Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

40 milliós büntetés a K&H banknak

A bank a büntetész azért kapta, mert megtévesztően tájékoztatott az általa értékesített CDO kötvényekről.

A bankot alig egy hete 28 millió forintra is megbírságolta a GVH >>

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 millió forintra bírságolta a KÚH Bank Zrt.-t, mert a pénzintézet megtévesztően tájékoztatott az általa értékesített CDO kötvényekről - közölte a hivatal kedden.

A CDO-k (collateralised debt obligation), az adósságfedezetű kötelezettségek olyan speciális értékpapírok, amelyek mögött kötvények, hitelek, vagy egyéb eszközök állnak fedezetként. A befektetők a CDO vásárlásával átvállalják az adott hitel-, illetve kötvényportfolió kockázatát.

A KÚH Bank 2005 őszén kezdte el értékesíteni az anyavállalatától, a KBC-től megvásárolt CDO termékeket. A CDO kötvényeket kiemelt, privát banki ügyfeleknek és vállalati ügyfeleknek értékesítette. A jegyezhető összeg kötvényenként 50 ezer euró volt.

A CDO kötvényekre vonatkozó adásvételi szerződés megkötése előtt a fogyasztó elvileg több forrásból kaphatott tájékoztatás a kötényekről. A KÚH bank által értékesített CDO kötvények értékét csökkentették 2008. és 2009. évben a piaci események, egyebek között az, hogy a Moodyís és a Fitch Ratings leminősített több, érintett kötvényosztályt is. Az érintett fogyasztókat a bank tájékoztatta ezekről a döntésekről.

A GVH álláspontja szerint nem felelt meg a valóságnak a tájékoztatók azon üzenete, hogy az adott kötvény egy egyszerű vállalati kötvény, amely mögött kizárólag több vállalat hitelei állnak, s az egyes vállalatokkal kapcsolatos hitelkockázat a KBC aktív vállalatfigyelése révén kezelhetővé válik. A vállalati kötvény jelleget többszörösen, igen nagy terjedelemben és több aspektusból is hangsúlyozó tájékoztatók ugyan kitértek a kötvények mögötti pénzáramlásra, azonban ezt nem oly módon tették, hogy a fogyasztó előtt ténylegesen ismert legyen, milyen, nemcsak vállalati hitelekkel kapcsolatos eszközöket magában foglaló portfolió áll a kötvény mögött, s ennek megfelelően milyen jellegű kockázatokkal kell számolnia.
A vizsgált tájékoztatók kategorikus állítással a magyar államkötvénynél is biztonságosabb befektetésnek minősítették az adott CDO kötvényeket. A tájékoztatók tartalma elfedte, hogy az államkötvény a mögötte álló állami garancia révén mindenképpen más kockázatot jelent, mint a CDO kötvények, s ezáltal a tájékoztatók nem adtak reális képet a CDO kötvényekről, azok biztonságát illetően a ténylegesesnél kedvezőbb képet sugalltak a fogyasztók számára - állapította meg a GVH.

A tájékoztatók a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon nem tartalmazták, hogy a kötvények számára biztosított másodpiaci forgalom "nyilvánvalóan csak normál piaci körülmények között értelmezhető". Elhallgatták azt, hogy nem adható biztosíték a kötvények likviditását illetően, a KBC nem köteles ajánlatot tenni a kötvények megvásárlására, s bármikor, bármilyen okkal felfüggesztheti e tevékenységét. Ezzel a lehetőséggel élt is a KBC csoport, amikor 2008 nyarán közölte, hogy nem biztosít másodpiaci likviditást a kötvényekre.

A bírság összegének megállapításakor súlyosító körülménynek bizonyult, hogy a bank korábban már többször megtévesztette a fogyasztókat, mostani bizalmi terméket érintő jogsértése pedig jelentős pénzösszeget igényelt és több éven át valósult meg. Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a bank törekszik arra, hogy a CDO kötvénytulajdonos ügyfelekkel peren kívüli egyezséget kössön. Enyhítő körülmény továbbá, hogy az ügyben érintett fogyasztók köre nem minősíthető átlagosnak.

Olvasóink írták

 • 6. atika61 2009. december 25. 13:14
  „Én meg úgy szajnálom. Ugye szok ez a kisz bünti?????”
 • 5. bakke 2009. december 25. 13:04
  „tömve van hibákkal a cikk, nem ártana előbb elolvasni, csak 2 perc. Színvonal...”
 • 4. janika 2009. december 23. 16:01
  „Ja ezek így ezen a néven osztoznak a gátlástalan hasznon!”
 • 3. kolombela 2009. december 23. 13:49
  „Majd ráterhelik az ügyfelekre, mint ahogy máskor is.”
 • 2. kamikaze 2009. december 23. 06:09
  „és most ez kit érdekel???mert a bankot nem hiszem ez kb.olyan mintha engem megbüntetnének 5 forintra!!!”
 • 1. janika 2009. december 22. 21:23
  „No és a többi bank még mindig deviza üzérkedhet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan javul a helyzet a hazai iparban - Elemzés: dec. 15-21.

A KSH adatai szerint is 12,9%-ra mérséklődött a termelés éves visszaesése. Tovább olvasom