Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

41,6 millárd veszteség a nemzeti banknál

Az MNB-nek 2010-ben, a 2009. évi 65 milliárdot meghaladó nyereséggel szemben 41,6 milliárd forint vesztesége képződött.

Az MNB-nek 2010-ben, a 2009. évi 65 milliárdot meghaladó nyereséggel szemben 41,6 milliárd forint vesztesége képződött, Simor András jegybankelnök szerint azonban összességében eredményesen működött az MNB tavaly - áll a jegybank tavalyi gazdálkodásáról készült jelentésben.

Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum szerint az eredmény elsősorban a devizaárfolyam-változásból származó korábbi kiemelkedően magas nyereség több mint 86 milliárdos visszaesése, másrészt a pénzügyi műveletek realizált eredményének 31 milliárdos csökkenése miatt romlott. A nettó kamat- és kamatjellegű eredmény a forint- és devizahozamok közötti különbség csökkenésének köszönhetően mintegy 10 milliárddal javult, és az egyéb eredménytényezőkből származó nettó ráfordítások is csökkentek, 400 millió forinttal.

A több éve folyó hatékonyságjavító projekt eredményeként 2010-ben a jegybank a működési költségek terén jelentős, több mint 900 millió forintos megtakarítást, az előző évi kiadásokhoz képest 6,9 százalékos csökkenést ért el.

Illusztráció
Illusztráció


A működési hatékonyság javítása kiterjedt - a személyi jellegű ráfordítások mellett - az információtechnológiai és az üzemeltetési költségekre is. Összességében az MNB 2010. évi működési költségei 13 milliárd forint alatt maradtak, ilyen alacsony működési kiadásokra az MNB történetében utoljára 2003-ban volt példa - áll a jelentésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éledeztek a beruházások az I. negyedévben

A KSH adatai szerint az idei I. negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene csak 1,1%-kal… Tovább olvasom