Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 17°C Még több cikk.

5 év és felbomlik az euróövezet?

London polgármestere hétfőn megjelent cikkében azt írta, hogy Görögországnak "mielőbb" távoznia kell a valutaunióból.


"Szinte biztosra vehető", hogy az euróövezet a következő öt évben - de esetleg már 2013-ig - felbomlik, mivel a dél-európai tagállamokban olyan súlyos további kiigazító intézkedésekre lenne szükség, amelyeket a helyi lakosság már nem tűrne el, a folyamatos külső segítséget pedig mind a megsegített, mind a hitelező országok előbb-utóbb megelégelik - jósolta hétfőn megjelent előrejelzésében az egyik vezető londoni gazdasági-üzleti kutatóközpont.

London polgármestere szintén hétfőn megjelent cikkében azt írta, hogy Görögországnak "mielőbb" távoznia kell a valutaunióból.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) prognózisa szerint Németországnak jelenleg nincs más választása, mint a kompromisszum az újabb kisegítő csomagról most folyó tárgyalásokon. A stabil euró előnyei ugyanis túltesznek a Németország által nyújtott újabb és újabb hitelek költségein, akkor is, ha e hiteleket nem fizetik vissza teljes egészében.

Éppen ezért valószínűtlen, hogy az euró már rövid távon összeomlana. A CEBR előrejelzése szerint azonban várhatóan még további kisegítő csomagokra is szükség lesz, és ezeket már "nehéz lesz folyamatosan fizetgetni".

Az elemzés szerint "előbb-utóbb mind a görög lakosság, mind a külföldi hitelezők belefáradnak ebbe a vesztes csatába, és ez a valutaunió felbomlásához fog vezetni, Görögország és vélhetően több más tagállam távozásával".

A segélycsomagok újabb sorozata és a végső soron bekövetkező adósságátrendezés késleltetni fogja a felbomlás pillanatát, de ez a pillanat "el fog jönni" - jósolták hétfői előrejelzésükben a CEBR londoni elemzői.
Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere a hétfői The Daily Telegraphban írt cikkében annak a véleményének adott hangot, hogy Görögország távozása az euróövezetből most már "gyakorlatilag elkerülhetetlen", és "minél hamarabb következik be, annál jobb".
Johnson szerint Görögország is jobban jár, ha "új gazdasági önazonosságot teremt az új drachmával".

A londoni polgármester szerint a görögök soha nem csatlakoztak volna az euróhoz, ha tudták volna, hogy ez "gazdasági függetlenségük teljes feladásával" és életszínvonaluk összeomlásával jár, és a brit adófizetők sem gondolták, hogy az EU-tagság feltétele "milliárdos váltságdíjak" kifizetése "az euró felrobbanásának megakadályozására".

Johnson szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy a hitelezők "töltött szőlőlevélben vagy olívaolajban" kapják vissza a Görögországnak nyújtott kölcsönöket, semmint fontban vagy euróban.

Hétfői elemzésében a CEBR is - valamelyest szakmaibb megfogalmazással - hasonló következtetésre jut. A cég szakértői szerint az euró felbomlása nyomán valószínűleg kárt szenved számos európai - főleg francia - bank fizetőképessége, és a dominóhatás veszélye miatt olyan bankmentő akciókra lesz szükség, mint amilyenek a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlását követték, bár ezek tényleges mértéke függ majd attól is, hogy a hatóságok milyen gyorsan tudják kezelni a fejleményeket.

Illusztráció
Illusztráció


Az euróövezet felbomlásának lehetőségét más nagy londoni házak sem zárták ki legutóbbi helyzetértékeléseikben.

A Capital Economics - az egyik vezető citybeli pénzügyi-gazdasági előrejelző központ - szakértőinek Görögországgal kapcsolatos minapi elemzése szerint ismét úgy tűnik, hogy egy tagország "küszöbönálló katasztrófája" szükséges az euróövezeti döntéshozók határozott intézkedéseinek kikényszerítéséhez. Mivel azonban a jelek szerint minden válaszlépésnek az előzőeknél kisebb a hatása, és az egyre újabb válságjelenségek felbukkanása között eltelő idő is mind rövidebb, most már komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a valutauniót jelenlegi formájában egyben lehet-e tartani - állt a Capital Economics elemzésében.

