Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

A kínai gazdaság megindult felfelé

A világ harmadik legnagyobb gazdaságának ipara októberben a vártnál nagyobb teljesítményt nyújtott.

A kiskereskedelmi forgalmat tekintve is a vártnál nagyobb számokat jelentett a kínai országos statisztikai hivatal szerdán.

A teljesítmény-mutatókból, a belső fogyasztás lendületéből arra lehet következtetni, hogy felgyorsult a kínai gazdaság "gyógyulási" folyamata, az irányok a 4 ezer milliárd jüannal (586 milliárd dollár) megtámogatott központi terveknek megfelelően alakulnak. Kína minden valószínűég szerint teljesíteni fogja az idei év egészére tervezett 8 százalékos gazdasági növekedést.

A kínai gazdaság növekedése 2009 első negyedében "mindössze" 6,1 százalék volt, majd áprilistól júniusig 7,9 százalékot teljesített, és a harmadik negyedévben elérte a 8,9 százalékos növekedést a tavalyi év azonos időszakához képest.

Kínai ipari termelése októberben 16,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, azaz 7,9 százalékponttal gyorsult a kibocsátás az egy évvel korábbihoz és 2,2 százalékponttal az előző hónaphoz viszonyítva. Az év első 10 hónapjában viszont csak 9,4 százalékkal nőtt ipari kibocsátás, ami 5 százalékponttal alacsonyabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt.

A városi állóeszköz beruházások, mint az út és gyárépítések 33,1 százalékkal emelkedtek az első 10 hónapban és elérték a 2,21 ezer milliárd dollárt. A növekedés üteme 5,9 százalékkal magasabb, mint az elmúlt év azonos időszakában. Más adatokból az derül ki, hogy az ingatlanfejlesztések éves összehasonlításban 28 százalékot meghaladóan nőttek októberben.
A kiskereskedelmi eladások októberben 16,2 százalékkal nőttek a tavaly

októberihez képest és elérték a 171 milliárd dollárt. A növekedés mértéke 5,8 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - tudatta sajtótájékoztatóján a hivatal szóvivője, Seng La-jün (Sheng Laiyun). A kiskereskedelmi eladások az év első 10 hónapjában 15,3 százalékkal nőttek, a növekedési ütem 6,7 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi év első tíz hónapjában mértnél.

A fogyasztói árak 0,5 százalékkal csökkentek októberben, míg a termelői árindex (PPI) 5,8 százalékkal esett vissza tavaly októberhez képest. Elemzők szerint az inflációt a pénzügyi irányítás kézben tudja tartani, és azt valószínűsítik, hogy a központi bank a jövő év áprilisa előtt nem fog kamatot emelni.

A statisztikai hivatal adatai szerint az új hitelkibocsátások a központi figyelmeztetések hatására szeptemberhez képest 75,7 milliárd dollárról 37 milliárd dollárra csökkentek.

A kínai export volumene októberben 13,8 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, de a csökkenés üteme alacsonyabb, mint az elmúlt 10 hónap bármelyikében - derül ki a kínai vám főhivatal adataiból. Az import 6,4 százalékkal mérséklődött.

A kivitel értéke idén immár a negyedik hónapban érte el, vagy haladta meg a 100 milliárd dollárt.

A külkereskedelmi aktívum szeptemberhez képest megkétszereződött, 12,93 milliárd dollárról 23,99 milliárdra nőtt. Az év első 10 hónapjában a többlet megközelítette a 160 milliárd dollárt.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2009. november 12. 16:14
    „Majd adnak nekik a H1N1 vírusból és rá megy a gatyájuk az oltóanyagra.”
  • 1. Primax 2009. november 12. 14:36
    „" A külkereskedelmi aktívum szeptemberhez képest megkétszereződött, 12,93 milliárd dollárról 23,99 milliárdra nőtt. Az év első 10 hónapjában a többlet megközelítette a 160 milliárd dollárt."
    Ijesztő...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4,7 százalékos drágulás

A legnagyobb mértékben, 3,7 százalékkal a ruházkodási cikkek árai emelkedtek egy hónap alatt a… Tovább olvasom