Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

7,5 milliárd euró uniós támogatás a Budapest Airportnak

A ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) hivatalosan is megkapta az értesítést az Európai Bizottságtól a ferihegyi 2B utasmóló építéséhez nyújtott 7,56 millió eurós támogatásról.

A Budapest Airport közleményében kiemelte: a társaság az új terminálépület átadását követő évben kezdi meg a 2B terminálhoz kapcsolódó terminálszárny, vagy más néven móló megépítését. Az előtérbe nyúló terminálfolyosóhoz nyolc darab épületközeli utashíd kapcsolódik majd, így a háromszintes terminálszárny képes lesz mind a schengeni mind a nem-schengeni forgalom egy időben történő kiszolgálására. A fejlesztés következő szakaszában épül meg a 2A terminálból kinövő második terminálszárny, amin szintén nyolc darab csápos utashíd kap helyet.

A BA emlékeztetett: tavaly az Európai Bizottság kiemelt Európai Uniós fejlesztési projektnek minősítette a budapesti légikikötő bővítését és - a közlekedési és szállítmányozási TEN-T alapból - közel négymillió euróval járult hozzá Ferihegy bővítéséhez.

Emellett a BUD Future meghirdetése óta az üzemeltető Budapest Airport több milliárd forintot költött a repülőtér fejlesztésére. Az előkészítő munkálatok egyik leglátványosabb eleme az új, 300 méter hosszú ideiglenes átszálló folyosó és az 1.580 négyzetméteres alapterületű poggyászosztályozó csarnok megépítése volt, majd ezt követte egy nagyszabású utasbiztonsági beruházás, valamint a futópályák milliárdos nagyságrendű felújítása.
A fejlesztési program legfrissebb eredményeként a Budapest Airport 10 focipályányi új forgalmi előteret adott át, valamint nemrégiben megkezdődött a SkyCourt nevet viselő hatalmas, új utasforgalmi épület kivitelezése is. A Budapest Airport 2012 végéig összesen 261 millió euró, azaz mintegy 75 milliárd forintnyi fejlesztést hajt végre Ferihegyen.

A BUD Future elnevezésű fejlesztési program végére a ferihegyi 2-es terminál éves utaskapacitása eléri a 15 millió főt.

Olvasóink írták

  • 1. mauz 2009. október 30. 19:56
    „Azért a milliárd és a millió között van egy kicsi, nagyságrendnyi különbség, de azért köszi az infót, nagyon hasznos hír még így is. Majd az egyiket gondoljuk igaznak.

    Esetleg lesz valami tippmix is, hogy vajon az adott cikk IGAZ-e vagy HAMIS?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pimaszul olcsó fapados árak

Az amerikai fapados légitársaságok korlátolt időre elképesztően alacsony jegyárakat dobtak piacra. Tovább olvasom