Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

73 milliárd hálapénzt fizet ki a magyar

Egy kórházi kezelésnél egy orvos átlagosan 28 500 forint hálapénzt kap.
A hálapénzzel kapcsolatban évtizedek óta számtalan találgatás, tévhit jelent meg. Nagyságát a különböző felmérések, tanulmányok szélesen szórva közölték. A Patika Egészségpénztár kutatásában több mint 2000 embert kérdezett meg a hálapénz adási szokásairól.

A kutatásában résztvevők orvos-látogatási szokásai alapján összességében 73,4 milliárd forintra rúg, az az összeg, amelyet 2008-ban kifizettünk hálapénzre.

Az érvényes választ adók 72%-a adott valakinek hálapénzt.

A kórházi orvosnak adott hálapénz (paraszolvencia) legkisebb összege a válaszadók szerint 1000 forint, legmagasabb összege pedig 500 000 forint volt. Életkor szerint az aktív középgeneráció (31-50 év között) ad az átlagosnál nagyobb arányban hálapénzt.


Hálapénz átlagértékei (ezer forintban)

  orvos nővér egyéb személyzet
kórház 28,5 6,8 3,2
rendelő 8,6 2,8 2,5
háziorvos 6,6 2,5 1,9

Érdemes megemlíteni, hogy valamennyi hálapénz típus tekintetében a válaszadók azt feltételezik, hogy "mások" magasabb összeget adnak.


Okok és attitűdök

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a kórházakban érzik magukat a betegek, a válaszadóknak majdnem a fele (45,6%) véli úgy, hogy szolgáltatást is csak az átadott borítéknak köszönhetően kapott. Ez az arány a rendelőintézetben (39,8%) és a háziorvosoknál (34%) is meglehetősen magas. Az is megállapítható, hogy a jobb szolgáltatáshoz nagyobb arányban érzik szükségesnek a hálapénzt az emberek, mint a szolgáltatások hozzáféréséhez.

Vizsgáltuk azt is, hogy a hálapénz hatása miben nyilvánul meg leginkább a megkérdezettek vélekedése szerint. Az eredmények azt mutatják, hogy - akár kórházról, akár szakrendelésről legyen szó - külön figyelem csak hálapénzzel "vásárolható". A kórházi ellátás vonatkozásában az így vélekedők aránya közel 66%, a szakrendelés esetén 74%.

Az emberek úgy gondolják, hogy mások magasabb összegű hálapénzt fizetnek.
Az emberek úgy gondolják, hogy mások magasabb összegű hálapénzt fizetnek az orvosoknak, nővéreknek.


Közben a megkérdezettek többsége szerint a magánbetegek miatt hosszabb a várakozás. A "választott orvos nélkül ma már többet kell fizetni" véleményt a megkérdezettek közel fele osztja.

Ezek az eredmények megerősítik, hogy a hálapénznek egyértelműen hatása van az egészségügyi rendszer működési mechanizmusára, és az orvosok egyes betegekkel szembeni hozzáállására.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. egysoproni_ 2009. augusztus 21. 00:24
  „Ahhoz, hogy valaki kimenjen külföldre véglegesen és nem ingázva ahhoz nagy elhatározás kell. Kiszakítani a gyereket vagy gyerekleket a megszokott iskolából, óvodából... úgymond felégetni magunk után szinte mindent és elmenni mégha a pénz több is. Nem 1 és nem 2 orvost és egyéb eü dolgozót ismerek akik kimentek külföldre és vissza is jöttek. 1- 2 év után. Elmondták, hogy nem minden a pénz. A család itt, Ő ott. Idegen környezet idegen emberekkel akik sok esetben rabszolgának nézték és ugyan azért a pénzért többet kellett dolgoznia mindez egy angliai kórházban ami legalább 5x akkora mint a soproni. Tudom, havi 2 millió az havi 2 millió! No, de milyen áron? Sajnos nyelveket nem beszélek, így esélyem sincs kimenni. Tudom erről én tehetek és tehetek ellene.”
 • 42. megmindiggyöri 2009. augusztus 20. 09:07
  „egysoproni!