A világ egyik legtekintélyesebb közgazdásza, Nouriel Roubini minap Londonban megjelent cikkében szintén kételyeinek adott hangot az euróövezet jövőjével kapcsolatban.

A New York-i Egyetem pontos előrejelzéseiről világszerte ismert gazdaságtan-professzora - aki már 2006-ban megjövendölte az amerikai jelzálogpiacról kiinduló pénzügyi válságot - a Financial Timesban a múlt héten azt írta, hogy az euróövezeti válsággal kapcsolatos, "majdcsak átevickélünk valahogy" megközelítéssel nem sikerült gyógyírt lelni az alapvető problémára, vagyis az unión belüli széttartó folyamatokra, és ha ez nem változik, az euróövezet - egyes gyengébb tagországok "kihullásával" - a felbomlás felé veszi az irányt.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Swani 2011. június 30. 23:56
  „gjozsi88! Koszonom valaszodat. Igazat irtal! Hasonlo a velemenye a kulfoldi lapoknak is ;-)”
 • 23. gjozsi88 2011. június 29. 12:02
  „Swani!
  Mivel Kina legnagyobb üzleti partnere eddig is az unió volt, kina nem engedheti meg, hogy bezuhanjon az euró övezet!Ugyanis számára ez piacveszteséget jelent!
  Ráadásul az eddigi befektetéseit-mert eddig is vett állampapirokat-sem akarja tönkretenni!
  Azaz Kinának sokkal nagyobb érdeke finanszirozni az uniót, mint az USA-t!
  Ezért tévedés az, amit a Viktor csinált, hogy mindent odadobott a kinai befektetésekért cserébe!
  Ennyire nem voltunk kiszolgáltatva eddig.......most leszünk!”
 • 22. Swani 2011. június 28. 21:51
  „gjozsi! Ma mar senki nem csinal embersegbol es joszandekbol semmit sem. Sajnos a szegeny dolgozon csattanik mindig az ostor. Nem merek ragondolni mi lesz, ha az EU es az Euro osszeomlik, ami a kulfodi penzugyi lapok szerint hamarosan bekovetkezik. Ki menti ki azokat??,,, kik lakasukat nem tudjak fizetni vagy azokat, kik egyik naprol a masikra elvesztik a munkajukat az EU es az Euro csodje miatt. Nem csoda, ha az egesz Europa fel, hogy a liberalis politikusok Egyesult Europa alma remalommal fog vegzodni. Ma olvastam, hogy a nemetek aranyrudakat vasarolnak hatalmas mennyisegben. Lehet ok tobbet tudnak mint mi;-)”
 • 21. gjozsi88 2011. június 28. 19:34
  „Swani!
  Az adósságot + kamatokat, mely kedvezőbb, mint bármi más, mert nekik tartalékaik vannak és ki kell helyezniük valahova! Ezért cserébe elvárják, hogy az idetelepült cégeinek csurgasd vissza és részesülhetsz az ő cégei többlet GDP jéből, miközben azt adósságra a tőlük felvett hitelre visszafizeted!
  Azaz ugy adnak neked külcsön pénzt, hogy a saját vállalataikat támogattatják veled és még kamatot is fizetsz ezért! Gratulálok!”
 • 20. Swani 2011. június 27. 14:16
  „Elemer! Az EU brusszeli politikusai okoztak a kaoszt mindenkinek! Lezarattak a gyarakat mindenhol, mert a nemetek es a franciak elkepzelese szerint akartak atalakitani Europat. Minden orszagra egy "oltonyt" akartak huzni, meg akkor is, ha nem passzolt vagy nem volt ra keret, felredobva az orszagok kepesseget es gazdasagat es eselyeit. Amit a nemetek es a franciak Europaval csinaltak azert birosagra kellene vinni oket. Ekkora csod ami most lesz, ilyet meg az CCCP-sem csinalt, mert az meghagyta a gyarakat. Az EU ujbelepo orszagaiban nem maradt semmi csak a munkanelkuliliseg!A nemetek versenykeptelenne tettek a szegeny orszagok export- piacat.

