Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

3 százalékkal nőttek a reálkeresetek

A reálkeresetek az idén az első nyolc hónapban, döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.
A reálkeresetek - a fogyasztói árak 5,2 százalékos növekedése mellett - az idén az első nyolc hónapban, döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A KSH közlése szerint január-augusztusban a bruttó átlagkeresetek 2,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 8,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Augusztusban a reálkereset 2,0 százalékkal emelkedett 2009 augusztusához viszonyítva. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó keresete 1,9 százalékkal emelkedett a júliusi 0,3 százalékos növekedés után. Így a nettó kereset emelkedése is gyorsult augusztusban 5,8 százalékra az előző havi 4,5 százalékról. A versenyszférában dolgozók nettó keresete 7,0, a költségvetésiben 3,4 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, míg júliusban a növekedés 6,1, illetve 1,0 százalék volt.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek az év első nyolc hónapjában átlagosan 2,4 százalékkal, ebből a versenyszférában dolgozóké 4,0 százalékkal haladták meg az előző év január-augusztusit.

Olvasóink írták

 • 11. annobon 2010. október 22. 08:55
  „A KSH-hoz csak annyit, hogy eszembe jutott egy (asszem lengyel) filozófus mondása, miszerint: háromféle hazugság létezik: 1. egyszerű, 2. szemenszedett, 3. statisztika.”
 • 10. szocdem 2010. október 21. 15:51
  „Ez tragédia.

  Iagz a KSH ami az egyik - a mindenkori kenyéradói iránt legelkötelezettebb munkaerővel rendelkező állami vállalat - állított már oylat is hogy a netto minimálbér több mint a létminimum..... Az volt GY.F. érdeke..

  Most Orbánélk érdek az, hogy a havi - esetlegesen bekövetkező, de nem garantált - 200 Ft-os bérnövekedésnek örüljenek majd jövőre a minimálbéresek...

  Hányás..”
 • 9. annobon 2010. október 20. 12:48
  „"azért hiszik most hogy a reálkerest, meg a vásárlóerő egymástól független dolgok." Én nem hiszem, sőt tudom, hogy akettő rendesen összefügg! (Lásd 8-as hsz.) De ettől még a cikk a reálkeresetek növekedéséről szól, azaz arról, hogy egyes (elsősorban a közalkalmazotti szférában) dolgozók az adómodosulások miatt többet visznek haza, mint előtte. Viszont és itt ismétlem önmagamat, ez azokra, akik "feketén" kiegészítve kapják a fizut (és qrva sokan vannak így higgyétek el), azok ugyanannyit kapnak a borítékba, mint előtte, tök mindegy, hogy mennyi bruttóra vannak ´hivatalosan´ bejelentve!!”
 • 8. load 2010. október 20. 12:43
  „reáljövedelem:
  a termékeknek és szolgáltatásoknak az a mennyisége, amelyet a háztartások az adott időszaki jövedelmükből az adott árszínvonal mellett megszerezhetnek. A háztartások összes jövedelmének egy meghatározott év árain kifejezett értéke, ún. reálértéke.
  Ezt mondja a lexikon.”
 • 7. szocdem 2010. október 20. 12:31
  „6.

  a reálkereset önmagába nsemmit sem jelentő szó. A "reál" az, amit kapsz a béredért - hogy úja termeld a munkaerőd.
  Valami sunyi neolibsi 20 évvel ezelőtt összekverte a dolgokat azért hiszik most hogy a reálkerest, meg a vásárlóerő egymástól független dolgok. Pedig egyáltalán nem, sőt egyik a másikból következik oda-vissza alapon!!! Bármelyik nő vagy csökken, az húzza magával a másik definiciót is!

  Kövképp semmi reálkereset nem nőtt. Csak egy monitorozott elem - számcsoport- mutatószáma, de az nem a "kerestnövekedés" maga..”
 • 6. annobon 2010. október 20. 10:46
  „5-höz: Ne keverjük össze: itt a reálkeresetek növekedéséről szól a cikk, nem a vásárlóerő csökkenéséről vagy az inflációról! Ez utóbbiak is megérnének egy külön misét (cikket)!”
 • 5. szocdem 2010. október 20. 10:02
  „4.

  A helyzet az, hogy ezzel a maszlaggal szúrják ki a tudatlanok szemét...

  Lehet hogy a keresetek 3%-al nőttek, de az Áfaemelések, meg a mindenféle megszorító trükkök miatt a vásárlóértéke a 3%-al növelt bérnek is legalább 5-6%-ot csökkent!

  VAgyis megint leértékelte a kormány a legfontosabbat: a saját alkotó tevékenységet végző polgárainak tömegét! Ez az egyik alapvetése a neokapitalista neolibsi paradigmának.

  És hányan tapsolnak hozzá - és válnak másodlagos hitelforrásá a cégüknek????”
 • 4. annobon 2010. október 19. 14:58
  „3-hoz: annak, aki közalkalmazotti státuszban dolgozik. Aki egyéni vállalkozónál, Bt-nél vagy Kft-nél gürizik, annak nem...”
 • 3. iq 2010. október 19. 14:22
  „KINEK? KÉRDEZEM ÉN???”
 • 2. janika 2010. október 19. 12:42
  „No ezért variáltak a nyugdíjakkal, nehogy arányosan azokat is emelni kelljen! Elég e balfék nyugdíjasoknak a 0,6 % is! Hisz nekik csupán töketlen képviselet jutott e rendszerben.”
 • 1. annobon 2010. október 19. 09:55
  „A legtöbb vállakozásban (egyéni váll., bt., kft.) dolgozó be van jelentve egy alacsonyabb bruttóra, aminek a nettója lehet, hogy esetleg egy kicsit emelkedett, idézem a cikkből: "döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt". Viszont, mivel a munkaadók a bejelentett bért kikerekítik (kevés kivétel persze akad) "fekete fizetéssel", a hazavitt pénzösszeg végül is nem változik! Mert olyanról viszont nemigen hallani, hogy a munkaadó az év közben csak úgy felemeli bárkinek a bérét is! Ha mégis van ilyen, az csak erősíti a szabályt! Éljen a (rabló)kapitalizmus!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második akcióterv: újabb átmeneti adók

A miniszterelnök október 13-án, szerdán újabb intézkedéseket jelentett be, melyek az idei 3,8%-os és… Tovább olvasom