  En teljesen elhiszem, h. nem fogadsz el halapenzt, es ugy elsz,mint ahogy itt leirtad.
  Sajnos az emberek nagy többsege azt gondolja, minden orvos havonta milliokat keres. Pedig, ahogy valaki mar irta, itt is ervenyesül a 80-20-as szabaly. A halapenz 80%-at az orvosok 20%-a kapja (ill. fogadja el.)
  Az en ferjem szinten nem fogadott el soha halapenzt, de olyan szakmaban dolgozott, ahol nem sürün volt mit visszautasitani. Az olyan eletet meg, amit Te leirtal, meguntuk, es szepen elhagytuk az orszagot. Itt nincs halapenz, meg egy csoki sincs, de a fizetes pont 8-szor annyi. (Es sokkoal több, mint pl. a tanaroknak, ovonöknek, stb)”
 • 41. egysoproni_ 2009. augusztus 20. 06:42
  „37. iq !
  Szolvencionizmusban sak annyira vagyok otthon, hogy eüben dolgozom, de mint mondtam nem fogadok el senkitől! Ja és nem magyarázkodom és nem élek luxus módon egy 55 nm-es panelben (bár ha a havi rezsijét nézem főleg télen, lehet, hogy mégis luxus?) Nincs autóm és nem járok lvente 2x külföldre nyaralni. De megsúgok neked még valamit. Nemhogy 2x nem de 1x sem megyek el nyaralni! Ellenben veled akinek a havi jövedelmének egy jórésze vagy egésze lehet, hogy feketemunkából jön össze és elvárod a színvonalas ellátást!

  39. Primax!
  Tisztességes fizetést a közalkalmazottaknak? Erre aztmondom, hogy tisztességesen adózó embereket, hogy eltudjátok tartani azokat akik értetek dolgoznak akkor is amikor a családjaitok körében locsolkodtok vagy éppen a bejglit eszitek...

  40. akizs!
  "Az éves 6e HUF-ot is sajnálta a magyar ember arra, hogy javuljon a helyzet. (csak feltételezés, hogy javult volna)"
  Hidd el javult volna! Az étkezési utalvány értéke -10%-al kevesebb a múlt hónap óta, de ezt a kieső összeget vígan lehetett volna pótolni a vizitdíjból. A soproni kórházban 1 év alatt kb. 80 millió Ftnyi vizitdíj folyt be. Ennyi pénzből lehetett volna festetni ami sok helyen ráfér már a falakra. Ennyi pénzből lehetett volna venni a műtőkbe akár 4 mobil Röntgen gépet vagy lehetett volna venni 3 plazma sterilizálót. Ez a bizonyos 80 millió Ft talán elég lett volna a betegszobák klimatilázásásra vagy éppen lehetett volna belőle gyógyszert és kötszereket venni. Neked nem kell mondani, hogy mikor és mennyi gyógyszer van és mikor fogy el a gyógyszerkeret az osztályokon hiszen a nejed révén úgyis tudod! Ebből a bizonyos 80 millióból kb. fel lehettt volna építeni a helikopterleszállót.”
 • 40. akizs 2009. augusztus 19. 21:07
  „Elolvastam a hozzászólásokat, de nem csak bizonyos monitor mögé bújó arcoskodó egyéneknek szól, hanem véleményemet is kifejtem!

  iq: te <moderálva sértő......> minősitesz úgy embert, hogy nem találkoztál vele! Pedig épp csak nem elfogadó parás hozzászóló védi azokat az orvosokat, akik tényleg nem fogadják el. És mert látja (benne dolgozik) jóhogy tudja mi zajlik ott.
  Megnézném mit szólnál, ha egyetemet végzel, utána szakvizsgázol, és ezt a vizsgát frissítened is kell időközönként és csupán netto max(!) 120e HUF-ot kapnál kézhez fizetésnek.
  Igen, mondhatnád, hogy ő választotta ezt az utat! Jó, akkor remélem ér majd baleset, és nem lesz orvos, aki megmentsen!

