. Nem csoda, hogy a befektetők idegesek - írta a londoni gazdasági napilap.
A Financial Times szerint Budapestnek - ahelyett, hogy "a bírálókra szájkosarat húzna" - az ország számára égetően szükséges strukturális reformokat kellene "áthajtania". A profitadók sem tudják örökké elfedni azt a tényt, hogy a közszférát meg kell nyirbálni, a nyugdíjkorhatárt emelni kell, és növelni kell a foglalkoztatási rátát is.

Magyarországot minden arra ösztönzi, hogy kezelje ezeket a problémákat. A háztartások adósságállományának több mint a fele devizaalapú, és ha az "ad hoc" gazdaságpolitikai döntéshozatal még tovább gyengíti a forintot, "az elgyötört fogyasztók" lassítani, és nem serkenteni fogják a magyar gazdaságot - áll a Financial Times szerdai írásában.

A lap szerint a politikai és a gazdasági gyengeségek alááshatják a magyar EU-elnökségi időszakot. Hasonló sorsra jutott a cseh elnökség 2009-ben.

A Lisszaboni Szerződés elfogadásával a soros elnökségi rendszernek ma már kisebb a súlya, mint korábban volt. Európa azonban aligha engedhet meg magának egy "szeszélyes vezetőt" - fejeződik be a Financial Times szerdai szerkesztőségi kommentárja.

Olvasóink írták

 • 11. Maori 2010. december 10. 11:39
  „9. kolombela 2010.12.09. 22:30
  A nyugdíjpénztári vagyon lenyúlásából hogy is lesz a gazdasági csoda? Szép-szép a sok szlogen, de a 350 fős TEK-en kívül, még új munkahely nem teremtődött. Tudod ők is csak azon a területen ügyködnek, amihez értenek!”
 • 10. Boli 2010. december 10. 08:59
  „A gazdasági szabadságharcos duma azért elég "sz.r" duma... ´89 előtt volt egy ilyen "aranyos" ideológia, hasonló külföldi és tőkeellenességgel. Elvtársak, 20 év után én megértem, hogy idegesek vagytok, meg hát hatalmon, de nyugodtan nevezzétek nyíltan komcsinak magatokat, ne takarózzatok mindenféle néppárti, meg liberális (ja az már nem, az csak volt), meg akármilyen polgári jelzőkkel. A cocik (a volt komcsi haverok, akikkel remekül lehetett osztozkodni eddig) kismiskák voltak, ők is loptak rengeteget, de legalább nem mondták, hogy attól még jobb is lesz nekünk...”
 • 9. kolombela 2010. december 09. 22:30
  „4. hozzászólás Primax 2010.12.08. 20:33
  Nagyon rossz a rövidtávú memóriád. A szoclib kormány 8 évét mink kell nevezni, ha a fideszé dilettáns? Megpróbálják azt a szarhegyet rendbe tenni, amit a cionista seggnyalók szándékosan "elkurtak".
  A leminősítés meg inkább azért történt, mert a fidesz hozzá mert nyúlni a külföldi magántulajdonban levő magánnyugdíj pénztár kezelőkhöz. Naná hogy nem tetszik nekik.”
 • 8. turtle 2010. december 09. 18:31
  „Te meg számolni nem tudsz, mert a nyolcvanas évek eleje óta több mint húsz év telt el. Ez azért több mint két évtized , lehet akár 3 évtized is.Ami visszanyúlik az átkosba is.
  Úgyhogy te tanulj meg írni vagy számolni ! Számtan készséged=0.”
 • 7. Komissar 2010. december 09. 15:04
  „5. turtle 2010.12.09. 13:12

  A szövegértésed = 0.
  "A nyolcvanas évek eleje óta ezt hallgatom "
  itt a lényeg -ÓTA-
  ezt hazudta az elmúlt 2 évtized összes kormánya.
  Kezdte józsef, követte: péter, gyula, viktor, péter, ferenc, gordon.
  Mi változott?
  A közép réteg csúszik le, a szélhámos tollasodik.
  A leendő szja mégnagyobb rést üt.”
 • 6. load 2010. december 09. 14:33
  „5. turtle
  Bár nem tőlem kérdezted, de segítek.
  1985 márciusában az MSZMP 13. kongresszusán mondta Kádár János az emlékezetes "krumpli leveses" beszédében.
  A magyarok azóta várnak arra, hogy majd jobb lesz.
  Nem is ok nélkül, mert 85 óta minden évben megigérik ezt nekik.”
 • 5. turtle 2010. december 09. 13:12
  „A nyolcvanas évek eleje óta ezt hallgatom : " Még néhány húzós év, aztán..."
  Aztán mi lesz ?

  Érdekes. És ezt vajon kitől hallottad a nyolcvanas években?”
 • 4. Primax 2010. december 08. 20:33
  „"...nekem csak egy életem van..." ( 2. hozzászólás galamblelkü )
  Nekem is. A nyolcvanas évek eleje óta ezt hallgatom : " Még néhány húzós év, aztán..."
  Aztán mi lesz ?
  Egy biztos : ennyire dilettáns, arrogáns és nagyarcú kormányunk még nem volt.
  Ilyen pökhendi módon még nem loptak meg bennünket.
  Lesz még elég bajunk a narancsos uralom után, mire - egy kicsit is - kiegyenesednek dolgaink.
  Mert örökké semmi sem tart, még a felcsúti királysága sem.
  Majd meglátjuk...”
 • 3. Bali01 2010. december 08. 20:10
  „Marhaság,ki kell várni a végét,jó eséllyel szarabb nem igen lehet,innét már nincs nagyon lejjebb...államcsődöt leszámítva.
  Egy dolog,hogy amit a fidesz most tesz,az koncepciótlan gazdaságpolitikának is a legalja,de megint más,hogy miért is minősülget minket lefelé olyan társaság,aki a pénzpiaci lufko pukkanása előtt még egy héttel is pozitívban tartotta a Lehmann B.-t és milliárdokat húzott ki a kisbefektetők zsebéből...
  Majd a piac lereagálja,egyenlőre mondhatni stabilan fogadják,ha csak megint nem böffent valamelyik majomivadék valami okosat.”
 • 2. galamblelkü 2010. december 08. 15:43
  „primax-ha nem sikerül a kormány terve akkor jön amit a Finánciál Times ajánl:elbocsátások,bércsökkentés,nyugdijkorhatáremelés stb.A Bajnai koncepció folytatása.Ez a választásunk.Ez nem a Fideszről szól és nem is a Fidesz sorsa a lényeges egy párt nem számit,de nekem csak egy életem van.Ők megprobálták ,ha sikerül mindnyájunknak jobb lesz,ha nem-akkor csak nektek Primax.”
 • 1. Primax 2010. december 08. 11:24
  „"...egy hónappal a soros magyar EU-elnökség kezdete előtt rontotta a "bóvli" kategóriától mindössze egy fokozatnyira lévő szintre a magyar adósosztályzatot..."
  Nincs ebben semmi különös : bóvli közeli kormányhoz bóvli közeli a minősítés.
  És lesz ez még lejjebb is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zavar a nyugdíjúthenger gépezetben? - Szavazzon: megy vagy marad?

Szavazzon: megy vagy marad? Visszalép az állami nyugdíjba vagy marad a magánpénztárnál? Tovább olvasom