Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

A Gazprom kevesebb gázt ad el, mint korábban bármikor

A Gazprom 13,8 százalékkal csökkenti gázeladásait az idén.
Az orosz Gazprom 13,8 százalékkal, történetének legalacsonyabb szintjére csökkenti gázeladásait az idén, követve a belföldi és európai keresletcsökkenést, illetve a szovjet utódállamokban meredeken zuhanó felhasználást - írta a Vedomosztyi üzleti napilap szerdai számában.

A világ legnagyobb gáztermelője, amely Európa felhasználásának negyedét fedez, 474 milliárd köbméter gázt hoz a felszínre az idén, európai exportja pedig 10 százalékkal 142,5 milliárd köbméterre csökken. Belföldi szállításai 11 százalékkal 268,4 milliárd köbméterre csökkennek. A Gazprom korábban csak hozzávetőleges becslést adott idei termelés csökkentésére, mondván az elérheti a 18 százalékot is.

A Gazprom állami többségű felügyelő bizottsága szerdán vitatja meg a főbb pénzügyi és termelési célokat. Az idei évre a gázkereslet csökkenése miatt 3,3 ezer milliárd rubel (109,7 milliárd dollár) bevételre számít, 407,9 milliárd rubellel kevesebbre a korábban jelzettnél. 761,5 milliárd rubeles beruházási tervét 158,9 milliárd rubellel csökkentette.

A Gazprom korábban már kilátásba helyezte idei beruházási programjának egy negyedével történő csökkentését a tervezett 761,5 milliárd rubelhez képest. A Vedomosztyi szerint minden egyes nagyobb beruházási projektet visszafognak az idén. A Yamal-félszigeti földgázfeltárási projekt költségvetése például harmadával, 147 milliárd rubelre csökken. A Kara-tengeri Prirazlomnoje olajmező és a Barents-tengeri Stokman mező feltárási beruházásait felére, 10,8 milliárd, illetve 13 milliárd rubelre csökkentik.
A Gazprom elvetette tervét a TGK-1 erőmű vállalat kisrészvényeseinek kivásárlására, csökkentette az Északi Áramlat kivitelezésére szánt költségkeretet, mégpedig 28 százalékkal 31 milliárd rubelre, és 60 százalékkal 19 milliárd rubelre visszavágta a Royal Dutch Shell olajipari vállalattal folytatott Sakhalin-2 projektjének beruházási keretét.

Olvasóink írták

  • 1. Primax 2009. október 01. 07:49
    „" A világ legnagyobb gáztermelője, amely Európa felhasználásának negyedét fedezi..."
    Ijesztő...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerűsödik az üzletnyitás

Nem kötik működési engedéllyel rendelkező üzlethez a kereskedelmi tevékenységet. Tovább olvasom