  Roly: majd gondolj vissza öregkorodban a commentedre! De ne csodálkozz, ha a saját ..... nem fog egy orvos sem kisegíteni, és egy nővér sem fog megfürdetni! Van és lesz is olyan orvos, aki korrekt ...! Minden szakmának megvannak a higítói is! Pl. nem minden fodrász jó fodrász... De kapásból általánosítani szerintem saját magadat tükrözöd vele.

  egysoproni_: szintén soproni orvost ismerek! Elég közelről:) A párom. Nem régóta ismerem, tudom én is mi zajlik ott. Nem vagyok orvos, nem dolgozok az egészségügyben, de szörnyű ez a helyzet! Neked adok igazat! Paraszolvenciát bizony nem mindegyik orvos fogadja el, a párom sem.

  Általánosan mindenkinek: ha lenne végre valós egészségügyi reform, akkor talán ki lehetne valahogy húzni a bajból a kórházakat. Ez sem egyik napról másikra valósulhatna meg. Tehát még egy ideig szívni fogják a betegek és az egészségügyben dolgozók is:(
  Én speciális vagyok, nekem is volt pár műtétem, nem adtam parát, párom orvos, tehát mindkét oldalra látok. De nem úgy, hogy a másik oldalt nem veszem észre! Nem kell adni hálapénzt, nem kötelező. Mindenki maga döntse el, hogy ad-e, megteheti-e. Az éves 6e HUF-ot is sajnálta a magyar ember arra, hogy javuljon a helyzet. (csak feltételezés, hogy javult volna)

  Ha normális bérrel megköszöni az állam az egészségügyben dolgozók munkáját, akkor más hozzáállást tapasztalna mindenki. Gondoljunk bele, hányan akarnak most orvosok lenni Mo-n? Egyáltalán még akar?
  Ilyen kevés összegért hatalmas felelősséget vállalni?

