Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

A háztartások nettó hitelfelvevők

A lakossági hitelek nettó törlesztése és a betétkivonás együttes eredményeként a háztartások nettó 58 milliárd hitelt vettek fel


Februárban a lakossági hitelek nettó törlesztése és a betétkivonás együttes eredményeként a háztartások nettó 58 milliárd hitelt vettek fel, míg a vállatok 110 milliárd forintnyi új betét elhelyezésével és 2,7 milliárd forint hiteltörlesztéssel nettó betét elhelyezők voltak a magyarországi pénzintézeteknél - ez derült ki a hitelintézetek összevont mérlegéből, amelyet szerdán tett közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A háztartások február folyamán forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, azaz nettó törlesztők voltak.
A szezonálisan nem igazított adatok szerint februárban a háztartások forinthitel-felvétele 1,7 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseiket. A devizahitelek állománya - az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva - 19,0 milliárd forinttal mérséklődött.
A betétállomány a 40,4 milliárd forinttal csökkent, mivel a forintbetéteknél 27,6 milliárd forint, a devizabetéteknél pedig 12,8 milliárd forint nettó betétkivonás történt.

A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a nettó 8,8 milliárd forinthitel felvétel történt, míg a nettó betét elhelyezés forintban 2,5 milliárd devizában 16,1 milliárd forint volt.

A háztartások hitelállománya 7.881 milliárd forint volt, amiből 3.978 milliárd lakáscélú, 3.541milliárd pedig fogyasztási hitel volt. Egy év alatt fogyasztási hitelek állománya 237 milliárd, a lakáshitelek állománya 248 milliárd forinttal csökkent.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek-állománya 7,2 milliárd forinttal, míg a devizahiteleinek állománya 3,7 milliárd forinttal csökkent.

A forinthitel-állomány csökkenését elsősorban az 5,9 milliárd nettó hiteltörlesztés magyarázza. A devizahitel-állomány nagyságát az 1,0 milliárd forint nettó hitelfelvétel ellenére a 4,7 milliárd forint átértékelődés és egyéb változás mérsékelte.

A nem pénzügyi vállalatok forintbetét-állománya tranzakcióból eredően 54,6 milliárd forinttal, a devizabetét-állomány 55,2 milliárd forinttal emelkedett, így összességében 109,8 milliárd forint nettó betételhelyezés történt. A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthitel felvétel nettó 18,9 milliárd forint volt. A vállalatok 1,8 milliárd forintnyit vontak ki a forintbetéteikből februárban, miközben 16,2 milliárd forint értékű nettó devizabetétet helyeztek el.

A hitelintézete külföldi kötelezettségeinek állománya februárban jelentősen, 167,2 milliárd forinttal nőtt, és a hitelintézetek mérlegfőösszegének 31,3 százalékát tette ki. Ezzel párhuzamosan a külföldi eszközök állománya is 164 milliárd forinttal nőtt, amiből 145 milliárd tranzakciókból, további 19, 4 milliárd pedig árfolyamváltozásból és egyéb átértékelődésből eredt.

A vállatok hitelállománya egy év alatt 871 milliárd forinttal 7.706 milliárdra csökkent február végéig, miközben betéteikből 254 milliárdot vontak ki, azaz nettó banktartozásuk 617 milliárd forinttal 3.965 milliárdra csökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több hitelt vesz fel a lakosság

Növekedett a háztartások által felvett forint és euro lakáshitel, szabad felhasználású… Tovább olvasom