Gazdaság

2015.05.08. 13:48

A negatív infláció növeli a vásárlóerőt

A továbbra is negatív infláció növeli a lakosság vásárlóerejét, az emberek jövedelme többet ér - hangsúlyozta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornának pénteken nyilatkozva.

Hozzáfűzte, hogy az infláció negatív jellege fokozatosan csökken és lassan közeledik a nulla százalékhoz. Emlékeztetett, hogy márciusban még mínusz 0,6 százalékos inflációt mért a statisztikai hivatal, áprilisban pedig mínusz 0,3 százalékra mérséklődött a fogyasztói árak éves szintű csökkenése.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a kormány az Európai Bizottságnak a múlt héten benyújtott konvergenciaprogramban nulla százalékos éves inflációval számolt az idén. A kormány várakozása szerint a most még enyhén negatív infláció az év közepe körül eléri a nulla szintet, az év második felében pedig enyhén e fölött lesz. Hozzátette, hogy ebben azonban számos bizonytalanság van, például az olajárak alakulása, míg az import oldalon nem várható inflációs nyomás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!