  Nem paraszolvenciával kellene foglalkozni, hanem azzal, hogy lehetne tudáshoz megfelelő hivatalos fizetést adni az orvosoknak, nővéreknek, ápolóknak, stb.”
 • 39. Primax 2009. augusztus 19. 20:48
  „mindigatutit #20 !
  "...tisztességes fizetést az orvosoknak..." - írod.
  Igen, így van.
  És tisztességes fizetést a többi közalkalmazottnak is.
  Tanítóknak, tanároknak, oktatóknak, óvónőknek, dadáknak, rendőröknek, katonáknak, ápolóknak, tűzoltóknak, mentősöknek, vasutasoknak, köztisztaságiaknak, a közhivatalokban dolgozóknak, stb., stb....tehát : a közalkalmazottaknak.
  Ezek az emberek a "köz"-ért, a közösségért dolgoznak.
  Jobban meg kellene becsülni a munkájukat.”
 • 38. miracle 2009. augusztus 19. 20:24
  „andor47
  Nem egészen. Ha adsz pénzt, úgymond jobb ellátást kapsz. De miben nyilvánul ez meg: törődés, lelkiismeretesebb munka, sorállások elkerülése. Na most akkor a nagy kérdés: ez miért is nem megy pénz nélkül?”
 • 37. iq 2009. augusztus 19. 19:40
  „egysoproni_ összegezzük a hozzá szólásokat,te nagyon érted ezt a bonyolultnak látszó témát,te nagyon sokat tudhatsz,profi lehetsz a szolvencionizmusban,ez már tuti az összes hozzászólásod csak magyarászkodásbol állt és szinte megnyiltál ,magyarul tudjuk hogy érted a dolgod, igy lehet luxus módon élni,szinte adtad a tippeket!!!!!!!”
 • 36. mfc 2009. augusztus 19. 16:17
  „Én úgy gondolom, hogy nem kell irigyelni az orvosoktól a hála pénzt. Nem cserélnék velük! Hosszú évekig tanulnak, óriási felelősség van rajtuk és ezek mellé még a pénzük is szar!! Mindenki elvárja hogy ügyelet után is kedvesek frissek és barátságosak legyenek, és ne hibázzanak soha. Az viszont igaz hogy van egy-két dr úr/nő aki már nem gyógyít csak lenyúlja az embert gátlástalanul.(egyes magán rendelések) Mást kell választani.”
 • 35. oaxacaca 2009. augusztus 19. 15:33
  „#33! A felsorolt összegektől nem jöttem lázba, mert az irigység teljesen hiányzik belőlem. Szerintem minden orvos, aki az "életemmel játszadozik", legalább ennyit megérdemelne. Meg persze sokan mások is. Mellesleg nemrégiben mutatta az egyik orvos ismerősöm a fizetési céduláját, 76.000 Ft volt rajta. Igaz,nem vállalkozó. Mondhatnánk, ilyen is van, meg olyan is. Nekem jó tapasztalatom van az orvosaimmal kapcsolatban, igaz gondosan választottam őket. És kapnak hálapénzt, mert megérdemlik. Így aztán ők is elégedettek és én is. Nem az a legjobb biznisz, ha mindkét fél elégedett??? Szerintem ezzel az egyszerű felfogással le lehet egyszerűsíteni a dolgokat. A dolog működik. Na ezért védem az orvosaimat.”
 • 34. thurvj97 2009. augusztus 19. 15:06
  „Éger remélem olvastad a cikket.Végezz fejszámolást,hogy ebből mennyi jutott neked.Aztán jöhet a tükör. De vigyázz,most az fog leköpni.”
 • 33. egysoproni_ 2009. augusztus 19. 14:59
  „28. oaxacaca!
  Szerinted az orvosoadt érdekli, hogy Te miból fizeted ki a havi rezsidet? NEM! Akkor Te miért törődsz vele? Vannak vállalkozóként dolgozó orvosok az egészségügyben akik megkeresik havi szinten a 800 ezer - 1 millió Ftot is. Tudom, innen nyugatra ettől jüval többet keresnek, de azt sem szabad elfelejteni, hogy ha én itt ennyit keresnék azért a seggemet a földhöz verném örömömben. Nyugaton lehet, hogy többet keresnek de a havi rezsiköltségek is ennek arányában magasabbbak. Sok orszégban az eü ellátás egy részét magadnak kell fizetned míg itthon nem. Míg odaát egy műfogat egy orvos Ftba átszámolva pl: 60 ezerért csinál meg addig nálunk "csak" 30 ezer. Igaz a bérek is alacsonyabbak. Valljuk be, hogy odakint sem tudja mindenki megfizetni azokat a szolgáltatásokat abban a húde nagy "kánaánban"...
  A nyugdíjas mami ha lemgey orvoshoz és pénzt ad neki a doki elteszi. Oké, de a maminek ki ad pénzt csak azért mert pl: nem tolakodott előre a buszon? A boltban a pénztárosnak ki ad borravalót csak azért mert nem 3 zsemlét ütött be a gépbe a 2 helyett? Ő nem végezte jól a munkáját? Neki nem járna? Vagy adjunk mindenkine vagy senkinek! Az orvosokat meg nem kell félteni hálapénz nélkül sem! A műtősnők, műtőssegédek nem kapnak hálapénzt és mégis rendesen végzik a munkájukat! A kórházi portás sem kap borravalót és mégis eligazít ha nem találsz valamit. Soroljam még?”
 • 32. a.h.a. 2009. augusztus 19. 13:58
  „lolita
  Hát, igen az Ausztria, ez meg itt a magyar valóság.
  Voltam olyan helyen itt Mo.-on, hogy a srác nem fogadott el borravalót, mert azt mondta, hogy úgysem kapnak belőle semmit.Eltenni meg nem akarja, mert ha lebukik röpül.”
 • 31. andor47 2009. augusztus 19. 13:44
  „Kedves Miracle !

