Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

2050-re teljesen átrendeződik az építőipar

Várhatóan az ágazat húzóereje Kína és India lesz, amelyekhez várhatóan Oroszország is csatlakozik.

Egy osztrák-magyar építőipari cégcsoport szerint a modern technológiákkal készülő építőanyagokra nemcsak idehaza, de világszerte egyre nagyobb az igény. Ugyanakkor 2050-re teljesen átrendeződik az építőipar globális piaca.

A vállalat szerint ennek már a következő évtizedben is lesznek jelei. A Leier vállalat közleményében a cég vezetője úgy fogalmaz, hogy az EU és az amerikai adminisztráció is arra kényszeríti a cégeket, hogy egy „zöldebb", energiatakarékosabb világ irányába mozdítsák el az építőipart.

Jövőre újabb építőipari beruházásokba kezd az osztrák- magyar Leier cégcsoport, amely közel 1 milliárd forintos beruházással újabb építőanyagokat gyártó üzemeket épít fel Gönyün és Kiskunlacházán, ahol elsősorban a környezetbarát termékek előállításán lesz a hangsúly - nyilatkozta Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. igazgatója. A cégvezető hozzátette, a közelmúltban elkészített, az építőipar globális piacára vonatkozó előrejelzésük szerint a jövőben nagyobb igény lesz a tartósabb, környezetbarát és energiatakarékos építőipari termékekre, ezért fejlesztenek magyar telephelyeiken is ebbe az irányba.

Komlós Andor az előrejelzésről szólva kitért arra is, hogy az elmúlt tíz évben japán és amerikai építőipari cégek vezették a globális top 10 listát, mára azonban több kínai cég is beelőzte őket. (Jó példa erre az Obayashi, Bouygues és Vinci vállalatok, amelyeket mára már olyan cégek szorítanak a ranglista alsóbb fokára, mint például a China Raillway Group és a China State Constuction Eng.) A Leier cég szerint ez a tendencia a következő évtizedben is folytatódni fog. A vállalt közleménye rávilágít arra is, ugyan a globalizáció megindult az építőiparban, de más iparágakkal összehasonlítva - mint például az autóipar - jóval kisebb a koncentráció.

Éppen ezért a következő évtizedekben is helyi érdekeltségűek maradnak az építőiparban jelenlévő cégek. Ugyanakkor az ágazat húzóereje Kína és India lesz, amelyekhez várhatóan Oroszország is csatlakozik majd. Ezekben az országokban a növekedési ütem a 2010-2020-as évtizedben várhatóan két- háromszorosa lesz az európainak és az Egyesült Államokbelinek. A Kelet-Közép Európai régió építőiparának teljesítménye együttesen sem fogja megközelíteni az említett országok növekedését, ugyanakkor Nyugat Európához képest nagyobb növekedési potenciál várható régiónkban.

A földrajzi adottságok változásainak kérdése mellett, a következő tíz évben fontos szempont lesz a klímaváltozás témája, amely több fronton is érinti az építőipart: az energiaigény bővülése, a víz és egyéb természeti kincsek mennyiségének egyre gyorsabb szűkülése rákényszeríti az építőipart arra, hogy egyre jobb minőségű termékekkel lépjenek piacra. Erre már csak azért is szükség volna, mert az épületek használják el a globális energia 40 százalékát, ezért a jövőben biztosan át fog rajzolódni az építőipari kínálat struktúrája. A jövőben nagyobb igény lesz a tartósabb, környezetbarát és energiatakarékos építőipari termékekre.

Minderre az Unió területén az is rá fogja kényszeríteni a cégeket, hogy a legújabb direktívák szerint: 2020-ra 20-20 százalékkal szeretnék csökkenteni az energiafogyasztást és CO2 kibocsájtást, ugyanakkor 20 százalékkal szeretnék növelni a megújuló energiaforrások használatát is . Hasonló tervet dolgoztak ki Amerikára nézve Obama elnök szakemberi. Ők 2020-ig 17 százalékkal szeretnék csökkenteni a CO2 kibocsájtást, 2050-ig pedig 83százalékkal.

Olvasóink írták

  • 2. hehe08 2009. december 26. 20:28
    „2050-re a fél világ átrendeződik.....”
  • 1. janika 2009. december 23. 06:10
    „Aha visszajön a rabszolga tartás rendszere.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felélte tartalékait a közszféra

Egyéves késéssel, de begyűrözött a válság a közszférába is. Tovább olvasom