Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

5 millióra büntették a Netrisket

A Gazdasági Versenyhivatal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt 5 millió forintra bírságolta a Netrisk.hu Kft-t - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön. A Netrisk tudomásul vette a döntést, de kiemeli, hogy az adott ügyben saját jogi értelmezése eltér a hivatalétól.
A GVH ismerteti: a biztosítási alkuszi tevékenységet folytató Netrisk online biztosítási portált üzemeltet. A honlapra látogatók egy díjkalkulátor segítségével összehasonlíthatják a biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra, illetve casco-, lakás- és utasbiztosításra vonatkozó ajánlatait. A díjszámítás eredményeinek megtekintését követően a fogyasztó meg is kötheti a biztosítási szerződést.

A Netrisk e szolgáltatás népszerűsítése érdekében 2009. október 30. és december 1. között többek között televíziós- és rádióreklámokat tett közzé és saját honlapján is propagálta azt. A versenyhivatal álláspontja szerint a cég egyes tájékoztatásaiban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást tett közzé, így tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

A Netrisk azt állította, hogy a fogyasztó a netrisk.hu oldalon a biztosítók összes ajánlatából választhat, ám a portál révén nem volt a fogyasztók számára elérhető a piacon fellelhető teljes kínálat.

A Netrisknek valamennyi, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötő biztosítóval volt együttműködési megállapodása, ugyanakkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kapcsán a fogyasztók által elérhető kedvezmények körében az általa működtetett díjkalkulátor négy tarifával nem számolt.

A Netrisk azt is hangsúlyozta, hogy az általa működtetett portálon érhetők el a legkedvezőbb árak. Egyben árgaranciát vállalt azzal, hogy a fogyasztó számára megfizeti a többletköltséget akkor, ha a megkötött szerződés díja eltér a végleges díjtól, valamint díjkülönbözetet fizet abban az esetben, ha a fogyasztó az egyedi díjnál kedvezőbb ajánlatot tud bemutatni. Mindeközben a vizsgálattal érintett időszakban a Netrisk portálja nem minden fogyasztó vonatkozásában tette elérhetővé az egyébként legkedvezőbb díjú biztosítást (például az egyik biztosító "postás" kedvezményének alkalmazására a Netrisk nem volt jogosult).

Végül a vállalkozás azon tájékoztatása sem fedte teljesen a valóságot, mely szerint szolgáltatásának igénybevétele esetén 35 százalékos mértékű online kedvezmény érhető el a biztosítási díjakból. A fogyasztók az ilyen tartalmú közléseket úgy értelmezhették, hogy minden biztosító esetén 35 százalékos mértékű online kedvezmény érhető el. Ugyanakkor mindössze egy biztosító volt, amely ekkora mértékű online kedvezményt érvényesített, azt is a Netrisk közvetítésével létrejött biztosítási szerződések töredéke esetében.

Ezek miatt szabott ki bírságot a versenyhivatal, súlyosbító körülményként értékelve, hogy korábban a Netrisk az online kedvezményt illetően a jelenlegivel azonos jogsértést követett el.

A Netrisk.hu - mint minden évben - a tavalyi kötelező biztosítási kampányában is kiszámolta az összes biztosító társaság kgfb ajánlatának a díját - áll a Netrisk közleményében. Ugyanakkor néhány biztosító társaság egy-egy speciális konstrukcióját egyetlen biztosításközvetítő, így a Netrisk.hu sem közvetíthette.

Ennek a helyzetnek a jogértelmezésében van eltérés a Gazdasági Versenyhivatal és a Netrisk.hu álláspontja között. Ennek ellenére az alkusz tudomásul veszi a GVH döntését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánnyugdíj-pénztári befizetések: kormányzati einstand

A magánynyugdíjpénztár tagok bruttó béréből levont 8 százalék nem az egyéni megtakarításokat gyarapítja, hanem a költségvetésbe, a társadalombiztosítási rendszerbe folyik be. Tovább olvasom