  Te vagy eltévedve, ha NEM adsz, akkor nem "rosszabbat" , hanem pont olyat kapsz amilyen az elmúlt 20 év (és előtte 45, mert összefügg) sikeres országvezetése alapján hazánk jelenlegi vezetői neked szánnának.”
 • 30. oaxacaca 2009. augusztus 19. 13:42
  „Még valami: Ez a fajta "önbevallás" ,ami alapján a cikk készült fordítottan működik,mint az adóbevallás: Míg ott mindenki kevesebbet, itt mindenki többet vall be. Mármint,hogy ki mennyit paraszolvenciát ad.Ebből adódóan jelentős ferdítések jönnek létre. Ez megint csak mesterséges negativ hangulatkeltés az orvosainkkal szemben. Ha nem hagyjuk őket békében dolgozni, előbb-utóbb nem lesz aki meggyógyít minket. Sem jól, sem sehogy. Sem pénzért,sem másért. Nem kell hozzá szociológiai végzettség, hogy rájöjjünk, ez oda fog vezetni. Úgy,ahogy a rendőrök sem fognak közbelépni, ha valakit támadás ér, mert a végén még feljelentik őket, aztán nézegethetnek. Addig marcangoljuk őket, míg már nem lesz kit.

  Egy nagyon érdekes tapasztalattal lettem gazdagabb a nyáron. A szabadság országában már lassan semmit sem szabad tenni, különböző idétlen szabályokat kell betartani, mert mindenki attól retteg, hogy beperlik.
  Ott már feleannyi szabadság sincs, mint máshol. Ez lett a következménye a nagy demokráciának. S mi is oda tartunk.”
 • 29. lolita 2009. augusztus 19. 13:33
  „A.H.A!Fiam pincernek tanult tehat mig tanulo nem is fizethetnek nala,igy nincs borravalo sem .Ez idö közben a többi pincerektöl mindig kapott borravalot a nap vegen ,persze ezt is kikell erdemelni hogy ez igy müködjön.Kitanult es most mar a borravalo amit fiam kap az teljesen az öve,nem kell megosztani fönökevel.Persze Ausztriaban dolgozik hogy meg ezt hozzategyem.”
 • 28. oaxacaca 2009. augusztus 19. 13:29
  „Végigolvastam az összes hozzászólást és kellemes meglepetésként ért, hogy nem csak negativ kritika hangzott el, hanem pozitiv észrevétel is. Nem nagyon számítottam erre. Sajnos manapság már csak az hírértékű, ha kellően borzolja a kedélyeket. Igenis ma is vannak nagyon jó orvosok,(ezenkívül rendőrök,pedagógusok...etc), csak nekik ugyebár nincs hírértékük, nem érdemes róla még pletykálni sem.Sikk lett szidni főként a fent nevezett szakmák képviselőit( nem tartozom egyikhez sem), pedig sokat köszönhetünk nekik. Csakhogy a mai ember elfelejtett hálásnak lenni, elfelejtett megköszönni bármit is. Tapasztalatom szerint az orvosok nem kérik a hálapénzt, de elfogadják, ha valaki valóban HÁLÁBÓL adja. Másrészről halálra izgulnám magamat a műtétem alatt, ha az orvosom azon morfondírozna, hogy miből fizesse ki a gázszámláját. Ezért, ha úgy érzem tett valamit az orvosom ami több annál, mint ami elvárható,utólag igenis fogok ezentúl is hálapénzt adni. Mert megérdemli. De csak annak.”
 • 27. miracle 2009. augusztus 19. 13:22
  „andor47