  Load! Hany szazalekot kell fizetni a kinaiaknak ezert a segitsegert??
  En azt halolottam, hogy Kina fogaja kisegiteni a csodben levo kis orszagokat.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/8599811/China-pledges-support-to-crisis-hit-economies.html
  http://www.express.co.uk/posts/view/255228/Mark-set-for-comeback-as-German-euro-crisis-deepens”
 • 19. load 2011. június 26. 18:40
  „16. knifemaster
  http://hvg.hu/gazdasag/20110625_kina_magyar_gazdasagi_kapcsolatok?FullComment=true#comments”
 • 18. gjozsi88 2011. június 26. 12:08
  „Nagy érdeklődéssel hallgatom, hogy a felbomló eu következtében visszaálló határok és ezen gazdasági piaci szektorokra visszaálló vám és egyébb kereskedelmi engedélykérések milyen hatással lesznek az árakra és ez milyen visszaeső hatással fog bírni a nemzeti gazdaságokra!
  E kérdésre ,valamint arra, hogy a külföldi befektető tőke nélkül, melynek bejövetelét megneheziti hogy lesz működőképes a nemzeti gazdaság!”
 • 17. elemér 2011. június 26. 11:52
  „Káosz lessz és nagyob lemaradás. Egyedül az unio ami ezt most megakadájozza.”
 • 16. knifemaster 2011. június 26. 11:29
  „15. load 2011.06.26. 10:43

  Miért lenne?Tudtommal még nem vásároltak fel a kínaiak minket.”
 • 15. load 2011. június 26. 10:43
  „14. kolombela
  És, ha felbomlik, akkor mi lesz?
  Budapest lesz Péking külvárosa?”
 • 14. kolombela 2011. június 22. 16:05
  „Csak olyan soká? Nem lehetne hamarabb?
  Ennél már csak az lenne jobb, ha ez a szemét Unió bomlana fel!”
 • 13. elemér 2011. június 22. 12:54
  „Maga az unio a haladás eszméit és a felvilágosulást képviselte a bukott kontinensen. Eu. visszakerülhet a mult századba, ha nemtudják rendezni a problémáikat. Nekünk kell ott megint majd rendet teremteni, mert a ruszkik rettegésbe tartják majd a népet.”
 • 12. elemér 2011. június 22. 06:52
  „Felbomlik az euróövezet és felujul. Ez reálisab szerintem, mert igy müxik a kapitalizmus.”
 • 11. Star-Spangled 2011. június 21. 23:32
  „Vegre! Pi...ba a EU-val!”
 • 10. elemér 2011. június 21. 22:37
  „Ezekszerint annyira kapzsiak voltak hogy ide jutottak. A kapitalizmus elönye, hogy felujitsa magát.”
 • 9. Swani 2011. június 21. 20:18
  „Elemer az EUROPAI KOZPONTI BANK tudott rola, hogya beadott adatok hamisak voltak de a nagy Egyesult Europa-ert elneztek mindent meg a hazugasokat es a korrupciot is. Kerestek a nemetek es a franciak is boven a gorogokon. Miert van, hogy most annyira kiakarjak menteni a gorogoket a csodbol? Csak is azert, hogy megvedje a Merkel es a Sarkozy a nemet es a francia bankokat a csodtol!!! Tudod , hogy a mostani kimentesi csomagot mar nem a nemete es a franciak adjak. Mert tudjak ez rizikoval jar igy Eurozone adofizetoi lesznek 1450 Euroval szegenyebbek mert azokra ruhazzak ra a mostani Gorog kimentesi penzugyi csomagot.Ez haromszorosa lesz az elozo osszegnel, de csak ragtapaszkent fog szolgalni a sullyedo Gorog hajon! Ha ez nem eleg, Kina is felajanlotta seigseget az EU szegeny orszagainak, kiknek penzre van szuksege. Fel Europa a csod fele hajt, de az Euro emelkedett a fonthoz kepest, akkor amikor az Europai Kozponti Bank ures. Ha lenne bent penz akkor nem a szegeny europai adofizetokkel fizettetnek meg a gorogok csodbol valo kihuzasat! A nemetek manipulaljak az Euro erteket mert igy jo arat kapnak az exportert.”
 • 8. elemér 2011. június 21. 15:46
  „Az hogy Mo.-n kijátszák az adózást azt én tudom, nemkell nekem oda semilyen felértékelés. A többit pedig nem az ujjambol szoptam, ha esetleg az adott cikk nem közli. Ezeket Amerikában már letárgyalták szakértök Charlie interjuin. Minden ott van online. Mo.-val nem igen foglalkoznak mert nagy szerepet nem játszik a világ gazdasági életben.”
 • 7. elemér 2011. június 21. 15:13
  „O.K. akkor ujra hozzászólok tessék itt van: Görögök persze hamis adatokkal kapták meg az eurot. Utána pedig hamis adatokkal kaptak kölcsönt a piacrol. Ezt Goldman Sachs intézte nekik és kerestek rajtuk. Megrendeltek egy felértékelést a kölcsönhöz hamis adatokkal. Felértékelök ezzel tisztában voltak és szintén kerestek. Ezzel kezdödött a nagy adósságuk. Ott csupán arrol lehet szó, hogy milyen feltételekkel lesznek bucsuztatva. A válság után jött a bankreform, amiben az is bent van, hogy felértékelést bankok nem rendelhetnek. Ilyesmit függetlenül kell tenni. Görögök annyiban hasonlittanak Mo.-hoz, hogy a személyi és családi kapcsolatok fontosabbak mindenféle állami intézkedésnél. Ilyen alapon nem müködhet az unio egyes megfigyelök szerint. Unio az egy jó ötlet, de nem lehet azt ugy csinállni hogy minden ország azt tesz amit akar. Oda kell egy pénzügyminisztérium és financirozás. Németek és a franciák a financirozást nem akarják, csak a piacot. Anagy görög illuzio: http://snipurl.com/1zk665

