Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

A cégek többsége ellenzi a kötelező kamarai tagságot

A tagsággal nem rendelkezők erősebben ellenzik az intézkedés bevezetését, míg a kamarai tagok csak enyhén.

A cégek összességében nem értenek egyet a kamarai tagság kötelezővé tételével, közülük a tagsággal nem rendelkezők erősebben ellenzik az intézkedés bevezetését, míg a kamarai tagok csak enyhén - állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérésében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2011 áprilisában 1.200-as mintán felmérést végzett a 250 millió forintot meghaladó éves nettó árbevételű cégek körében. A vállalkozások arra válaszoltak, hogy tagjai-e a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, illetve hogy egyetértenek-e a kamarai tagság kötelezővé tételével. A válaszoló cégek 32 százaléka kamarai tag, vagyis több mint kétharmaduk nem rendelkezik tagsággal. A nagyvállalatok körében magasabb a tagsággal rendelkezők aránya, mint a közepes cégeknél.

Vélhetően a kisebb (250 millió forint alatti árbevételű) cégek körében a tagok aránya még ennél is alacsonyabb. Az Európai Unió harmonizált módszertanát követve a tagság kötelezővé tételével kapcsolatos véleményeket mínusz 100-tól 100-ig terjedő skálára vetítette a GKI. Eszerint a mínusz 100 az intézkedéssel egyáltalán egyet nem értő, a "0" a semleges, míg a plusz 100 a teljes mértékben egyetértő véleményt testesíti meg. A felmérés eredménye szerint a cégek összességében nem értenek egyet a kamarai tagság kötelezővé tételével (-21 pont), közülük a tagsággal nem rendelkezők erősebben ellenzik az intézkedés bevezetését (-29 pont), míg a kamarai tagok csak enyhén ellenzőek a kérdésben (-3 pont).

Méret szerinti összehasonlításban a közepes cégek jobban ellenzik a tagság kötelezővé tételét (-24 pont), mint a nagyvállalatok (-16 pont). E mögött természetesen az is meghúzódhat, hogy nagyobb költségvetésből kisebb gond kifizetni a kamarai tagdíjat, illetve a kamara lobby tevékenysége kifizetődőbb a nagyobb cégek számára. Az összesítésből az is kiderült, hogy a kamarai tagok 27 százaléka ellenzi a tagság kötelezővé tételét, 26 százalék egyetért vele. A tagsággal nem rendelkezőknél az ellenzők aránya 42 százalék, s mindössze 7 százalék támogatja a kötelező tagságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzati szektor adóssága 1.462 milliárd forint

Az önkormányzati szektor adóssága 1.462 milliárd forint volt 2010-ben, és az idén várhatóan 370… Tovább olvasom