  Te eléggé el vagy tévedve. Ezt a dolgot nem lehet függetleníteni attól, hogy abban az esetben, amikor NEM adsz, jó eséllyel rosszabb ellátást kapsz (tisztelet a kivételnek). Ez a baj, erről van szó, nem pedig arról, hogy ki hogyan egészíti ki a jövedelmét és ezért irigyelnünk kell, vagy elmenni orvosnak. Egyébként meg adózatlan jövedelem, vagyis adócsalás. A pincér borravalóját meg ne hasonlítgassuk a 2 nagyságrenddel nagyobb hálapénzhez.
  És igen is van mit ostorozni azokon a betegeken, akik MIATT kialakult ez a rendszer (gondolom persze a vizitdíjat persze vérben forgó szemekkel szavazták le). Van még egy pár szakma, ami nincs rendesen megfizetve és ahogy el lehet menni orvosnak, ha tetszik a hálapénz, ugyanúgy el is lehet menni onnan, ha nem tetszene a hiánya.”
 • 26. westside 2009. augusztus 19. 13:21
  „nem a hülye statisztikákat meg hivatalos szarokat kell nézni, hanem a gyakorlatot: az orvosok meg vannak fizetve, mindenki megnyugodhat.
  borravaló szintén. ki a franc fog nekem adni a munkahelyemen plusz pénzt azért, mert jajdeügyes vagy szimpi voltam? senki.
  vagy: az miért vár borravalót a munkája során, aki meg se érdmeli? mindenkinek azért nem jár a vendéglátásban se, nah meg orvosoknak se hálaként. nem elég pl. az éttermekben az adott ár, még fizessek rá ´kötelezően´ 10 %-ot???
  vagy: kapnék én is (meg más dolgozó alkalmazottak) több fizetést - mert erről is lehetne beszélni -, és akkor mindjárt tudnék adni hálapénzt ill. borravalót, mert lenne miből.”
 • 25. a.h.a. 2009. augusztus 19. 13:09
  „lolita
  Én hallottam már azt is, hogy amit a pincérnek adunk, az sem az övé.
  El kell számolnia a tulaj felé, és a pincér vagy kap belőle vagy nem.
  Van elképzelésem.”
 • 24. andor47 2009. augusztus 19. 12:50
  „Nincs létszámstop az egészségügyben bárki elmehet orvosnak aki akar ( azaz akinek van esze ahhoz, hogy elvégezze a 6 éves orvosi egyetemet + letegye a 4 - 5 éves megfelelő szakmai munka után letehető szakvizsgát ) és akkor ő is kap majd hálapénzt, és jajj de jó lesz neki ! IGEN, AKINEK NINCS ÉLÉG ESZE ÉS SZORGALMA AZ NEM KERES ANNYIT, AMENNYIT AZ AKINEK VAN. ENNYI ! Ez mindig is így volt és így is lesz. Amúgy, aki nem akar adni, az ne adjon, aki meg adni akar, az adjon, a többikenek meg semmi köze hozzá.
  Végezetül elmondom, hogy nem vagyok orvos, de egyetemet végzett értelmiségi vagyok és kifejezetten idegesít a sok irigy ember. Bárki lehet orvos, jogász vagy vállakozó, ezért aki irigyli őket annak üzenem, hogy hajrá, ne irigykedjen, hanem legyen ő is az. A "nem volt pénzem" tanulni szövegre meg azt mondom, hogy aki kiemelkedően jó tanuló volt annak nemhogy pénzbe nem került a tanulás, hanem még ösztöndíjat is kapott, amiből bőven fedezte a kiadásait. Annak meg, hogy a hálapénz nem adózik, annak örüljenek, mert ha adózna, akkor többet kellenne adni, ugyanis azt a részt amit elvisz az állam, azt a ki kelene pótolni.”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wienerberger: 143 millió eurós veszteség

A világ legnagyobb téglagyárcsoportja, az osztrák Wienerberger 143 millió eurós veszteséget… Tovább olvasom