Gazdaság

2017.03.30. 09:00

Drága olaj, olcsóbb benzin

Az év első 75 napján 50 dollár fölött volt az olaj átlagára, így szombattól jelentősen olcsóbbak lesznek az üzemanyagok.

Hancz Gábor

"Ez olyan tipikusan magyar megoldás. Nem hiszem, hogy van még ország, ahol ilyet vezettek be" – mondta lapunknak a győri Takács Péter, akit éppen tankolás közben kérdeztünk arról a szabályról, amelynek értelmében az üzemanyagárak jövedékiadó-tartalma attól is függ, mennyibe kerül az olaj. 


Szombattól olcsóbbak lesznek az üzemanyagok. A változás tavaly októberben lépett életbe. Lényege, hogy ha egy negyedév első 75 napján az olajár átlaga 50 dollár alatt marad, akkor a következő negyedévtől emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, ha pedig fölötte alakul, akkor csökken. A korábbi hónapokban tartósan 50 dollár alatti árszint volt jellemző a nemzetközi piacokon, így a benzin jövedéki adója 120-ról 125, a gázolajé pedig 110,35-ről 120,35 forintra nőtt október 1-jétől.


Mivel erre még a 27 százalékos áfát is felszámítják, az intézkedés valójában 6,35, illetve 12,7 forintos drágulást jelentett literenként, ami miatt az állami költségvetés nagyjából 5 milliárd forint pluszbevételt könyvelhetett el negyedévente. Április 1-jétől viszont ugyanilyen mértékű csökkenés következhet be, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint ugyanis január 1-jétől március közepéig 55,1 dollár volt az olaj átlagára.


Barta Judit, a GKI Energiakutató vezetője a Kisalföldnek elmondta: jelenleg úgy tűnik, hogy az olajár emelkedéséből kifogyott a lendület, s akár az is elképzelhető, hogy a második negyedévben az 50 dollár alatti szint lesz a jellemző. "Bizonytalanságot két tényező jelent – tette hozzá. – Egyrészt a piac várja, hogy a legnagyobb olajkitermelő országokat tömörítő szervezet, az OPEC június után is folytatni kívánja-e a termelés korlátozását. Ha igen, az áremelkedés irányába hathat, csakúgy, mint az, hogy az északi féltekén tavasztól őszig terjedő időszakban mindig több üzemanyag fogy."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!