  6. h.sz. knifemaster
  Nem, ott nincsenek jelentös USA befektetések.”
 • 6. knifemaster 2011. június 21. 05:35
  „4. elemér 2011.06.20. 23:32

  Aha..görögország valójában meg az ázsiai unió tagja mi?
  :D :D :D :D”
 • 5. Swani 2011. június 21. 00:14
  „Bojtar! Ott tobb kommunistat talalsz a liberalis nev mogott elbujva mint cionistat. Lasd; Kovacs elvtarsat es tarsait, kiknek az egesz csaladjuk az europai husosfazekbol martogatott. Minden olyan politikus aki nem felelt meg orszaguk kormanyaban azokat Brusszelbe dugtak el ?250.000 evi keresettel es evi 1 milliot osszeszedtek kiadasok visszakerese cimen. Az angol ujsagok mar regota kovetik az Euro es az EU haldoklasat. A nemet es franciak politikai keserlete , hogy nagy Egyesult Europat csinaljanak az USA modelje szerint a nemetekkel az elen csodbe futott. Ebbol a kiserletbol a nemetek es a franciak meggazdagodtak. A francika maguknak utaltak at az EU mezogazdasagi tamogatas 68%-at. Egesz Europa nemet es francia arukat vasarolt, mert a boltokat elarasztottak nemet es francia arukkal, mig a tobbi EU orszagok gyarait lezarattak es gazdasagukat csodbe hajtottak. A nemetek nagylelkuen adtak a csodbe sodort orszagoknak a kimentesi kolcsonoket, de olyan magas kamattal, hogy lancoskutyai legyenek orokre a nemeteknek es az europai liberalis politikai keserletnek. Most reszketnek a nemetek es a franciak mert valoszinu azokat a penzeket amiket a gorogoknek, ireknek, portugaloknak adtak azt soha nem fogjak visszaszerezni es a nemet es a franci bankok fogjak a levet inni. A brusszeli diktatura, ahol meg masodik szavazast is hirdettek, ha negativ eredmeny keletkezett. Lasd az ireknel, franciaknal es a hollandoknal mi tortent? Addig szavaztattak mig a szavazas elredmenye megfelelt a brusszeli diktatoroknak. A demokracia fellegvaranak lakosaganak nem engedett Bursszel szavazni , hogy akarnak e EU tagok lenni mert tudtak, hogy az ANGOL szavazas eredmenye nemmel fog vegzodni. Azok a hosok kik Europa demokraciajaert harcoltak a II Vilaghaboruban elkeserednenek, ha latnak milyen csodbe hajtotta Europat az EU diktatura.”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 százalékon maradt az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 6 százalékos szintjén… Tovább olvasom