Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

A GE 2570 embert küld el Magyarországon

A következő két évben 2.570 embert bocsát el a GE Hungary a fényforrás üzletágban Magyarországon. A tervezett döntésről egyelőre még folyik az egyeztetés a szakszervezetekkel.

A társaság az elbocsátásokat az energiahatékonysági előírások miatt megszűnő termékekkel és a világméretű recesszióval indokolta.

A létszámleépítés a hagyományos izzó- és a fénycsőgyártást érinti. A Magyarországon 14 ezer embert foglalkoztató GE megtartja a jelenleg 7.500 főnek munkát adó fényforrás-gyártást, nem vonul ki. Az elbocsátások a jövő év első negyedévében kezdődnek meg, és a tervek szerint 2011 utolsó negyedévében fejeződnek be. A továbbiakban a GE Hungary a nagyobb hozzáadott értéket jelentő termékeket gyártja Magyarországon.

A fényforrás üzletág hét telephelyéből egyet, a 700 főt foglalkoztató vácit bezárják. Ezen kívül a létszámleépítés leginkább a nagykanizsai gyárat érinti majd, itt 1.300 embert küldenek el. Zalaegerszegen közel 100 embert bocsát el a társaság, Nagykanizsán azt remélik, hogy a lehető legkésőbb történnek a leépítések.

A Nagykanizsán dolgozók információja szerint az idén nem küldenek el senkit, de 2010-ben 300 dolgozót, 2011-ben pedig 1.000 ember bocsátanak el a cégtől. A szűrőgyártás már januártól megszűnne a dél-zalai városban. Reményeik szerint az elbocsátás 2010 elején csak a szűrőgyártást érinti, a fényforrásgyártásban tervezett mintegy 300 ember távozására csak a második félévben kerül sor. Arra is van esélyük, hogy a 2011-ben tervezett leépítés csak a harmadik negyedévben kezdődik el, amivel szintén időt nyerhetnek a munkahelykereséshez.

Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke az MTI-nek azt mondta: hamarosan kezdődnek az egyeztetések, konzultációk a vezetéssel az üzemi tanács és a szakszervezetek bevonásával.

A GE zalaegerszegi, lámpafejeket készítő gyárában 20-25 százalékos létszámleépítésről kaptak tájékoztatást - mondta el az MTI-nek szerdán a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének helyi ügyvivője.

A gazdasági tárca közlése szerint Európában csak Magyarországon hagyja meg lámpatestgyártó tevékenységét a GE, amely a teljes iparági átstrukturálását követően is közel 5.000 munkavállaló további foglalkoztatását biztosítja a jövőben.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium közlése szerint természetes piaci folyamatokat nem lehet megállítani, a minisztérium feladata azonban azok következményeinek, hatásainak kezelése.

Olvasóink írták

 • 3. Kutyi7072 2009. október 28. 19:43
  „Arról nem beszél senki,hogy már mennyi embert elküldtek, és korábban melyik gyárait zárta be!!!!
  A Budapest Bankot kéne bezárnia nem a gyárakat.”
 • 2. fióka 2009. október 28. 16:47
  „Megmondták,hogy dübörög a gazdaság mit nem lehet ezen érteni:D”
 • 1. AHA 2009. október 28. 15:15
  „Elképzelem,hogy most a libásék azon agyalnak,hogy miként mentsék meg az emberek munkahelyeit!
  Vagy túl erős a képzelőerőm??:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosítókká alakulnak a magánnyugdíj-pénztárak

Magánnyugdíj-biztosítókká alakulnak 2013-tól a magánnyugdíj-pénztárak - ismertette a parlamenthez… Tovább olvasom