Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

36 százalékkal csökkentek a külföldi befektetések

Magyarországon egy év alatt 36 százalékkal csökkent az induló külföldi befektetési projektek száma.

Így egy hellyel lejjebb csúszott a rangsorban, de így is lehagyta minden szomszédját - derül ki az Ernst and Young ötödik Európai Versenyképességi Jelentéséből.

A jelentés szerint az Európába irányuló külföldi közvetlen működőtőke által teremtett munkahelyek számát nézve Magyarország a 6. helyen szerepelt a 2009-es számok alapján. Románia a 7., azt követi Szlovákia, Csehország a 11. Magyarországot a régióból egyedül Lengyelország előzte meg, az 5. helyen szerepel.

Az új munkahelyek számát nézve az első az Egyesült Királyság, második Franciaország, harmadik Oroszország, negyedik pedig Törökország lett.
A projektek számát vizsgálva Magyarország a 13. helyen végzett, a régióból ismét csak Lengyelország előzte meg a 8. helyen. Ebben a kategóriában is az Egyesült Királyság áll az élen, amelyet ugyancsak Franciaország követ, a harmadik helyen Németország szerepel.

A válság ellenére idén még akár 20 befektető jelentheti be magyarországi beruházási szándékát - közölte az ITD Hungary befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség. Ezek a cégek csaknem 400 millió euró értékben fektetnének be Magyarországon, összesen több mint 3.000 munkahelyet teremtve. Eddig idén 12 beruházást jelentettek közel 400 millió euró értékben az ITD Hungary-n keresztül a befektetők, s ezzel csaknem 1500 új magyar munkahely létesül.

Tavaly összesen 36 beruházást jelentett be az ITD Hungary csaknem 1 milliárd euró értékben, és ezzel összesen több mint 5800 új munkahelyet avathattak fel.

Annak ellenére, hogy az elemzők 2011 előtt nem jósoltak növekedést a gyártó iparágak területén, az ITD Hungary által kezelt befektetői projekteknél 2009 szeptembere óta egyértelmű élénkülés figyelhető meg az autóipar és az elektronika területén.

Az Ernst and Young jelentése szerint Csehországban 30 százalékos, Lengyelországban 42 százalékos volt a visszaesés.

Az Ernst Ú Young tanulmánya a 2009-ben bejelentett Európába irányuló külföldi működő tőke befektetéseket, valamint a globális befektetők rövid és középtávú befektetési hajlandóságát elemzi. Az Európai Versenyképességi Jelentés szerint a recesszió Európán belül leginkább a közép- és kelet-európai régióba irányuló befektetési projektekben éreztette hatását.

Régiós átlagban negyven százalékos a visszaesés a külföldi működő tőke befektetések számát tekintve, miközben az európai átlag tizenegy százalékos csökkenést mutat – derül ki a szerdán közzétett felméréséből.
A bizonytalan helyzet átmeneti változást teremtett a nyugat-európai országokba való befektetési kedv javára. A franciáknál 1, az olaszoknál 4, a németeknél 7 százalékkal nőtt az új projektek száma. Európai átlagban azonban összesen 11 százalékkal csökkent a külföldi befektetések száma.

"Bizakodással tölthet el minket, hogy az ismert magyar gazdasági és politikai problémák ellenére a 2009-ben induló projektek várhatóan több mint 7000 munkahelyet hoznak létre hazánkban, amely még mindig a 6. legmagasabb európai viszonylatban – idézték Havas Istvánt, az Ernst and Young vezérigazgatóját a jelentésről szóló közleményben. A vezérigazgató hozzáfűzte: "...látni kell azonban, hogy ez negyven százalékkal kevesebb az előző évinél, így a létrehozott munkahelyek tekintetében részesedésünk 8 százalékról 6 százalékra csökkent a kontinensen. A befektetők a tavalyi évben általában a biztonságosabb és kiszámíthatóbb gazdaságok felé fordultak, de figyelemre méltó Törökország és Oroszország előretörése a létrehozott munkahelyek számában."

Az elmúlt év során azokban a szektorokban volt látható visszaesés, amelyek hagyományosan a közép- és kelet-európai régióba irányulnak (autóipar, bányaipar, közlekedési projektek). A válságra kevésbé érzékeny szektorokban, mint az élelmiszer-, gyógyszer-, és villamosipar, összeurópai szinten növekedtek a befektetéseket mutató számok.

Az előző éveknek megfelelően a befektetések nagyjából negyede az Egyesült Államokból érkezett, ám összességében az amerikai ügyletek száma is csökkent. Ugyanez volt a helyzet a német, a brit, a francia és a japán eredetű projektekkel, amelyek aránya együttesen további 25 százalékot tett ki.

A fejlődő országok közül Kína érzékelhetően többet fektetett be Európában a múlt évben. A projektek száma 30 százalékkal nőtt az előző évihez képest, elérve ezzel a 111-et. A több mint nyolcszáz megkérdezett vállalatvezető 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kivár, mielőtt újabb hosszú távú európai befektetésről döntene - derül ki a közleményből. Bár 2009-ben a befektetők Európát preferálták, jelenleg ismét Kínát tartják a legvonzóbb üzleti célpontnak, Nyugat-Európa pedig a második helyen szerepel az összesítésben. A közép- és kelet-európai régió rövid távú megítélése romlott, ám reménykeltő, hogy hosszabb távon továbbra is prioritásként kezelik a befektetők ezt a térséget.

Olvasóink írták

 • 4. buggyant 2010. június 04. 07:00
  „Ha nem <moderálva> volna el az országot, olyan szépen majdhogynem önellátók is lehetnénk.”
 • 3. kolombela 2010. június 03. 11:58
  „Ezeknek a "befektetéseknek" 90 %-a csak spekuláció, a magas jegybanki alapkamat az oka. Ezek a befektetések csak az ország kárára voltak, mert csak vitték ki a devizát. Azon sem csodálkoznék, ha a " külföldi befektetők" legalább fele magyarországi alapítású off-shore cég lenne.”
 • 2. fortuna54 2010. június 03. 06:44
  „janika a profeszor.”
 • 1. janika 2010. június 02. 09:22
  „Nem is kell olyan befektető, aki csak kiszipolyozza az országot és a lakóit! Már rég elkellet volna zavarni a bankok és a biztosító társaságoknak legalább a felét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzemet épít Győrben a Pannon Tools

A Szerszámgyártó Kft. mintegy 400 millió forint költséggel 3 ezer négyzetméter területen építene… Tovább olvasom